13.8 C
Cegléd
2024. március 11. hétfő
spot_img

Idők

Az idő néha anya, néha mostoha – tartja a mondás. Mert nem mindig jár a kedvünk szerint. Ha siettetjük, vánszorog, ha lassítanánk, elszalad. Ezért tesz szemrehányást Petőfi is. „Te jössz lassan, te vén idő. (…) Mint béna koldús.” / De „Mint fogsz te futni majd, / Ha én nem akarom”. (Az időhöz) Harc ez: a múltat hátralöki a jelen, amelyet elrabol a jövő. Mindannyian „idősek” vagyunk, mert miként suhan az Idő a csillagok között, úgy áramlik sejtjeinkben is.

*

Vérvétel, a labor előtti folyosó. A várakozás ágat hajt, s tépkedjük le róla a leveleket, a perceket. Mintha a sóhajok rebbentenék ide-oda a tekinteteket. Itt még ma vér folyik – sápadozik emiatt egy fiatalember; hidegvér! – mondanám neki, de visszatart a vérmérsékletem. Kismama érkezik, hordozójában gyermeke, aki két hónapos, amint ezt elmondta fénylő hangon minden „jaj de édes!” megjegyzésre. A baba mocorogni, nyöszörögni kezd, az anya kezével és hangjával érinti, gyengéden, nyugtatóan. A kicsi elhallgat, majd gügyög, a mama szól hozzá, – gőgicsélés, válasz, gagyogás, felelet. „Beszélgetnek”. A Teremtés ősi nyelvén. Ez igazi  e m b e r i  kommunikáció. Szívből szívre. Majd így születik meg a szó jelentése és lelke.

Koppanások, csusszanások törik meg a szemlélő áhítatát. Idős asszony érkezik járókerettel, karját fogja a férje. Megszenvednek minden lépéssel. Számukra most a jövő az újabb talpalatnyi haladás. Lehuppannak. Szinte egyszerre néznek előbb az anyára, majd a gyermekére. Elmosolyodnak. Hirtelen eltűnt innen az Idő.

*

A kórház rámpáján kisfiú szalad lefelé. Kitárt karokkal, mintha szárnyai lennének, s fel akarna szállni. Nagyapja lihegve kocog utána. „Várj! Állj meg!” A fiúcska csak rohan, repül keze, lába és nevetése. Leér. Egy autó balról. Talán a visszahőkölt lélegzetünk torpantotta meg a gyereket. Meg a sofőr, aki lassan jött, s látta az „eseményt”. Egy pillanat! Egy élet? Miként pillanat „műve” a fogantatás és a véglehelet.

 *

A Rákóczi út túloldalán egy nő szatyrokat cipel. Talán a piacról tart hazafelé. A múzeum mellett leteszi a málhát, kiegyenesedik, hátralebbenti haját, a reggeli napsugár körberajzolja szép alakját. Majd elindul, a két csomag újra meghajlítja testének ívét, nehezen lépked. Néhány éve még végigszökkent az úton. Erre néz. Arcán árny ül a ráncokban. Az Idő szobrászkodott rajta.

*

A boltból két asszony jön ki, megállnak, beszélgetnek. Ahogy a közelükbe érek, észreveszem, hogy valami megcsillan a földön. Lassítok, lenézek, felfigyelnek rám. Egy tízforintoson pattan a fény. Fölvegyem? Sunyin – mintha a cipőfűzőt igazítanám – felcsippentsem? S aztán? Becsület és hiúság is van a világon! De kinek adjam? Nekik? Be a boltba? Már át is léptem fölötte. Mire visszanéztem – egy pillanat – el is tűnt a fémbatka…

*

Akkor: A lelet behívó parancsa.

Már csak napok: Vakon cikázik a képzelet.

Már csak órák: Zavart bolyként kavarognak az érzelmek.

Már csak percek: Mint dőlt fa hever a test.

Már csak másodpercek: Hideg csend.

A sötét mélybe zuhanás elnyeli a fényt és az időt.

Az időtlenség ideje ez.

(. . .)

Előbb az érzések örvénylő köde.

Majd a test tudata.

Föntről szemfény.

Benne ébred az idő.

 *

Pörölünk, cicázunk az Idővel, néha próbálunk kifogni rajta: parókával, sminkkel, plasztikázással, divattal, vitaminokkal, újmódi szokásokkal. Pedig hallgatnunk kéne a bölcs tanácsra: Az idő(nk)höz kell szabni magunkat. Ez viszont nem mond ellent a nagy szellemek intelmeinek: Carpe diem! (Élvezd a jelent, élj az idővel! – Horatius), perc „oly szép vagy, ó, maradj, ne menj!” (Goethe); „Minden órádnak leszakaszd virágát” (Berzsenyi Dániel); „Éld a jelenlét / Percét és óráját” (Kölcsey Ferenc).

Koltói Ádám

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan fejleszti a logikus gondolkodást a pasziánsz?

Az ingyenes online pasziánsz mindig is népszerű választás volt...

8 tipp, hogy az esküvőd életed egyik legszebb napja legyen

Minden bizonnyal görcsbe rándul a gyomrod, ha a közelgő...

Lépcsőzés az egészségért

2024. márciusát kórházi Egészségfejlesztési Irodánk kezdeményezésére a „Lépcsőn járj,...

Lapáttal verte a szomszédját

A Pest Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat...

Újabb beruházási botrány

„150 millió forint támogatásból újulhat meg Cegléden a Török...