15.6 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Választási körkép

Földi László lesz a Fidesz-KDNP jelöltje az április 8-i országgyűlési képviselőválasztáson Pest megye 12. számú választókerületében. Erről a Fidesz Országos Választmánya hozott döntést január 16-án. Az eddig nyilvánosságra került jelöltek mellett, már csak a Jobbik nem jelentette be hivatalosan ki képviseli a pártot áprilisban, de a hírek szerint a párt újra Volner Jánosba helyezi bizalmát.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Földi lett a kormánypártok jelöltje, aki 2006-tól 2014-ig Cegléd polgármestere volt, de 2010-től országgyűlési képviselőként már a Cegléd, Nagykőrös, Abony, Törtel, Újszilvás, Kocsér, Jászkarajenő, Csemő, Nyársapát, Kőröstetétlen településeket magába foglaló választókörzet országgyűlési képviselőjének is megválasztották.

Az LMP vezetősége is jóváhagyta Földi Áron – korábbi ceglédi önkormányzati képviselő, most megyei közgyűlési képviselő – jelöltségét, bár erről hivatalos közleményt nem adtak ki. Földi Áron, amikor lapunk megkereste a kérdéssel éppen Kecskemétre utazott egy magasfeszültségű vezeték elleni tüntetésre, útlezárásra. Elmondta: szerette volna, ha a választásokig lezárul ez az ügy, de így a választási kampány részévé válik a 400 kilovoltos vezeték nyomvonalának megváltoztatása is.

Korábban több párt esetében nyilvánosságra kerültek már nevek, akik indulnak jelöltként az országgyűlési választásokon.
A Momentum Mucsinyi Leventét indítja, az Együtt jelöltje Szabó László (jobb oldali kép) lesz, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is bemutatta jelöltjét, Kis Viktort.

A DK-jelöltje, a Gyurcsány-kormány volt államtitkára, dr. Szüdi János mögé áll be az MSZP Cegléden. Ezt a ceglédi MSZP ceglédi szervezetének elnöke, Fehér István jelentette be, aki közölte, megállapodott az MSZP és a DK a Pest megyei 12. egyéni választókerületről, a Cegléd központú kerületben a Demokratikus Koalíció állíthat jelöltet. Dr. Szüdi János, bár nem a DK-tagja, 2002 és 2009 között, a Medgyessy- a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején közoktatási államtitkár volt.

Már csak a Jobbik várható jelöltje Volner János frakcióvezető és alelnök nem jelentette be hivatalosan az indulását. Nem hivatalos források szerint: kivárnak az utolsó pillanatig. „Volner János, a Jobbik frakcióvezetője, a Gyurcsány-kormány volt államtitkára Szüdi János és a KDNP-s Földi László között dőlhet el a választás Cegléden.” – írta meg összefoglaló cikkében a Hír tévé. „Cegléd városa inkább a billegő körzetek közé tartozott, 2010 előtt jellemzően MSZP-s képviselő nyerte az itteni választásokat, 2010-ben viszont Cegléden is a Fidesz–KDNP jelöltje, Földi László nyert. Az új választási törvénnyel pedig a ceglédi választókerületet egyesítették a Nagykőrös központú szomszédos kerülettel. Ez a Fidesznek kedvezett, Nagykőrösön az utóbbi 12 év választásain rendre kimagaslóan jól szerepelt a mostani kormánypárt.

A legutóbbi, 2014-es választáson ennek ellenére is 50 százaléknál kevesebb szavazatot kapott a Fidesz–KDNP jelöltje, bár így is jelentős fölénnyel lett első. A jobboldali túlsúly pedig igen látványos, a Fidesz és a Jobbik összesen több mint 70 százalékot érte el. A mostani képviselő, Földi László 2014-ben 44,05 százalékot kapott, míg a második legtöbb szavazatot kapott ellenzéki jelölt Volner János lett, aki a szavazatok 28,89 százalékát szerezte meg, 16 százalékkal maradt le Földitől. A baloldali pártok jelöltjeként Romhányiné dr. Balogh Edit indult, ő 20,76 százalékot szerzett, míg az LMP-s Földi Áron 3,2 százalékot kapott.

A kerületben az ellenzéki pártok összeadva tehát több szavazatot kaptak, mint a Fidesz. Csakhogy ezek nagyjából 2:3 arányban oszlottak meg az MSZP és a Jobbik jelöltje között. Az eddig bejelentett jelöltek alapján nem várható, hogy bármelyik ellenzéki párt visszalépjen Cegléden egy riválisa javára: Szüdi János hiába párton kívüli, az MSZP-kormányok volt minisztereként a Jobbik, az LMP vagy a Momentum számára nem lesz elfogadható jelölt. A Jobbiknak nincs oka visszaléptetni Volner Jánost, hiszen az előző választásokon jó eredményt ért el, a párt vezetése abban bízhat, hogy amennyiben tényleg átszavazási hullám indul, inkább rá voksolnak át az ellenzéki szavazók. Ugyanakkor az MSZP–DK szövetsége is remélhet plusz szavazatokat Szüdi János számára, aki erősebben kötődik Ceglédhez.”

A választások menete egyébként a következőképpen alakul: február 9 után értesítik a 7,9 millió választójogosultat. A kampány február 17-én indul, a jelöltek az ajánlószelvényeket február 19-től kezdhetik gyűjteni. Erre összesen két hetük lesz, mivel az ajánlóíveket legkésőbb március 5-ig kell leadni, és az szerepelhet a szavazólapon, aki legalább 500 érvényes aláírást összegyűjt. Országos listát pedig az a párt indíthat, amelyik a 106 választókerület közül legalább 27-ben jelöltet tud állítani. A pártok március 6-ig jelentik be országos listáikat.

Az április 8-ai választás estéjén már látni lehet, hogy mi lesz az eredmény, a hivatalos végeredményre pedig csak pár napot kell várni. Az egyéni körzetek eredményét április 14-én, a választás országos eredményét legkésőbb 27-ig hozzák nyilvánosságra.

A jogszabályok szerint a választást követő 30 napon belül kell összehívni az új Országgyűlést az államfőnek, vagyis legkésőbb május 8-án megalakulhat az új kormány.

Hasonló hírek

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kedves János, volt Polgármester Úr!

    Inkább maradjon csendben az, aki képes volt egy vacak Aquaparkot felépíteni, úgy hogy a fürdőt se lehet nyereségesen működtetni, ráadásul hitelből. Ha az nem lett volna, akkor kötvény és devizakérdés sem lett volna a városnak.

  2. Akárki akármit mond, ez marhaság. Megjelentek hirdetések az önkormányzat számára? Megjelentek. Majd befejezte a vállalkozó a tevékenységet és másba fogott. Mit kell itt nyomozni? Itt van a nagy semmi… Ez nem más, mint a Volner kampányolása… talált valamit, amiről úgy gondolja, hogy valami, de ez semmi.

  3. Gyurkó úr! A tények, azok tények, majd kiderül az igazság.
    “Varga elvileg reklámozásért kapta a 78,6 millió forintot, de a kiadó 2015-ben beszüntette a Mozaikot, pénzt azonban továbbra is utalt az önkormányzat a Vassily Kft.-nek.”
    Nem ártott volna legalább elolvasni a hivatkozott cikket.

  4. Friss keresztény KDNP-s ügy a Cegléd-Nagykőrös választási körzetben:

    http://hvg.hu/itthon/20180125_Kiskoruval_folytatott_viszony_miatt_feljelentettek_egy_fideszes_kepviselot#article-comments

    http://168ora.hu/itthon/nagy-bando-elo-adasban-allitotta-hogy-orban-feleseget-a-kecskemeti-korhazban-apoljak-ha-a-ferje-osszeveri-14251

    Egy másik jelölt ügyei:

    http://www.origo.hu/itthon/20170616-volner-janos-jobbik-per-lebukas-megcsalas-bozot.html

    A fidesz a jobbik szavazataival 1 millió megélhetési román migránsnak adott állampolgárságot, bevallottan 5-6000 bűnözőt telepített be Magyarországra:

    http://hvg.hu/itthon/20180127_Posztszovjet_nehezfiuk_juthattak_magyar_allampolgarsaghoz

    Céljuk, hogy Romániából irányítsák az országot az adót nem fizető, nyugdíjkérő milliók, akik egyre többet követelnek a Magyarországon született magyar, itt adózó állampolgároktól, miközben itt rothad az egészségügy, oktatás, és szegényebbek az emberek :
    https://www.youtube.com/watch?v=y02DePqnDOU

    Talán a legjobb Orbánra hallgatni, és az általa is elismerten tehetségesebb GYURCSÁNYRA szavazni!

    https://www.youtube.com/watch?v=1fVIWQNlavI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...