13.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

A reformáció 500 éve

A Ceglédi Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület elnöksége október 26-ra meghívta Jákob János dandártábornokot, Magyar Honvédség protestáns tábori püspökét, hogy tartson előadást „A reformáció 500 éve” címmel.

Bevezetőjében kiemelte, nagyon szívesen jött Ceglédre. 1997-től ugyanis itt töltötte katonai pályafutásának egyik legszebb időszakát. Hangsúlyozta, a reformáció olyan nagy téma, hogy csak néhány lényegi dolgot tud kiemelni az évforduló kapcsán. Aláhúzta: a reformáció jelentése visszatérés Istenhez. Ebben az időszakban jelentek meg a reneszánsz, a humanizmus eszméi. Egyre erősödött a polgárság, amely szembekerült az egyház feudális rendszerével és vitatták az elvilágiasodott papság gazdagságát, hatalmát.

Luther Mártonra (eredeti neve Martin Luder) nagy hatást gyakorolt Kempis Tamás szerzetes tanítása, amelynek fő üzenete ez volt: vissza a forráshoz, azaz a Bibliához. Pontokba szedte a gondokat, problémákat és 1517. október 31-én kiszegezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Egyik központi gondolata az volt, hogy nincs szükség bűnbánó cédulákra, azok árusítására. Ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét.

A hazai reformáció kapcsán az előadó megemlítette, hogy 1590-ben magyar nyelven megjelent a vizsolyi Biblia és elterjedt az anyanyelvű prédikáció. A reformátorokra börtön, kivégzés, máglyahalál, gályarabság várt.

Befejezésként az előadó idézte „eclesia semper reformanda est” szólást, azaz „az egyház mindig reformálásra szorul”.

A rendezvény második felében Lukács István ügyvezető megemlékezett a „Halottak napjáról”, és az év közben elhunyt tagjainkról. Végül a résztvevők az Il silenziot hallgatva gyertyát gyújtottak, az emlékezés kopjafájára koszorút helyeztek el.

Kocsis István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...