10.7 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Virágos Csemő

Június 30-án és július 1-jén tartják a Csemői Virágünnepet. A kétnapos rendezvényen két jubileumra is emlékezik a település. Egyrészt idén lett 65 éves a település, másrészt 20 esztendeje, hogy a Virágos Magyarország Mozgalom zsűrije Csemőnek ítélte a legvirágosabb magyar falu díját, ami az öröm mellett azt is jelentette, hogy a település jogot szerzett arra, hogy hazánkat képviselje az európai megmérettetésen. Ott végül Csemő a bronzérem büszke tulajdonosa lett. Azóta Csemő és virágos jelző összekapcsolódott és a település az azóta eltelt két évtized alatt sem lett hűtlen a nevéhez. A jubileumi ünnepség programjáról dr. Lakos Roland polgármesterrel beszélgettünk.

Alpesi hangulatú falut álmodtak meg

– A Virágos Csemő története 1994-95-re nyúlik vissza, ekkor született meg a virágokkal díszített település gondolata. – mesélt a kezdetekről a polgármester. – Bartha Alajosné akkori polgármester alpesi hangulatú falut álmodott meg muskátlikkal. Csemő gazdaságilag és infrastrukturálisan akkor sem volt erős, ez a lehetőség azonban kitörési pontnak látszott, így belevágtak. Óriási szervezés kezdődött: utcabizalmikat választottak, szervezőbizottság állt fel, sok helyen földcserével indult meg az álom megvalósítása. A község lelkes összefogásának meglett az eredménye, ezt díjazta aztán 1997-ben a Virágos Magyarországért Mozgalom zsűrije. A nemzetközi versenyre továbbjutott Csemőt 1998-ban július elején látogatta meg a szakmai zsűri. Ennek emlékére minden év júliusának első szombatján tartjuk a falunapot, ahogy mi nevezzük: a csemői virágünnepet.

Idén tavasszal, ahogy a tavalyi évben is egy csomag virágmagot juttatunk el minden háztartásba

– Látható, hogy az akkor elért eredményeket sikerült megtartani Csemőben…
– A virágosítás a brand-ünk! Nagy erőfeszítésünkbe kerül, hogy a „virágos Csemő” kifejezés igaz és tartalmas legyen napjainkban is. Folyamatosan bővítjük, fejlesztjük a zöldterületeinket Ezzel a lakosságot is ösztönözzük arra, hogy a saját portája előtt is az átlagosnál rendezettebb, szebb, virágosabb utcaképet alakítsanak ki. Idén tavasszal, ahogy a tavalyi évben is egy csomag virágmagot juttatunk el minden háztartásba, hogy a virágosítás, a környezetszépítés ne lehessen pénzkérdés.

– Milyen programokkal várják a csemőieket és a környékbeli lakosokat?

Az Edda nagykoncertjével és a tíz órai tűzijátékkal zárul le az ünnepi program

– Fontosnak tartottuk, hogy a méltó emlékezés és az ünneplés is hangsúlyt kapjon a programokban. A két nap során a központi helyszín a Templom tér lesz, de a Sportcentrumban és a piac területén is lesznek programok. Igyekeztünk minden korosztály számára szórakoztató programokat szervezni. Péntek délelőtt az emlékezésé lesz a főszerep, megköszönjük azok munkáját, akik a település mostani képét meghatározó eseményekben részt vettek két évtizeddel ezelőtt. Az emlékkonferencián vendégünk lesz Földi László országgyűlési képviselő és Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztési államtitkár is. Bemutatásra kerül egy ezalkalomból készült, Csemőről szóló kiadványunk is. Pénteken adjuk át a társadalmi összefogással megvásárolt rendőrségi szolgálati autót is a rendőrségnek. A délután terveink szerint a fiataloké lesz, nekik készülünk színpadi programokkal, koncertekkel egészen késő estig. Szombaton hagyományos falunapi menetrend szerint a helyi civil szervezetek főzőversenyével indul a nap, miközben a csemői amatőr csoportok bemutatói szórakoztatják a közönséget. A közös ebéd után ismert és kedvelt fellépők váltják egymást a színpadon. A műfaji repertoár igen széles, a közönség igényei szerint: lesz gyerekelőadás, nótaszó, operett és könnyűzene is. Este nyolc órakor az Edda nagykoncertjével és a tíz órai tűzijátékkal zárul le az ünnepi program. De a mulatni vágyók még hajnali kettőig szórakozhatnak, két helyszínen is: a fiatalabbaknak a Hét vezér téren lesz diszkó, a csendesebb zenét kedvelők pedig a Gríz zenekar koncertjével zárhatják a napot a Templom téren.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...