5.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Ceglédre kerül a Magyar Jazz Szövetség díja

Február 18-ai közgyűlésén döntött a Magyar Jazz Szövetség az idei szakmai díjak odaítéléséről. A 2009 óta kiírt Pernye András-díjat a magyar jazzművészet színvonalának emelkedéséhez, a magyar zenei élet gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez hozzájárulók kaphatják, s főleg a fotóművészeti, kritikai, újságírói, kiadói, koncertszervezői- és egyéb, a jazzélet érdekében végzett kiemelkedő tevékenységet díjazzák. Ezt a díjat évente egy személy kaphatja meg. 2018-ban a tagság szavazatai alapján a ceglédi dr. Hajdu Endre, egykori vendéglátósnak ítélték a Pernye András-díjat.
Hajdu Endre 1950-ben érettségizett a Kossuth Gimnáziumban. A hatvanas évek végén a RÓNA Vendéglátóipari Vállalat vezetőjeként nagy szerepe volt a ceglédi jazzélet felvirágoztatásában és egy olyan korszak elindításában, amely máig elismert szerepet biztosít Ceglédnek a magyar, de nem túlzás azt mondani, hogy a világ jazzéletében. A kezdetekre visszagondolva elég megemlíteni a Berda kocsmát, ahol irodalmi és zenés esteket szerveztek, szintén a „Rónához” tartozott a Zöldhordó vendéglő, de „örömzenét” játszottak az Aranysas bisztróban, a Délibábban, és természetesen meg kell említenünk a Kossuth Éttermet, ahol tulajdonképpen megszületett a Róna Jazz, sőt itt készült el a Benkó Dixieland első kislemeze. A magyar jazz sok legendás zenésze megfordult azóta városunkban, de Cegléden is felnőtt egy új nemzedék, akik azóta már a jazz élvonalához tartoznak, elég megemlíteni András Tamás, Bori Viktor, Sárik Péter, Szalay Gábor és Banai Szilárd nevét. De szerencsére akadnak nem hivatásos, de elhivatott jazzrajongók, akik továbbviszik Hajdu Endre, Bandi bácsi által elkezdett munkát, évről évre százak vesznek részt a Bori Jazz, a Nemzetközi Dobosgála rendezvényeken, vagy a Gimnáziumi Jazz Estéken.
A díjat április 6-án a Budapest Jazz Klubban adják át a kitüntetetteknek.
Április 30-án a ceglédi jazz életet beindító Róna-Jazz esték 50-ik évfordulójára rendezendő koncerten a Jazz Szövetség elnökségének képviselője köszönti Bandi bácsit.
A díj méltó helyre kerül. Gratulálunk!

Volter Etelka

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...