12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Nyújtsd a karod, macit adok!

Cegléden május eleje óta plakátok hirdetik, hogy plüssállatok felajánlását várják egy jótékonysági akcióban a laborban vérvételre várakozó gyerekek számára. A magánkezdeményezés tömegeket mozgatott meg és felülmúlta a várakozásokat: a szervezők jóvoltából már több mint ezer plüssállat várja jövendőbeli gazdáit. A kezdeményezés ötletéről és eredményéről dr. Vászin Edit és lánya Pákozdi Nóra számolt be lapunknak.

-Februárban hosszabb ideig várakoztam vérvételre a laborban és láttam, hogy a gyerekek mekkora pánikkal, rettegéssel viselték a vérvétellel járó fájdalmat és procedúrát. – mesélt az akció eredőjéről dr. Vászin Edit. – A látvány engem is gyerekkori rossz élményeimre emlékeztetett. Ekkor jutott eszembe, hogy hallottam korábban a Macit a mentőbe! akcióról. Ha a mentőben szállított gyerekeket megnyugtatja egy kedves, puha állatka, akkor ugyanez a szorongásoldó, nyugtató hatás a laborban is jól jöhet, nemcsak a gyerekeknek, de a szülőknek is és az egészségügyi személyzetnek is megkönnyíti a munkáját.

Az ötletet tettek követték, – miután a rendelőintézet laborja és a kórház vezetősége is nyitott volt a kezdeményezésre – az ügyvédnő és két lánya Fazekas Zsófia és Pákozdi Nóra lelkesen fogott bele a szervezésre.

-A kezdeményezés célja, hogy minden gyermek, aki vérvételen vesz részt a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet laborjában, ajándékba kap egy plüssmackót vagy bármilyen más plüssfigurát, amit haza is vihet. – mesélte Pákozdi Nóra, aki a ceglédi kórház klinikai szakpszichológusa, de most a másfél éves kisfiával van otthon. – A rendelőkben, kórházakban gyakori jelenség, hogy a gyerekek vonakodnak bemenni az orvosi szobába. Ez érhető, mivel gyerekszemmel, mindez félelmetes lehet. Felnőttként többféle módon segíthetünk a vizsgálattal járó szorongás és fájdalom leküzdésében. Könnyebbé tehetjük a helyzettel való megküzdést, ha a gyermek a vizsgálat után kap valamit, például egy csokit vagy játékot.

A kezdeményezés sikere meglepte a szervezőket is: május 29-én a macik és társaik száma átlépte az 1000-es álomhatárt! Van köztük tenyérnyi, de egy méteres is. Három lakásban tárolják a szakszerűen kitisztított és bezacskózott állatkákat.

-Nagyon sokféle emberből hozott ki együttérzést, segítő szándékot a kezdeményezésünk Cegléden és a környező településeken. Szolnokról, Budapestről és Győrből is érkeztek felajánlások és ez nagyon jó érzés. – mondja Edit.

Aki most hall a lehetőségről, az július 15-ig még részt vehet az akcióban úgy, hogy a város több pontján lévő gyűjtőpontok egyikén leadja a felajánlását!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....