17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Nemzetgazdasági szempont

Geodéziai felmérést végeznek az Ugyerben az Albertirsa-Kecskemét 400kV-os távvezeték kapcsán. Az érintett lakosok azonban csak akkor szereztek tudomást a kormányrendelettel „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított” beruházásról, – és arról, hogy egy-két éven belül 70-80 méteres oszlopok éktelenkednek majd a telkükön – amikor megjelentek a felmérők a földjükön.
– A nullával egyenértékű a közérdekű tájékoztatás. – kereste meg lapunkat egy érintett ugyeri lakos. – Megjelentek a felmérők a földünkön és elkezdtek karókat kitűzni – mint később megtudtuk a magasfeszültség nyomvonalán, – kérdeztük mit csinálnak a magántulajdonunkon, de azt mondták semmilyen tájékoztatást nem adnak. Másnap egy másik csapat végzett felmérést az ingatlan növényzetében okozott kárt illetően. Ekkor tudtam meg, hogy a területünkön halad keresztül az Albertirsa-Kecskemét 400 kV-os távvezeték! A szomszédaink ugyanígy jártak. Nagyon zavar, hogy a területünkön 70-80 méteres oszlopokon megy majd a magasfeszültségű áram. De az is, hogy se levelet nem kaptunk, se semmilyen fórumon nem értesítettek minket, hogy mi fog történni és mire számítsunk.
A nagykoros.hu oldalon augusztus 9-én jelent meg a MAVIR Zrt. levele, ami arról tájékoztatott, hogy megkezdődtek a vezetékjog engedélyezésének előkészítő munkái. A levélből kiderül, hogy – bármily furcsa – majd csak a nyomvonal kijelölése után fogják tájékoztatni az érintetteket.
A hivatkozott törvények és rendeletek szerint „az előkészítő munkák első lépéseként tervezőnek nyomvonal-kijelölési dokumentációt kell összeállítania, melyhez a tárgyi távvezeték tervezett nyomvonalának geodéziai felmérése szükséges. A geodéziai munkák során, a terepen való mozgás közben, az érintett ingatlanokon taposási- és zöldkár okozása merülhet fel, amelyért a terület használóját a hatályos jogszabályok alapján kártalanítás illeti meg. (…) A további engedélyeztetéssel, valamint a későbbi létesítéssel kapcsolatos kérdésekről a távvezeték által érintett ingatlanok – a nyomvonal kijelölését követően ismertté váló – tulajdonosait a későbbiekben már névre szóló meghívással, helyszíni szemle keretében részletesen is tájékoztatni fogjuk.”

Cegléd Város Önkormányzata megkeresésünkre néhány nap után a következő tájékoztatást adta: “A megküldés napján Cegléd Város Önkormányzata képviseletében megkereséssel éltem a MAVIR Zrt. kommunikációs osztályvezetője felé, melyben tájékoztatást kértem a levélben is felmerült probléma kapcsán. Sajnálatos módon azóta választ a kérdésemre nem kaptam. Üdvözlettel: Szokolai Attila sajtóreferens”

Földi Áron LMP megyei képviselője kereste meg Takács Sándort a vezeték útvonalát tervező iroda felelősét és küldte meg lapunknak a pontos tervrajzot. Mint a képviselő tájékoztatott „hamarosan fórumot is fognak tartani majd az “érintett” lakosság körében. Ebben csupán az az érdekes, hogy az ún. érintett terület az a vezetéktől mért 28 m-es távolságon belül eső telkeket jelenti, miközben az oszlopok 45-50 m magasak lesznek kb. 300-400 m – es oszlopközökkel. A vezeték legalacsonyabb pontja a legkedvezőtlenebb üzemállapotban (nyári forróságban, csúcsüzemben) 12 m lesz. Így akár a gyümölcsfák is biztonsággal elférnek alatta. Rákérdeztem a Csemőtől nyugatra, Lajosmizse felé vezető nyomvonalra is…. – írta Földi Áron, és hozzátette: a tervező szerint az erdészet tiltakozott a más útvonal ellen, „mivel széles nyiladékot kéne vágni az erdőben. A végleges geodéziai tervek is hamarosan elkészülnek az oszlopkiosztásokkal együtt.”

Hasonló hírek

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A CTV arról számolt be, az egyik környékbeli hírportál augusztus elején közölte azt a levelet, amelyben a MAVÍR úgy fogalmaz: “megkezdődtek a vezetékjog engedélyezésének előkészítő munkái. A levélből kiderül, hogy – bármily furcsa – majd csak a nyomvonal kijelölése után fogják tájékoztatni az érintetteket, névre szóló levélben és helyszíni szemle során is.. A geodéziai munkák kapcsán keletkezett károkért kártalanítás illeti meg a tulajdonosokat-áll a MAVÍR közleményében.”

  2. Ezek szerint az erdő fontosabb mint az EMBER?!
    Bács-megye és Pest megye határ út-ján EMBER NEM lakta területen lehetne vinni a vezetéket kb 10 km-rel rövidebb úton. Nagyon gazdagok vagyunk, hogy erre van 300millió/1 KM összegű +forintunk!!!! Persze ezt a sűrűn lakott tanyás részek lakói, gazdálkodói is fizetik különböző adók-járulékok formájában. Ez aztán a tanya fejlesztés! Tanyán élő emberek megsegítése! Tanyasi turizmus, falusi vendég asztal!! Natura 2000 természet védelem?? Ezeket szépen elfelejthetjük! Zúgó vezeték, ronda oszlopok, néha csipkedő áram, élhetetlen külterület! Mi ez ha nem a szándékos tönkre tétele a tanyán élőknek?
    ÉBRESZTŐ EMBEREK!!! AKIK CSAK FUTNI, BRINGÁZNI JÁRTATOK ERRE, EZ TITEKET, VÁROS LAKÓKAT IS ÉRINTENI FOG!!!!

  3. TISZTELT Szokolai Attila sajtó referens úr !

    Nem a Mavir-t kell kérdezni, hanem a jegyzői Irodát, a környezet védelmi előadót házon belül!
    Állítólag ŐK azért ülnek azokban a székekben, hogy bennünket CEGLÉDI LAKOSOKAT “szolgáljanak”, képviseljenek. Sajnálatos, hogy kizárólag a város központig lát el a szemük. 2017 08 08 jegyzői iroda kitett egy eldugott helyre egy térképet és ezzel meg volt a tájékoztatás. Minek van a cegled.hu, a Ceglédi Hírmondó és nem utolsó sorban a http://www.Magyarország.hu/hirdetmények internetes oldal ,ha érdemi dolgokról ezekre semmit nem tesznek fel!
    2017 08 28 Hatósági és Igazgatási Iroda “előzetes szakhatósági hozzájárulást megadom”
    Köszönjük!
    Az érintett külterületén élők !

  4. A CTV információi szerint lakossági fórumon tájékoztatják majd az érintetteket az ugyeri városrészt is érintő magasfeszültségű távvezeték kivitelezési munkáiról. “Úgy tudjuk, napokon belül minden érintett levelet kap, amelyben lesz tájékoztatás a beruházásról és az esetleges kártérítésről is. A fórumra pedig – amely tudomásunk szerint október 18-án lesz – két időpontra elosztva hívják majd meg az érintetteket.” – számolt be a fejleményekről október 3-án a városi televízió.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....