13.9 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

30 szívkompresszió és két lélegeztetés

Hősképző tanfolyamot indít az Országos Mentőszolgálat: a megyeszékhelyek mentőállomásain havonta egyszer fogadják az érdeklődőket és megtanítják nekik az újraélesztést. Cegléden is – bár nem megyeszékhely – lehetőség van erre a mentőállomáson, úgy hogy az érdeklődő Lovas Ottó állomásvezetővel időpontot egyeztet. A Szuperinfóban a címlapon jelent meg cikk erről, de tévesen jelent meg a közlemény: a helyes szívmasszázs ugyanis nem 15, hanem 30 szívkompresszió és két lélegeztetés – ezzel már sokat tehetünk a szívleállást szenvedett ember életben maradásáért.

Lapunk megkereste Lovas Ottót a mentőállomás vezetőjét, milyen gyakran van szükség az ellátási területükön az újraélesztésre?

– Havi szinten Cegléden kb. 20 eset van, amikor szükség van újraélesztésre.

– A hozzátartozók, vagy a szívmegállásnál jelenlévők ebből hány esetben kezdik meg a beavatkozást? A múlt héten egy ismerősömnek otthon esett össze az édesanyja. Telefonon a mentők diszpécsere segítségével élesztette újra a lánya, sikeresen…

– A húszból talán 2-3 alkalommal a jelenlévők megkezdik a helyes szívmasszázst. Ez az arány nagyon kevés! Ahogy mondta valóban így van, a mentő diszpécsere, – ha a bejelentő állapotleírásából arra következtet, hogy erre szükség van, – szóban segíti a bejelentőt, hogy megtegye az életmentő beavatkozást. Az a tapasztalat azonban, hogy ritka az olyan bátorság, mint amit említett. Sokakba beleivódott az évtizedekig hangoztatott álláspont: ne nyúlj hozzá, azzal nem ártasz. Sokszor az a válasz a kérésre, hogy nem tudom, sose próbáltam, nem merem. Amikor azonban az életben maradásról van szó, akkor azt mondom, mit veszíthetünk?! A legrosszabb szívmasszázs is jobb, mint a semmi! Hiszen az életműködés megszűnte után 5 percig még van lehetőség a folyamat visszafordítására. Minél rövidebb az idő, amit a beteg életműködés nélkül tölt, annál sikeresebb lehet az újraélesztés.

– Milyen arányban jár sikerrel az újraélesztés, akár laikusok, akár mentősök végzik?

– A mi praxisunkban azt tapasztaljuk, hogy 10 %-ban, tehát átlagosan a havi 20-ból 2 esetben átadjuk a kórházban életműködésekkel a beteget. Az, hogy utána mi történik vele, arról nincs tudomásunk. De az időben elkezdett helyes szívmasszázs életet menthet! Ezért várom az erre indíttatást érző állampolgárokat, vegyék fel velem a kapcsolatot a 06-20-264-2940-es telefonszámon, hogy időpontot egyeztessünk és bemutassuk, megtanítsuk az újraélesztést.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...