13.5 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

A zeller dicsérete

A zellert a görögök már az ókorban fogyasztották gyógyító erejéért, és ezernyi jó tulajdonsággal ruházták föl. Hazánkban a reneszánszban vált konyhakerti növénnyé. A nagyvilágban három változata terjedt el, a halványító, a metélő zeller és a gumós, hazánkban ez utóbbi fajtát termelik.

A zellernek különleges ízén kívül számos jótékony hatása van. A zeller – a petrezselyemmel együtt – azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa.

A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.

Magas C-vitamin és ásványi tartalma mellett az egyik legjobb diétás zöldség. Minimális kalóriát tartalmaz, remekül nyugtatja az idegeket, ráadásul még az étvágyat is csökkenti. Magas rosttartalma felgyorsítja az anyagcseréd, vízhajtó hatása pedig segít kitisztítani a szervezetedben lerakodott salakanyagokat. Leghatékonyabban veszi fel a harcot a narancsbőrrel szemben!

A zeller beltartalmi értékei természetesen nyersen őrződnek meg leginkább. Egy színes őszi zellersaláta köretként vagy vacsorára is megállja a helyét.

Pikáns zellersaláta

1 zeller gumót, 2 almát, 1 uborkát, 2 szál halványító zellert és 1 fej lila hagymát vágj vékony csíkokra. Fűszersóval ízesítsd. Készíts öntetet 1/2 citrom levéből, 3 kanál olívaolajjal és egy ujjnyi reszelt gyömbérből. Forgasd össze a salátával, tedd a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek.

A zellerrel remekül helyettesítheted a szénhidrátban gazdag egészségtelen köreteket, elsősorban a sült krumplit!

Sült zeller

Pucold meg a zellert és vágd vékony hasábokra. Sózd meg és forgasd össze az ízlésed szerinti fűszerkeverékkel. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és permetezd meg olajjal, egyenletesen, hogy mindenhol érje. 230 fokon süsd 20-30 perc alatt készre!

Talán a legismertebb zelleres recept a zellerkrémleves, amely nagyanyáink konyhájából mára a reformétrendbe költözött.

Zellerkrém leves

1 nagyobb zellergumót kockázz fel kis darabokra, egy kis olajon vagy vajon kezdd el párolni. Közben fűszerezd sóval, borssal, ízlés szerinti fűszerekkel – akár curryt és római köményt is adhatsz hozzá. Ha megpuhult, öntsd fel vízzel, vagy húslével és botmixer segítségével turmixold krémesre. Végül főzd össze 2 dl főzőtejszínnel és a tetejére szórj frissen vágott zellerzöldet. Pirított kiflikarikákkal és tökmaggal dúsíthatjuk.

Krizsán Anett
(Fotó: Pinterest)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...