13.9 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

“Jégvirágtól a borvirágig” – Borturizmus a szomszédunkban

Októbert írunk, musttól lesz édes az ősz. A kellemesen meleg nyárnak hála idén szokatlanul korán kezdődött a szüret és bár a legtöbb pincében már szépen erjednek a borok, azért még mindig folynak odakint is a munkálatok.

Programok, fesztiválokkal köszöntik sok helyen az őszt. A szüret első időpontja a középkori hagyomány szerint szeptember 29-én, Mihály napján kezdődik. A szőlő szüretelése kemény, fárasztó munka, azonban nagyon hálás, hiszen láthatjuk, megkóstolhatjuk munkánk gyümölcsét: szüretkor a mustot, később pedig, Márton napján az újbort. A szüret az ókor óta emberi világunk fontos része. A mustból persze ilyenkor még nemigen lett bor, azt csak Márton napján lehetett megkóstolni.

Két meghökkentő és különleges helyre, kirándulási lehetőségre szeretnénk felhívni a figyelmet, s ez a Monori Pincefalu, és Ócsán az Öreghegyi Pincesor. Mindkét hely a régmúlt időkben a társasági összejövetelek színtere volt, itt beszélték meg a világ, és a helyi eseményeket. Mindkét hely a szomszédunkban van, bejelentésre látogatható, s aki még nem járt erre, sajnálhatja.

A cikk címe a “Jégvirágtól a borvirágig” egy esemény, rendezvény neve Monoron, a Strázsa-hegyen. amelyet minden év január első napjaiban rendeznek meg. (A következő ilyen esemény 2018-ban január 2-án lesz). A hobbi borászok és a Vendégváró Pincészetek igazi családias, vidékies környezetben örömmel fogadják a vendégeket és kóstoltatják boraikat, ételeiket. A gasztronómia helyi specialitásai is felvonulnak. A különlegessége a helynek abban rejlik, hogy közel ezer pincét, présházat találni itt, egy unikum pince falut. Európát járva, sok borvidéket megismerve, igazi egyedülálló pince falvakat csak hazánkban lehet találni. Hazánkban is több kiváló borvidék ismert, de pincefalu, mint olyan, nem sok van. A Monori Pincefalu a hazai épített pincekultúra egyik fontos és a maga módján egyedülálló eleme. A Strázsahegy (190 m) a hagyomány szerint arról kapta a nevét, hogy a török korban innen kémlelték a környéket, őrizve a falut a portyázó török katonáktól.

A cikk teljes terjedelme ide kattintva elérhető…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...