8.6 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Szaudi rendőröket nézhették migránsnak

A turisták, akikre múlt héten rendőrt hívtak Cegléden, maguk is rendőrök, méghozzá Szaúd-Arábiából – írta meg a Budapestbeacon.com. A portál szerint a nyaraló rendőröket a ceglédi rendőrkapitány is fogadta. A lap megkérdezte Török Csaba alezredest, aki ezt “sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta”. A Budapestbeacon azt is tudni véli, a szaúdi rendőrök három hétre érkeztek Magyarországra, szakmai továbbképzésre: azt tanulják, hogyan kell kiképezni németjuhász rendőrkutyákat. Szabadidejükben utaznak, síelnek. A portál egy másik rendőrségi forrása informálisan elismerte, hogy szaúdi rendőröket igazoltattak Cegléden, azt viszont tagadta, hogy azok továbbképzésre érkeztek Magyarországra.

A cikk megjelenése után közleményt adott ki az ORFK. Mint írják, “nincs több a múlt csütörtöki ceglédi esetben, akármennyire is szeretné ezt a látszatot kelteni a cikk írója. Valótlan tartalmú írás jelent meg a The Budapest Beacon – hu.budapestbeacon.com – internetes oldalon. A cikk azon állítása, amely szerint „Forrásunk szerint hétfőn Török Csaba alezredes, ceglédi rendőrkapitány is fogadta a szaúdi kollégákat.” szimplán hazugság. A Ceglédi Rendőrkapitányság vezetője sem az állított napon, sem máskor nem fogadott szaúd-arábiai rendőröket. A sajtóban szárnyra kapott azon híresztelésekkel ellentétben – amelyek szerint rendőröket hívtak menekültnek nézett külföldi férfiakra 2018. január 4-én Cegléden –, a történtekkel összefüggésben rendőri intézkedés nem történt, rendőrség hatáskörébe tartozó eljárás nincs folyamatban. Ennélfogva, ebben a tárgykörben további tájékoztatás sem adható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság részéről, akárhogy is próbálja megkerülni az újságíró a megkeresésére adott hivatalos rendőrségi válaszban foglaltakat.” – A közlemény hozzáteszi: “A cikk írója a megkeresése nyomán küldött hivatalos rendőrségi tájékoztatásra úgy reagál, hogy „Formálisan semmilyen értékelhető választ nem kaptunk.”. Mi pedig nem tudunk másra gondolni, csak arra, hogy az újságírónak szándékban sem volt az egyébként tényeken alapuló tájékoztatást meghatározónak tekinteni írása készítésekor. Kár érte.”

Úgy tűnik, kényes, ugyanakkor aktuális témába botlott bele lapunk, mert a kisvárosi sztorinak szánt cikk arra a hétvégére első számú hírtéma lett az egész országban. Gyakorlatilag minden hazai médium (többek között: hvg.hu, 24.hu, Népszava, Sztárklikk, Szabadföld, Hír TV, Mérce, 168 óra, Alfahír, Narancs, Blikk, Estiújság, MNO, Ma.hu, RTL Klub, Propeller, Index) közreadta, és miközben minden hírcsatornán ez volt olvasható, a Facebook eltávolította oldalunkról a cikket és eltiltotta a főszerkesztőt három napra minden közzétételtől. A kommentelők közül sokan ítélték el lapunkat, hogy gyűlöletet keltünk, mások jól eltalált szennyes bulvárnak minősítették az írást és akadt hírportál, amely elmarasztalt minket, mert félreértette a hír jelentését, majd tévedését közleményében elismerte. Azért akadt az elismerés is: volt, aki „borotvaéles politikai szatírának” látta a sztorit. “Végre egy vicces szatíra! Még, hogy a magyaroknak már humoruk sincs? 100%!” – írta egy másik kommentelő. A hvg.hu interjút is készített a Ceglédi Panoráma főszerkesztőjével az országos hírré dagadt ügy hátteréről itt…

Borítókép: Szaúd-arábiai rendőrök. Képünk illusztráció. Fotó: KARIM SAHIB / AFP

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...