18.1 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Ez történt Cegléden 1946. szeptember 1-jén

A főcím hirdette: Tildy Zoltán, a Köztársaság elnöke nyitotta meg a ceglédi újjáépítési kiállítást 1946. szeptember 1-én. Az Elnök a város szélén felállított diadalkapun át jött be a városunkba, ahol küldöttség, élén Szelepcsényi Imre polgármester fogadta. A kiállításról való tudósítás is érdekes, hogy mi minden volt ekkor Cegléden, milyen iparágak, érdekességek.

Kicsit szemezgessünk, idézzük fel a múlt eseményét, milyen iparos élet volt anno Cegléden?

A ceglédi baromfitenyésztők kiállításán házi-és angóra nyúl, galamb és baromfi kiállítás várta a látogatókat és a küldöttséget. A fémiparosok kiállításán Paszterkó József is kiállított, ahol az Államfő vásárolt is egy kiskést. Szerepelt még gépalkatrész (Détári János mester művei) és Halmy István patkói is elismerést arattak. Hosszasan időzött az Államfő a Földműves Szövetkezet Dózsa György faiskolájának színes és érdekes tárlatán, ahol a faiskola és kertészet termékei lettek bemutatva, s a világhírű faiskoláról táblázatok, adatok. Megtekintette Nagy Lajos több, mint 200 darabból álló, a maga nemében páratlan, magyaros tányérgyűjteményét. (Ennek szép példáját látni a kecskeméti Bozsó gyűjteményben, ahol Bozsó a városnak felajánlott népművészeti darabjait láthatjuk). Az ezüstkalászos gazdák, Türei István, Cinege Béla újbirtokos, id. Károlyi Ferenc törpebirtokos, Kelényi Jenő konyhakertész minőségterményei is szerepeltek. Részt vett egy dohány kiállítással Perlaky Bálint, Kiszely Sándor pedig mag-és terménybemutatóval. Elámult az Elnök a 12 éves Szebeni Pál maga készítette miniatűr cséplő-és gőzgépén, amely működött, és a kiállításon csépelte el a belé helyezett kalászokat. Kiállított a Vasutas Sportegyesület is, verseny, érem és oklevél gyűjteménnyel. Szerepeltek alkotásaikkal a Ceglédi Képzőművészek Szakszervezetének művészei. A foto szakosztályon ifj. Kaczúr Pál szorgoskodott. Voltak szabó és szűcsmesterek, kiállítottak a Balázs Testvérek kefe gyártmányokkal. A ceglédi tésztaipar fejlettségét dícsérték a “Léda” tésztaüzem termékei.

A Szabadművelődési Tanács háziipara 80 kiállítóval képviseltette magát (kézimunkák, csipkék, szőnyegek, háziszőttesek, szövetek). Bemutatóval a helyszínen rokkákon fontak, szőttek. Rubint János a birka lenyírásától a kész szövetig mutatta be a munka minden fázisát. érdekességként mutatták be Hollósy mester kézi harisnya kötő gépét. Külön részleg volt a vegyipar, Gál Henrik tímármester bőrkészítményei, Csőke és Vince cipőüzeme, Gyura és Vágó György kosarai, ifj. Gaál Ferenc kötélverő, Udvardi István szitafonó mester, Nyíri Sándor szíjgyártó mester kiváló termékei is elismerést arattak. A kiállításon az alföldi Méhészeti Egyesület is szerepelt, valamint külön bútor kiállítás, asztalos és kárpitosmesterek munkáival. A kiállítás talán legmutatósabb, impozáns része a Hegyközség bor-és gyümölcskiállítása, Baranyi Ferenc virág bemutatója aratott nagy sikert. Közben divatbemutató, cigányzene zajlott. Vidám jelenet volt, amikor a kis Pálinkás Bözsi hatalmas gladiólusz csokorral köszöntötte az Elnököt, a Városi Szeszfőzde nevében. Ezután a ceglédi hentesmesterek remekeltek, (Utassy József, Utassy Mihály, Zakar Ferenc, Taracsák István), 10 000 kiflivel Nyilas Lajos vett részt a kolbászok, hentesáruk között.

A kiállítás után díszebéd volt a Strandvendéglőben, nemzeti színű zászlók, drapériák, virágokkal díszített helységében. Ebéd után távozott az Elnök. Délután végig sort műsorok voltak, este a Nemzeti Színház művészei Gobbi Hilda, Mészáros Ági, Lukács Margit, Somlay Artúr és Pethes Sándor vendégjátéka aratott nagy sikert a Barátság-mozgóban. A nézőtér zsúfolásig tele volt.

Ez történt 1946. szeptember 1-én, Cegléden.

Füle Magda

(Forrás:”Ceglédi Népszava, A Szociáldemokrata Párt Ceglédi Szervezetének Hetilapja”, cegled.hu, Fotó: cegled.hu)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....