6.1 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

I. Ceglédi Filmfesztivál

Ceglédi diákok és fiatal filmesek is vehettek át díjakat az Első Ceglédi Filmfesztiválon. A legfiatalabbak között a Várkonyi István csapata, az ifjúsági kategóriában Maróti Márk és Csiszár Gergő, a felnőttek között Aracsi Norbert és Bogádi Csaba vehette át a George Pál szobrot. De animációs filmes is elismerést vehetett át és közönségdíjat is kiosztottak.

A filmes kultúra és filmezés népszerűsítése – ez volt a célja annak a filmfesztiválnak, amelynek első alkalommal adott helyet a mozi. A fesztivált Földi László országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki hangsúlyozta: nem véletlen és nagyon is szerencsés, hogy pont most hívták életre a fesztivált.

Földi László, országgyűlési képviselő: – A filmipar finanszírozási rendszerének átalakítása, a forgatókönyvek professzionális gondozása és az állami támogatások felpörgetése olyan energiákat mozgósított, amely reményeinket messze meghaladó sikereket eredményeztek. Zuhognak ránk az elismerések. Nem csak a Saul fia és a Mindenki Oscar díjára, illetve a Testről és Lélekről Arany Medvéjére gondolok, hanem arra ami a legfontosabb: tódulnak az emberek a mozikban, hogy magyar filmet láthassanak.

És van is mit nézniük – hiszen egymás után kerülnek mozikba a kiválóbbnál kiválóbb alkotások.

Földi László, országgyűlési képviselő: –  Régen 10 évig sem készült annyi jó magyar film, mint most egy esztendő leforgása alatt. Mikor lenne tehát legaktuálisabb filmfesztivált rendezni itt Cegléden, ha nem most.

A filmeket természetesen zsűri értékelte. Pap Ferenc Balázs Béla – díjas operatőr, rendező, Havas Miklós producer, forgatókönyvíró, Vékás Péter, Balázs Béla – díjas operatőr, Kiss Zsigmond – operatőr és Pap Zsolt, a Ceglédi Televízió ügyvezető-főszerkesztője, producer-rendező.  A legfiatalabb között az első a Várkonyi István Általános iskola csapata lett: idő című kisfilmükkel.  Az “Ifjúsági” kategóriában Maróti Márk és Csiszár Gergó filmje, a “Message” lett George Pal-díjas. Az animációs film kategóriában Helstáb Martin foglalta el az összevont első helyet és kapta meg a George Pal-díjat. A dokumentumfilm kategóriában Bogádi Csaba “Menjek, maradjak” című filmje lett a győztes. A kisjátékfilm kategóriában pedig Aracsi Norbert “Remember me” című filmje lett a legjobb. Az I. Ceglédi Filmfesztivál közönségdíját a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Média Szakának “Közöd” című filmje nyerte meg. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke a díjátadó végén különdíjakat is átadott. Az Magyar Hollywood tanács a “Hollywood Aranycsillaga” elismerést adta a legjobb operatőri tevékenységért Darvas Bencének, a legjobb filmzenéért járó0 díjat a “Remember me” című film zeneszerzője Nagysolymosi Gábor kapta. A legjobb főszereplőként a “Közöd” című film főszereplője, Nagy Szabolcs vehetett át díjat. George Pal emlékének adózva, a legjobb animációs teljesítményért járó “Hollywood Aranycsillaga” díjat Helstáb Martin rendező kapta három animációs filmjéért.

ctv.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...