12.7 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Fűtésszezon előtt

Több mint egy éve, tavaly július eleje óta vette át országosan a kéményseprőipari tevékenységet a katasztrófavédelem. Magyarország 17 megyéjében több mint 2,5 millió kémény tartozik hozzájuk. A kéményseprés vagyis „az égéstermék-elvezetők rendszeres ellenőrzése és műszaki felülvizsgálata” az állampolgárok számára azóta térítésmentes. Az elmúlt hetekben Cegléden is házról házra járnak a kéményseprők, hogy a fűtési szezon előtt elvégezzék a szükséges munkákat.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerv nagykátai körzetének megbízott vezetője Bodzsár Zoltán kéményseprőmester, ceglédi lakos, aki január elejétől vette át feladatát pozitív tapasztalatokról számolt be:

– A határozottabb fellépésnek köszönhetően az ügyfelek inkább betartják a jogszabályokat, sokkal többet tesznek a biztonságuk érdekében: felújítják a kéményeket és a hibákat is kijavíttatják. Ennek egyrészt oka az, hogy ingyenes lett a szolgáltatás, tehát már azok is beengednek minket a házba, akik addig ezt anyagi okokból nem tették. De az is szerepet játszik, hogy katasztrófavédelem egy erős, jól ismert szervezet.

– Melyek a leggyakoribb hibák, amivel találkoznak a kéményseprők a háztartásokban?

A kéményseprő ellenőrzés kiterjed az ingatlanhoz tartozó tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére szolgáló kémények, tartalékkémény, továbbá a bekötő- és összekötő elemek, valamint ezek tartozékainak átvizsgálására, szükség szerinti tisztítására, négyévenkénti műszaki felülvizsgálatára. A leggyakoribb hibák a tüzelőberendezések, készülékek karbantartásának hiánya, a másik pedig a kémények rendszeres tisztításának elmaradása. Hiába ingyenes a szolgáltatás, még mindig sok ügyfél pénzügyi okok miatt nem tudja megjavíttatni vagy cserélni a készülékét, esetleg megcsináltatni a kéményt.

– Milyen gyakorisággal vizsgálják a kéményeket sormunka keretében?

Gázfűtés esetén kétévente egyszer, szilárd tüzelés esetén pedig évente egyszer. Ettől a kéményseprő a helyszíni vizsgálat során tapasztaltak láttán eltérhet, vagyis a kémény állapotától függően dönthet úgy is, hogy ennél sűrűbben szükséges ellenőrzést, tisztítást végezni. A tervezett sormunka időpontjáról két héttel az ellenőrzés előtt értesítő útján informáljuk a kéménytulajdonosokat. Az értesítés többlakásos, illetve többszintes épület esetén kapualji hirdetmény, családi házas lakóterületeken postaládába elhelyezett értesítés útján történik. Az ismételt, úgynevezett második értesítés – ha az első időpontban az ellenőrzés nem történt meg – címre szólóan dokumentált körülmények mellett postaládába helyezett, kapura vagy ajtóra ragasztott írásos értesítővel történik, szintén a munka megkezdése előtt legalább 15 nappal.

– Mi a tapasztalatuk a tűzoltóknak az elmúlt egy év viszonylatában? A kéményseprési feladatok fő célja ugyanis éppen a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezéses balesetek megelőzése. – kérdeztük Csámpai Attilától, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

– A tűzesetek, füstmérgezések kapcsán feladatunk a baleset forrását is feltárni, és ha szükséges a javíttatást, ellenőrzést előírni a lakosságnak. Azt tapasztaltuk, hogy az eltelt több mint egy év alatt Pest megyében határozottan csökkent az égéstermék-elvezetők hibájára visszavezethető balesetek száma.

– A gazdálkodó szervezetek telephelyeként bejegyzett ingatlanokban viszont nem Önök végzik a szolgáltatást. Sőt, a vállalkozásnak kell egyénileg megrendelnie a kéményseprést úgy, hogy Cegléden például nincs erre szakosodott cég.

– A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve az ellátási területébe tartozó 17 megyében a lakossági sormunkát végzi. Ugyanezt a sormunkát a gazdálkodó szervezetek részére az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozók vagy szolgáltató cégek teljesítik megrendelés alapján, költségtérítés ellenében. A Pest megyében illetékes szolgáltatók: Filantrop Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Kft., Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft., Kémény Fejér Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Zrt., Kéményseprőipari Kft., Magyar Kéményseprő Kft., Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft.
A közfeladat ellátásáról minden információt egy helyre, a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapra gyűjtöttünk. Itt például több oldalon, közöttük az ügyfélszolgálat oldalon is megtalálható egy olyan kereső, ahol a település irányítószámának megadásával a lakosság és a gazdálkodó szervezetek is megtalálhatják az adott területen nyilvántartott kéményseprőipari szolgáltatók neveit. Sőt, azok honlapjait is elérhetővé tesszük, hogy ki-ki könnyebben dönthessen, kivel kívánja elvégeztetni az ellenőrzést.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...