8.9 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Trianon: a magyarság összetartozásának hitét nem csillapíthatja semmi

Diákműsorral, koszorúzással adózott az önkormányzat a trianoni békediktátum 97. évfordulójának emléke előtt. A Nemzeti Összetartozás Napjához közeledve a Református templomkertbe, a Trianon kopjafához várták az emlékezőket pénteken.

Takáts László köszöntőjében így fogalmazott: – Diktátum volt, diktátum a leggyalázatosabb fajtából az, amit az úgynevezett békecsinálók 97 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én a versailles-i kastélykertben, a Nagy-Trianon palotában Magyarországgal tettek. Diktátum volt a leggyalázatosabb fajtából, amellyel családok, rokonok, ismerősök, falvak, városok, emberi és természeti kincsek lettek el- és kiszakítva az ország elevenéből. Nemzetállamok helyett soknemzetiségű országok jöttek létre, ahol a kisebbségbe szorult magyarság diszkriminatív bánásmódban szenvedett.
A baljós árnyak a mai Magyarországra is rávetülnek. Sötétbe burkolózik a jövő, ha itt, Európa szívében ma is hagyjuk, hogy újkori békecsinálók megcsonkítsák a nemzeti önrendelkezést.
A polgármester kiemelte, a magyarság összetartozásának érzését, vágyát, akaratát, az elválasztó határok ellenére az összetartozásba vetett hitet és tenni akarást – amit a Nemzeti Összetartozás Napja szimbolizál – közel száz esztendő múltán sem csillapíthatja semmi.

Történelmi visszaemlékezésében Kúti László, a Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója elmondta, bizakodással töltsön el mindannyiunkat a képesség, hogy a múltból okulni tudunk, hogy a másoknak okozott sérelmeket be- és elismerjük, számon tartjuk. – A mi kárunkra elkövetettek tekintetében várjuk el ugyanezt, se többet, se kevesebbet. Az adjon erőt, hogy az elmúlt majdnem tíz évtized küzdelmeiben az összefogás példáiból tanulva, az eredményekből erőt merítve, az összetartozás erősítésén munkálkodjunk. Összetartással, vállat vállnak vetve az új körülmények között is sikeresek leszünk – bárhol is szoruljunk erre, bármely kontinens, bármely városában. Mert egy különös családhoz tartozunk, a magyar nemzethez – mondta az igazgató.

A Református Általános Iskola tanulóinak emlékműsorát követően felcsendült a Székely Himnusz és a Szózat is, majd az emlékezők megkoszorúzták a Trianoni kopjafát.

Szokolai Attila

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...