3.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Rétes sütés Tápiószőlősön

A közösségi összefogás egyik jó példája a Barátság nyugdíjas klub és a Baba-mama klub közös rétes sütése a központi konyhán. Az idősebb generáció nagymamái, dédmamái igyekeznek átadni a tudásukat és tapasztalataikat a fiatalabb anyukáknak a gyerekek bevonásával.  Az utóbbi hónapokban több alkalommal is volt lehetőség a helyi rétes különlegességekkel megismertetni az ország más pontjain élőket Tv felvételek, sütőversenyek segítségével. De a hagyományt, akkor tudjuk éltetni, ha van kinek átadni a felhalmozott tudást és tapasztalatot. Ezért is hívta meg a nyugdíjas klub a baba-mama klub anyukáit, akik szívesen megismerték a hájas rétes receptúráját.

De hogy is lehet ez? A nyugdíjas klubok elterjedtek az országban, mamókák és papókák (ahogyan mi Haleszban emlegetjük őket) összejönnek hetente, havonta, együtt ünnepelnek, kirándulnak. Ének és tánckaraikkal különböző rendezvényeken színesítik a műsorokat, és aktívan részt vesznek a közéletben. De baba-mama klubról ritkán hallani.

A tápiószőlősi  klub 14 éve, 1993.09.03. óta működik községünkben. A célom olyan közösség létrehozása volt, ahol a GYED-en- GYES-en lévő anyukák találkozhatnak, kimozdulhatnak otthonról, megbeszélhetik egymással tapasztalataikat, a gyermekek közösséghez szokhatnak, és ahol nem utolsó sorban lehetőség nyílik az egészségnevelésre, ismeretek átadására is- mondja Dr. Szoboszlayné Vrabecz Ildikó védőnő.

Volt időszak amikor két csoportot is kellett indítani, mert olyan sok kisgyermek volt. Sajnos a születésszámok csökkenésével ismét elegendő egy csoport.

Működésükért 4 éve tisztiorvosi dicséretben is részesültek. A klub összejövetelek általában 2 hetente vannak, és 2-3 órát tartanak. Az anyukák aktívak, közös programokat kezdeményeznek. A gyermekek a klubban megismerik egymást, közösséghez szoknak, játszanak. Mindezen tevékenységnek nagy hasznát veszik az óvodába kerüléskor. Könnyebb az óvodába való beszokás, mert a számukra ismeretlen épületben a még ismeretlen felnőttek mellett jó, ha van egy-két ismert kis barát. Volt olyan kiscsoport ahol 6 baba klubból „elballagott” gyermek is volt.

A klub foglalkozások változatosak. Lehetőség van a kreativitás kibontakoztatására különböző gyermekszobát díszítő kellék készítésére, kirándulásra, közös főzésre, hagyomány őrzésre. Ilyen volt ez a rétessütés is július 3-án. Az apróságok rajzoltak, színeztek, besegítettek a mamáknak a rétes nyújtásába, töltésébe. Az ebédnél meg is jegyezték, amit a felnőttek sütöttek majd nem olyan finom, mint amibe ők is besegítettek.

Fontosak számunkra az ünnepek, az ünnepre való készülődés időszaka. Karácsony előtt különböző tárgyak készítésével készülünk a hagyományos adventi vásárra, és mézeskalácsot sütünk a helyi Központi Konyhán. Minden évben jön hozzánk a Mikulás. Farsangkor jelmezes foglalkozást tartunk. Húsvét előtt pedig hagyományos húsvéti tojásfestéssel, nyuszi kereséssel hangolódunk az ünnepre.  Így a gyerekek már egészen pici koruktól belenőnek a hagyományaink és szokásaink megtartásába. Ezzel biztosítva, hogy ne vesszenek el a magyar tradíciók.

A gyerekek születésnapjait is megünnepeljük. Egy évben egyszer közös főzés zajlik a vadászháznál, ahol a nagymamák is besegítenek a finom étel készítésébe. Évente 1-2 alkalommal kirándulunk valamelyik állatkertbe, vadasparkba. Szokott hozzánk előadó érkezni. Volt úgy, hogy óvónéni jött hozzánk különböző témákban beszélgetni (pl: játékokról, óvodai beszoktatásról) vagy Ceglédről Wendlerné Kudar Anna Családvédelmi Szolgálatos kolléganő tartott tájékoztatást fogamzásgátlás témában. Meséli lelkesen Ildikó, akin látszik mennyire a szívén viseli kis védencei fejlődését, ezért is segíti az anyukákat, hogy ne szakadjanak el a „felnőttek világától”, míg otthon vannak a csemetéikkel, és így a ma oly gyakran kialakuló szülés utáni depresszió messzire elkerülje az édesanyákat.

A klub foglalkozások, kirándulások, kreatív alapanyagok, ünnepségek költségeit javarészt Tápiószőlős Község Önkormányzata finanszírozza.  A programok lebonyolításában más helyi szervezetek is segítenek például a Központi konyha, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, vagy épp a nyugdíjas klub, mint a legutóbbi alkalommal is.

Az elmúlt éveket látva a klub működése abszolút sikeres és remélhetőleg még sokáig fenn fog maradni.

Mentés

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...