16 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

1,6 milliárdból megújulhat és bővülhet a sportcsarnok

A képviselő-testület mai döntése szerint 1,6 milliárd forintból megújulhat a Gál József Sportcsarnok és munkacsarnokkal valamint bemelegítő-teremmel bővül az épülhet. A fejlesztési koncepció ötvözi a sportszakmai célokat, az önkormányzat teherbíró képességét és csökkenti a sportcsarnok kapacitásproblémáit.

Hosszas előkészítés, alapos tanulmány és kilenc lehetséges variáció kidolgozása előzte meg az előterjesztést. A sportcsarnok felújításának és bővítésének lehetősége vissza nem térő alkalom Ceglédnek, de a képviselő-testület ülésén ismét nagy hangsúlyt kapott az, amit a városvezetés korábban is kiemelt: az 500 millió forintos állami támogatásból, szakosztályi tao-támogatásból és önkormányzati hozzájárulásból megvalósuló beruházás – az álhírekkel ellentétben – még mindig csak előkészítő fázisban van és csak akkor indul a beruházás, ha a fenntarthatóság is biztosítottnak látszik. Nincs róla döntés – és a mai tárgyalási napon sem született róla döntés -, nincs még végleges terv, végleges tartalom, kivitelező és kezdési időpont sem, a koncepció kialakítása zajlik, amely a sportszakmai célokat és elvárásokat ötvözi a jelen piaci körülmények között ismert építőipari árakkal, a majdani fenntarthatósággal, valamint az önkormányzat teherbíró képességével.

A kialakult helyzet kapcsán az önkormányzat a megvalósíthatósági és az üzemeltetethetőségi feltételek vizsgálatára, valamint egy döntésmeghozó tanulmány elkészítésére független szakértőt bízott meg, akik kilenc lehetséges variációban gondolták át a sportcsarnok megújítását, kezdve a felújítás elhalasztásától egészen egy teljesen új, zöldmezős beruházásban megvalósuló sportcsarnok felépítéséig.

A képviselő-testület végül a gazdasági bizottság által is támogatott változatot fogadta el, amely a sportcsarnok felújítását és egy munkacsarnokkal való bővítését jelentheti kézilabda bemelegítő-teremmel és edzőteremmel.

A feltételes mód még mindig érvényes, hiszen a mostani döntés is csak a koncepció kijelöléséről szólt. Ez a változat 500 millió forintnyi állami támogatásból, tao-támogatásból, valamint az összköltségek 10 százalékát kitevő, 160 millió forintos önkormányzati önerőből nyerhet forrást. A határozatot a képviselő-testület egyhangú támogatással fogadta el.

A képviselő-testület elfogadta a Ceglédi Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolóját a közbiztonság helyzetéről. Ebben a Török Csaba kapitányságvezető kiemelte, jelentős mértékben csökkent a ceglédi járásban elkövetett és ismerté vált bűncselekmények száma és e csökkenés mellett emelkedett az eredményes eljárások száma és aránya. Az önkormányzatok visszajelzése alapján, az illetékességi területen élők biztonságosabbnak ítélik meg lakóhelyüket, mint korábban.

A Ceglédi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság vezetőjének tavalyi évet értékelő beszámolóját is elfogadták a képviselők. Ebben Petrányi Sándor parancsnokság-vezető kiemelte, 2016-ban a korábbi évhez hasonló számú vonulást hajtottak végre, de míg tűzesetek tekintetében csökkent, addig műszaki mentést vizsgálva viszont nőtt a vonulások száma.

A Gazdasági Bizottság ülésén nem kapott támogatást, de a képviselő-testület ülésén módosítással elegendő támogató szavazatot kapott a város településrendezési eszközeinek részleges módosítása a Huszárlaktanya területére. Az ugyanis ‑ a szakma szabályai szerint ‑ egy egységként kezelte a területen kialakítandó Történelmi Emlékhely kialakíthatóságát és a LOM-FÉM Kft. tulajdonában álló terület módosítását.

Pályázati forráshoz önerőt biztosított az önkormányzat, amelynek sikere esetén megújulhat a Pesti út burkolatának városháza előtti része, valamint a Rákóczi út a Széchenyi útig.

Örömteli, hogy az önkormányzat pénzügyi helyzete továbbra is stabil. Az idei esztendő első negyedévének pénzügyi helyzetéről szóló tájékoztató szerint – hasonlóan a tavalyi záró, IV. negyedévhez – az önkormányzat az idei első negyedévet is tartozás nélkül zárta.

A polgármester az ülés elején életmentő plakettet adott át Palásti Tibornak, aki a közelmúltban életmentő beavatkozással segített egy bajba jutott emberen a Losonczi iskolában. Takáts László szintén az ülés elején bejelentette, hogy április 27-i időponttal a Ceglédi Termálfürdő Kft. ügyvezetője, Tótin Lóránt lemondott. A lemondás elfogadták, a volt ügyvezetőnek 1,4 millió forint prémiumot szavaztak meg, míg az elkövetkező egy éves időszakra a gazdasági társaság vezetésével Szűcs Ádámot bízta meg a képviselő-testület.

A képviselő-testület további döntéseiről a cegled.hu oldalon tájékozódhat.

Fotó: Szokolai Attila

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...