15.4 C
Cegléd
2024. március 10. vasárnap
spot_img

Pang vagy szárnyal? – Az ingatlanpiacról

Az utóbbi időben több megbeszélésem indult úgy, hogy a partnerem fontosnak tartotta előre bocsájtani, tudja, hogy mostanság pang az ingatlanpiac. Ezt hallva nagyon bamba képet vághatok, mert többnyire kicsit elbizonytalanodva hozzáteszik: vagy nem?

A folytatásban persze megbeszéljük, hogy épp az ellenkezője igaz, az ingatlanpiac köszöni, jól van, tökéletesen működik – most még – de ez egy másik elemzés része. Sokat gondolkoztam, hogy mi okozhat ilyen mértékű tévedést az értékesíthetőséget illetően, amikor folyamatosan azt kommunikáljuk, hogy jelentősen csökkent az értékesítési idő, jelenleg már átlagosan a három hónapot sem éri el. Amikor negyedik éve, hogy az alacsony betéti kamatok és a kedvező hitellehetőségek miatt a megtakarítással rendelkezők az ingatlanok felé fordultak, befektetési céllal kezdtek lakásokat vásárolni. Az ingatlanpiac természete a dominó elv – egy adásvétel minimum egy, de sok esetben két-három újabb tranzakciót generál – néhány hónapon belül mozgásba hozta a piacot.

Hirdetési portálokat böngészve, az utóbbi időben meglepődve tapasztaltam, hogy jelentősen megnőtt az irreálisan magas áron kínált ingatlanok száma. Jó eséllyel ezek az ingatlanok hónapokig, esetleg évekig nem kelnek el, tulajdonosaiknak pedig senki nem magyarázza el, hogy nem az ingatlanpiac pang, hanem az ármeghatározással lőttek jócskán mellé. Nem is lenne ez meglepő, a magánszemélyek által feladott hirdetésekben, hiszen szakmai támogatás nélkül próbálkozó eladók nem rendelkeznek megbízható piaci ismeretekkel. Ami meglepő, hogy „céges” hirdetésekben még vadabb dolgokkal találkoztam. A kistérség egyik településén található ingatlan esetében például konkrétan 2,7 millió forinttal drágábban kínálja nem is egy „ingatlanos”, mint a tulajdonos. Egy ismerősöm mesélte a napokban, hogy egy kéretlen hívás alkalmával az „ingatlanos” látatlanban azt is megígérte, hogy drágábban is el tudja adni az ingatlant, mint amennyiért a tulajdonos kínálja. Utóbb azt is hozzátette, hogy ő már tudta, hogy mire megy ki a játék és nyugodt szívvel utasította vissza a visszautasíthatatlant. Sokan viszont nem tudják, hogy mi ebben a trükk – ezt már én teszem hozzá. Egész egyszerűen arról van szó, hogy a hálózatok értékesítői elsősorban a megbízás megszerzésében érdekeltek, nem pedig az értékesítésben. Ezért aztán minden magánhirdetőnél „bepróbálkoznak”, felelőtlen, megvalósíthatatlan, de jól hangzó ígéretekkel csábítják őket a megbízási szerződés aláírására.

A tanulság az, hogy az ingatlanpiac szárnyal ugyan, de a túlárazott ingatlanok továbbra sem találják az új tulajdonosukat.

Pataki Tibor
Cegléd Ingatlan

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan fejleszti a logikus gondolkodást a pasziánsz?

Az ingyenes online pasziánsz mindig is népszerű választás volt...

8 tipp, hogy az esküvőd életed egyik legszebb napja legyen

Minden bizonnyal görcsbe rándul a gyomrod, ha a közelgő...

Lépcsőzés az egészségért

2024. márciusát kórházi Egészségfejlesztési Irodánk kezdeményezésére a „Lépcsőn járj,...

Lapáttal verte a szomszédját

A Pest Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat...

Újabb beruházási botrány

„150 millió forint támogatásból újulhat meg Cegléden a Török...