15.5 C
Cegléd
2024. március 4. hétfő
spot_img

Az ősz kedvence: a sütőtök

Az ősz egyik emblematikus étele a sütőtök, amelyhez ilyenkor könnyen és viszonylag jó áron hozzá lehet jutni. Érdemes is minél gyakrabban fogyasztani, mert nemcsak finom és változatosan elkészíthető, hanem nagyon egészséges is.

A sütőtök (Cucurbita maxima convar) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált. A XVI. század óta ismert és termesztett növény Magyarországon is. A magyar neve a szláv vagy cseh eredetű “tekvica” vagy “tykev” névből származik. Többféle hazánkban termesztett és forgalmazott fajtája van, de nézzük miért érdemes fogyasztani. Tápértéke, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtáét. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t.
Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzéséhez. A tökmagolaj kedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.

Ezt a zöldséget csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos más felhasználási módra lenne lehetőség. Édeskés, de nem markáns ízéhez sokféle fűszer illik, például a belőle főzött leveshez szerecsendió, római kömény, koriandermag, curry és gyömbér is illik. Krumplit kiváltható köret, püré is készülhet belőle rozmaringgal ízesítve. Édességként a hagyományos téli fűszerek, a gyömbér, a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg adhat aromát neki. Magja pörkölve finom és egészséges “rágcsa”, a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk. Akár karácsonyi ajándéknak adható különlegesség is lehet a sütőtöklekvár: cukorral, citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel elkészítve. Karácsonyi hangulatot, mézeskalács illatot varázsol a házba a

Sütőtökös keksz

Hozzávalók 2 tepsihez (durván 24 db-hoz): 300 g liszt, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 nagy csipet só, 150 g barnacukor, 1 cs. vaniliás cukor, 100 g puha vaj, 2 tojás, 200 g sült sütőtök díszítéshez: zabpehely, csokidarabok, durvára vágott dió, mandula…

Előmelegítem a sütőt 175 fokra. Összekeverem a száraz hozzávalókat egy kisebb tálban. Kimérem a lisztet, elkeverem benne a sót, a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy nagyobb tálban kézi habverővel habosra keverem a vajat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, egyenként hozzákeverem a tojásokat, majd a héjából kikanalazott sütőtököt is. Apránként hozzáadom a lisztes keveréket. Sütőpapírral bélelt tepsire egy evőkanál és egy teáskanál segítségével halmokat rakunk, amelyet süthető csokilencsével, zabpehellyel vagy magvakkal díszítünk. kb. 20-22 perc alatt megsütöm.

KA
(A kép illusztráció.)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...