12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Ceglédieknek ingyenes a zöldhulladék lerakása

Ehhez azonban, – és csak hétköznap – át kell autózni Nagykőrösre és egy utánfutóra is szükség van, ha nem akarjuk az autónk csomagtartóját beszennyezni. Több ceglédi lakossal beszélgetve ennél több probléma is felmerült:

Cegléden a zöld hulladék elszállítás meghatározott időben és körzetben az „ÖKOVÍZ” Nonprofit Kft. szállítja el.
Az „ÖKOVÍZ” Nonprofit Kft. a kertgondozás során levágott füvet és egyéb lágyszárú növényeket illetve a lehullott faleveleket térítésmentesen a rendelkezésre bocsájtott zöld színű lebomló műanyag zsákba, illetve az ágnyesedéket maximum 70 cm hosszú kötegben összekötve, a zöld színű zsák mellé kell kihelyezni az ingatlan elé, a közterületet nem szennyező módon, alkalmanként maximum 0,5 m3 mennyiségben, reggel hét óráig.
A gépjármű elhaladása után a kihelyezett zsákokat nem szállítják el. De nem szállítják akkor sem, ha háztartási vegyes hulladék, lom,üveg, vagy szennyezet hulladék van benne. Csak annyi cserezsákot kap mindenki a postaládába, amennyi kihelyezésre került.
További igény esetén térítésmentesen a Mizsei úti Hulladékudvarban igényelhető, de ekkor be kell mutatni az utolsó befizetett számláját. 2017. június hónaptól változott a gyűjtési időszak ebben az évben:
Most már egész évben havonta egy alkalommal a kommunális hulladék elszállításának napjával megegyezően, tehát akinek például hétfőn viszik el a kukáját, annak a zöld hulladékát is ekkor viszik el az ÖKOVÍZ által meghatározott dátum napján.
Ez a naptár és, hogy minden hónapban elviszik, egy kicsit már jobban hangzik.
És itt van az első probléma, ugyanis egy rendes gazda nemcsak a hónap egy hetében gondozza a szőlőjét, gyümölcsfáját, virágait, zöldségeit, vágja le a füvét, hanem minden nap van valami dolog a kertben. Ha az udvarában a gazda levágta a füvét, a törvény szerint az ingatlana előtt az árokig vagy az útig is köteles rendet tartani, tehát aki füvet, növényeket ültetett, azt vágni is kell és rendben kell tartani. És akkor mit csináljon a hónap hátralévő három hetében az összegyűlt zöldhulladékkal? A házam előtt tárolt zsákokban gyűjtött hulladék azonban nem egy szép látvány.
És itt van a második probléma, mert tavaszi majd az őszi betakarítási időszakban van a legtöbb munka és ekkor keletkezik a legtöbb zöldhulladék. Például hova tegyem az ősszel nagy mennyiségben lehulló faleveleket?
Akkor viszont marad a régi rendszer, ha összegyűlt a zöldhulladékom vihetem Nagykőrösre a komposztáló műbe, a szennyvíztelep mellé a Gátér dűlő 0114/43. hrsz alá.
A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft honlapján korrektül olvasható, hogy:
A lakossági ügyfeleknél keletkező biológiailag lebomló, komposztálható zöldhulladék nagyobb mennyiségben helyezhető el a nagykőrösi komposztáló műben térítésmentesen, mennyiségi korlát nélkül. A szolgáltatás igénybevételekor lakcímkártya bemutatása szükséges.
A probléma viszont a következő mondat: a komposztáló mű nyitva tartása:
hétfőtől – péntekig, 07.oo – 15.3o, szombat – vasárnap zárva
Tehát hét végén, amikor a legtöbben szabadok, csak ekkor tudnak dolgozni a kertjükben és ekkor tudná átvinni Nagykőrösre a zöldhulladékot, de ekkor ott zárva van a komposztáló mű.

A ceglédi lakosok kérik a komposztáló mű vezetőit, hogy gondolkodjanak el rajta, hogy van-e lehetőség arra, hogy a hétvégén is legyen nyitva tartás.
Nem mindenki nyugdíjas, így a többség hétköznap reggel maximum 8 órától minimum 16 óráig dolgozik, így már hétköznap nem tud átérni Nagykőrösre, nem beszélve a hétvégi zárva tartásról.

Mészáros Iván
(A kép illusztráció.)

Mentés

Mentés

Hasonló hírek

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Tisztelt Ceglédi lakosok!
    Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket,hogy a megjelent cikkben leírt információ,nem igaz.
    A nagykőrösi komposztálóba beszállított zöldhulladékért,függetlenül attól,hogy milyen lakhellyel rendelkező lakos hozza, mindig is kellett kezelési díjat fizetni. Jelenleg ennek a díja 8 ft+áfa/kg.
    Tisztelettel: Hírös Hulladékgazdálkodási NP Kft dolgozói

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....