8.9 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Pályázik Nagykőrös a Pálfája megújítására, fejlesztésére

A februári képviselő- testületi ülés témája volt a Pálfája Parkerdő felújítására benyújtandó pályázat is, melyet a városvezetők megszavaztak. A KÖVA- KOM kezelésében van a ritka természeti értéket képviselő erdő, a maga kiszolgáló létesítményeivel együtt. Az üzemeltető a 2018. évi Üzemeltetési tervében foglaltak alapján pályázati források felkutatásával törekszik az Oktatóközpont fejlesztésére, bővítésére. Három lehetséges kiírásra nyújtott be a testületi döntésnek megfelelően pályázatot Nagykőrös Városa.

Egy akadályversenyt szerveznének „ Pálfája lovagjai „ címmel 10-14 éves általános iskolai tanulók részére. Szeretnének kiadni egy szép színes tájékoztató kiadványt is, mely 20 oldalon mutatja be Nagykőrös város környékének sokszínű élővilágát. Egy természet közeli életteret, mint a Pálfája erdőt összehasonlítja a körülötte lévő agrártáj élővilágával. A füzet azért is fontos, mert 2018-ban 650 éves Nagykőrös városa, és kiadása is hozzájárulna a nevezetes alkalomról méltó megemlékezéshez a város sokszínűségét erősítve.

A második kiírásnak megfelelően szálláshelyek kialakítására, korszerűsítésére is pályáztak. Ennek tartalma a következő: Három különálló saját vizesblokkal ellátott 4- 4 fő befogadására alkalmas szálláshely építése. Az épületek könnyűszerkezetes építéssel kerülnének kialakításra a kor követelményeinek megfelelően. Az épület külső megjelenése illeszkedne a tájba és meglévő Oktatóközpont főépületéhez.

A harmadik kiírás szerint úgynevezett helyi aktívturisztikai szolgáltatások kialakítására pályázik a KÖVA- KOM. A fejleszteni kívánt épület a Pálfájai parkerdőben elhelyezkedő, jelenleg használaton kívüli szolgálati lakás (2750 Nagykőrös Pálfái Bánom Dűlő 8.)

Az épület felújításával egy régi paraszti épület kerülne kialakításra, mely a Tanösvény 11. állomása lenne. Kultúrtörténeti érdekességként az idelátogatóknak egy régi magyar háziállat fajtákat bemutató baromfiudvar is létesülne.

A fenti pályázatok jelentős önerőt, mintegy 13 millió forintot igényelnek, melyet Nagykőrös Város Önkormányzat képviselő- testülete megszavazott.

Bízzunk a fejlesztési elképzelések pozitív elbírálásában, hiszen a Pálfája megérdemli!

LV
Fotó: Palotainé Grónai Éva

nagykorosma.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...