7.3 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Bokrost politikai okokból menesztették Hatvanból

Terjedelmes cikkben számol be az index.hu Bokros Levente korábbi ceglédi plébános Hatvanból történt menesztéséről. Az országos hírportál információi szerint a plébános „túl jóban volt a városi ellenzékkel”, tehát politikai okokból menesztették. Bokros Levente egyébként az előző kampányban Cegléden is jóban volt az ellenzéki jelölttel: részt vett dr. Csáky András kampánygyűlésén is. Szószéki „őszintesége” pedig városunkban is legendás volt. Nagy népszerűsége hívei körében és rapid távozása közötti ellentmondás Cegléd vonatkozásában is elgondolkodtató.

Az index cikke szerint Bokros Levente „jóban volt a Fidesz ellenségével”, ezért „kirúgták a városi papot”. A történet azért közérdekű, mert Hatvan politikai értelemben különleges város. A cikk szerint „két erős ember szembenállásáról szólnak a dolgok a városban: Az expolgármester, jelenlegi NFM-államtitkár, a Fideszben erős Szabó Zsolt és a mostani polgármester, Szabó egykori helyettese, a Fideszből kiszorult Horváth Richárd. Az ő egykor kollegiális viszonyuk elmérgesedett, amikor Szabónak az összeférhetetlenségi törvény miatt 2014-ben választania kellett a kormányzat és a polgármesteri tisztség között, és kvázi ott kellett hagynia a várost.

Ennek fényében érdekes a plébánosok története. A leváltott Bokros Levente atya ugyanis jóban van Horváth Richárddal, ő keresztelte a fiát, és ő adta össze Horváthot egyházi esküvőn a feleségével. A hívek szerint ezt nem hirdették látványosan, de nem volt különösebb titok sem, aki misére járt, tudhatta.
Az egyházmegye vezetése viszont közben inkább Szabó Zsolt felé húz, legalábbis nehéz másra következtetni abból, hogy egy helyi egyházi iskola avatásán Beer Miklós megyéspüspök és Szabó Zsolt együtt szerepelt, miközben Horváth Richárd polgármester nem kapott lehetőséget a felszólalásra. Annak ellenére sem, hogy a város adta az egyháznak a telket, amin EU-s támogatásból az iskola épül. Horváthot egyébként korábban egy megyei fideszes vezető utasítására a helyi Klik is letiltotta arról, hogy az évnyitókon felszólaljon.
A leváltott plébános, Levente atya ugyanakkor nem csinált titkot abból, hogy voltak egészségügyi problémái. Egy epilepsziás ájulás után pánikbetegsége lett, a híveknek a szószékről is mondta, hogy ha rosszul lenne, akkor ne lepődjenek meg. Az egyházmegye emiatt egy egyházi fenntartású kórházba el is küldte őt kivizsgálásra, de nem találtak nála szervi elváltozást. Mégis ez lett az áthelyezés – pontosabban eltávolítás, hiszen úgy tudjuk, nem kapott másik területet – indoka.
Amikor nyáron kiderült, hogy Bokros Leventét egészségügyi okokra hivatkozva el akarják tenni Hatvanból, az újhatvaniak – így hívják a körzetét, Óhatvan egy másik plébánoshoz tartozik – aláírásgyűjtésbe kezdtek. A szignókat a polgármester vitte az egyházmegyének, és állítólag ígéretet is kapott rá, hogy a plébános maradhat. Legalábbis Levente atya kiprédikálta a híveknek a pozitív döntést, hogy mindenki nyugodjon meg, nem kell elbúcsúzni tőle. Aztán mégiscsak kapott egy levelet, hogy mennie kell. Az új atya Farkas László az első prédikációján azt mondta, a helyzet méltatlan Bokros Leventének, és neki is. Viszont – ezt már mi mondjuk – a kampányban így már egy államtitkárnak sem kell attól tartania, hogy valamelyik plébános Horváth Richárd mellett törne lándzsát.
A Váci Egyházmegyétől többszöri megkeresésünk ellenére sem kaptunk semmi választ. Horváth Richárd polgármester elzárkózott attól, hogy kommentálja a helyzetet. Szabó Zsolttól viszont érkezett válasz: azt kérdeztük tőle, hogy tett-e bármi lépést Beer Miklós megyéspüspöknél a személycserére, amire egy “nem” volt a válasza.”

Az index.hu írása az ügyről itt olvasható…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...