11 C
Cegléd
2025. október 27. hétfő
spot_img

Az ősz kedvence: a sütőtök

Az ősz egyik emblematikus étele a sütőtök, amelyhez ilyenkor könnyen és viszonylag jó áron hozzá lehet jutni. Érdemes is minél gyakrabban fogyasztani, mert nemcsak finom és változatosan elkészíthető, hanem nagyon egészséges is.

A sütőtök (Cucurbita maxima convar) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. A magyar neve a szláv vagy cseh eredetű „tekvica” vagy „tykev” névből származik. Többféle hazánkban termesztett és forgalmazott fajtája van, de nézzük miért érdemes fogyasztani. Tápértéke, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtáét. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t.
Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzéséhez. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.

Ezt a zöldséget csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség. Édeskés, de nem markáns ízéhez sokféle fűszer illik, például a belőle főzött leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltható köret, püré is készülhet belőle rozmaringgal ízesítve. Édességként a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg adhat aromát neki. Magja pörkölve finom és egészséges „rágcsa”, a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk. Akár karácsonyi ajándéknak adható különlegesség is lehet a sütőtöklekvár: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel elkészítve. Karácsonyi hangulatot, mézeskalács illatot varázsol a házba a

Sütőtökös keksz

Hozzávalók 2 tepsihez (durván 24 db-hoz): 300 g liszt, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 nagy csipet só, 150 g barnacukor, 1 cs. vaniliás cukor, 100 g puha vaj, 2 tojás, 200 g sült sütőtök díszítéshez: zabpehely, csokidarabok, durvára vágott dió, mandula…

Előmelegítem a sütőt 175 fokra. Összekeverem a száraz hozzávalókat egy kisebb tálban. Kimérem a lisztet, elkeverem benne a sót, a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy nagyobb tálban kézi habverővel habosra keverem a vajat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, egyenként hozzákeverem a tojásokat, majd a héjából kikanalazott sütőtököt is. Apránként hozzáadom a lisztes keveréket. Sütőpapírral bélelt tepsire egy evőkanál és egy teáskanál segítségével halmokat rakunk, amelyet süthető csokilencsével, zabpehellyel vagy magvakkal díszítünk. kb. 20-22 perc alatt megsütöm.

KA
(A kép illusztráció.)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Te is mindig fáradtan ébredsz?

Gondoltál már arra, hogy nem az alvás mennyisége a...

Hogyan biztosíthatjuk szivattyúrendszereink hosszú távú hatékonyságát?

Gondolt már arra, milyen költséges lehet, ha egy medence...

Hőlégballonozás: a céges rendezvények új dimenziója

Sok vállalat számára kihívást jelent olyan programokat találni, amik...

Megszületett Ungvári Miklós és Demeter Dóra gyermeke

Örömteli hírt osztott meg vasárnap Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes...

A Lifemed várólista nélküli, új és megújuló szolgáltatásai

Pacemaker ambulancia Szakrendelésünk a pacemakerrel és ICD-vel élők számára nyújt...