2.1 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Virágos Cegléd

Látványosan megújult a belváros, nyárra virágba öltözött Cegléd sok közterülete. A parkosított, gondozott, színes területek vonzzák a városlakók és turisták tekintetét, de sok munkát is adnak. Mótyán Krisztiánt a Várvag Nonprofit Kft. vezetőjét kérdeztük a virágosítással összefüggő és más nyári  feladataikról.
– Cegléden a közterületek egy részét közbeszerzéssel kiválasztott cég, a közparkok fenntartója gondozza, másik része tartozik a Várvag Nonprofit Kft-hez. Idén 5000 saját nevelésű virágpalántát ültettünk el a Béke téren, a Rendőrség előtt és a katolikus iskolánál a közmunkaprogram keretében. – tájékoztatott Mótyán Krisztián. – Ezeket a területeket közmunkások tartják rendben, kapálják és öntözik akár napi rendszerességgel. Tartályos kocsival történik a köztéri növények locsolása, a vízbe folyékony műtrágyát is teszünk, hogy még szebbek legyenek a virágok. Sok munkát ad az elhervadt virágok eltávolítása is.

– A ceglédi szökőkutak karbantartása is Önökhöz tartozik?
– Igen. Naponta ellenőrizzük és hetente-kéthetente takarítjuk, karbantartjuk. Cegléden négy köztéri szökőkút van, ebből három működött eddig. A Bajcsy Zsilinszky téri az Ökovíz Kft-től most átkerült hozzánk, így hamarosan az is működni fog.
– Nyáron milyen más munkákat végeznek a városban?
– Nem mondhatom, hogy a nyár eseménytelenül telne. Ilyenkor is zajlik az árokpartok, vízelvezető árkok, csatornák tisztítása. A növényzetet az utak mentén gépekkel vágjuk. Ahol szükséges a két traktoron kívül még 4-5 kaszás is megy, hogy ahová a gépek nem férnek, ott kézi erővel vágják le a munkások a növényzetet. A közterületek rendben tartása menetrend szerint történik. Most a Budai úti kerékpár út melletti terület volt soron és következik a Budai úti fürdő környéke. A nyári szünetre vonatkozó feladatunk az óvodák felújítása, festése is.
Sok feladatot adnak a közmunkaprogramban indított vállalkozások is. A régi szeméttelep rekultiválása után több mint öt hektáros területen energianádat ültettünk. Ennek gondozása – gyommentesítés, öntözés – az első két évben sok munkát ad. Fontosnak tartjuk, hogy a közmunkaprogramban ne csak fenntartó, hanem értékteremtő munkát tudjunk adni az embereknek, mert ezzel segítjük leginkább a visszatérésüket a munka világába. Az árokburkolás saját előállítású lapokkal az egyik ilyen terület volt, a másik  palántanevelés lesz. Idén a fóliánkban magoncokat neveltünk fel palántának, ezekkel történt a már említett 5000 tő virág beültetése. Célunk, hogy a következő években folyamatosan növelni tudjuk a termelést és végül minden Cegléden elültetett palántát mi magunk neveljük ki magról. Ez a látványos értékteremtő munka nemcsak a várost szépíti meg, de a közmunkásoknak is tartást és akár új szakmát jelenthet. A cél nem lehet más, – még ha szomorúak is vagyunk, hogy a megbízható, betanított munkást elveszítjük – minthogy visszataláljanak a munkaerőpiacra és ez a folyamat már nálunk is elindult, aminek nagyon örülünk.

Hasonló hírek

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szép lett a Kossuth tér,de a katolikus templom előtti téren nagyon hiányzik egy szökőkút.
    Tudom a kész munkában könnyű hibát találni, nem is akarok, csak morfondírozok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...