20.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Fülemülék éjszakája

Április végén kezdődik és május végéig tart a Fülemüle éjszakai programsorozat, amelynek keretében országszerte mintegy 50 helyszínen várják e szép madár éneke iránt érdeklődőket a Magyar Madártani Egyesület szervezésében.

Mi is lenne a szerelmi lírával a fülemüle vagy más néven csalogány nélkül? A hajnali szürkület énekeseként a fülemüle felülmúlhatatlan, a hím szép éneke gyakran éjjel is hallható. Énekét a csalogány többnyire a sűrű ligetekből adja elő. Bár hangja csak egy oktávra terjed ki, de rendkívül kellemes hangzású. Aki egyszer már hallotta őt énekelni, talán kicsit csalódott lesz, ha sikerül megpillantania. A többi jó énekesmadárhoz hasonlóan neki is láthatatlan, vörösbarna, a környezetével csaknem egybeolvadó tollazata van. Csupán világosabb színű alsó oldala képez enyhe kontrasztot a vörösbarnás hátoldallal. Közelebbről látható, hogy sötét szemei körül világos sárga gyűrű látható.

A csalogány a sűrű aljnövényzettel, cserjékkel, sok bokorral rendelkező lombos, vegyes és ligeterdőkben él. Nem ritkán a gondozatlan kertekben és a bokrokban gazdag parkokban és régi temetőkben is megtalálható. Vigyázzunk, ha ilyen helyen járunk, mert egyszerű, laza fészkét, habár jól elrejtve, de közvetlenül a talajon helyezi el. Kikelve, a fiókák is itt a sűrű lombozatban rejtőznek el.

Április végén, május elején érkezik meg hozzánk a csalogány és egészen szeptember közepéig marad nálunk. A telet Afrika trópusi részén tölti. A hosszú és fárasztó távolság ellenére évről-évre megszokott költőterületére tér vissza.

A fülemüle Magyarországon még nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé, azonban néhány nyugat-európai országban már veszélyeztetettnek minősítették.

Ha szervezett társasággal, szakszerű vezetéssel szeretné hallgatni a világ legszebb hangú madarának énekét, akkor Ceglédhez a legközelebbi programok a következők:

Tápiószele:
Időpont           2017. május 12. 18-20 óra
Találkozás       Blaskovich Múzeum
Infó                 30-663-4650

Tápióság:
Időpont           2017. május 13. 18.3o-20.3o óra
Találkozás       Sportcsarnok előtt
Infó                 70-386-0928

Kóka:
Időpont           2017. május 20. 19-21 óra
Találkozás       Civilház
Infó                 30-3522-038,  30-5911-032

Mészáros Iván

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....