16.3 C
Cegléd
2024. május 8. szerda
spot_img

Bemutatkozik Földi Áron az LMP jelöltje

A Lehet Más a Politika párt országgyűlési képviselő jelöltje szerint térségünknek három égető problémája van: ezek a csökkenő népesség, a dolgozói szegénység és az alacsony lobbierő. Bemutatkozó interjúnkban a megoldásokat is felvázolja a 37 éves terület- és településfejlesztő geográfus, közgazdász, aki Cegléden él, nős és két gyermek édesapja.
– Mutassa be politikai pályafutását különös tekintettel a ceglédi vonatkozásokra!
– Politikai pályafutásom talán gyermekkoromban kezdődhetett, mivel édesanyám részt vett a rendszerváltásban, majd nagybátyám indult az abonyi helyi választáson. Később egyetemistaként én is megmérettettem magam már 2002-ben, mivel a közügyek iránti érdeklődésem mellett a választott szakirányom is ez volt. Végül 2006-ban az Élőlánc színeiben az országban elsőként kerültem be egy ökopárt képviselőjeként a testületbe. Az abonyi évek arról szóltak, amiről az egyetemen tanultunk: fejlesztések megtervezése, előkészítése, pályázatok megnyerése, majd megvalósítása volt napirenden. 2009-től már az LMP Európa Parlamenti kampányát segítettem, mivel az Élőlánc nem indult az EP mandátumért. Házasságkötés révén kerültem Ceglédre, ahol az önkormányzati választáson egy mandátumot szerzett az LMP. Ekkor ismerkedhettem meg a helyi Fidesz politikájával első kézből. 2014-ben lehetőséget kaptam, hogy a megyei önkormányzatban dolgozzak tovább. Ugyan Magyarországon a középszintű önkormányzatiság nincs megfelelően kialakítva, ennek ellenére számos fontos ügyben sikerült eredményt elérnünk. Többek között Nagykőrös megyeváltási népszavazása és a vissza nem fizetett csatornapénzek kapcsán, a 400 kV-os vezeték kapcsán az én javaslatomra fogadott el határozatot a megye közgyűlése. Háromfős frakciónk – melynek vezetését rám bízták az utolsó 20 hónapra – folyamatosan részt vesz a megyei klímastratégia kidolgozásában, a környezetvédelmi és területfejlesztési programok kidolgozásában.
– Miért érzi úgy, hogy országgyűlési képviselőként többet tehetne a térség problémáinak megoldásáért? 
– Megyei képviselőként sok esetben áttételesen van hatásunk a helyi ügyekre. Azonban egy országgyűlési képviselőnek lényegesen több eszköze van a térsége fejlesztésére. Továbbra is azt tapasztalom, nem látjuk az európai fejlesztési irányvonalakat és módszereket. A lobbiérdek nem azt jelenti, hogy jóban vagyok egy bizonyos miniszterrel és adott esetben éppen Ceglédre hozom a miniszterelnök vejének cégét, mint beruházót. Azt jelentené, hogy a megfelelően kidolgozott fejlesztési tervek mentén az adott térséget legjobb arányban és helyesen fejlesztő beruházásokat és folyamatokat indítok el. Véleményem szerint jelenleg rossz irányba tartunk, az alapanyaggyártásban vagy az összeszerelőüzemekben gondolkodik az országgyűlési képviselő. Nem látja, hogy a világ elhalad mellettünk és nem Kínával kellene versenyre kelni az olcsó munkaerő terén.
A meg nem valósult ígéretek bizonyítják azt is, hogy a jelenlegi több ciklus óta minket képviselő Fidesz nem tudta jól bemutatni térségünk lehetőségeit, ezért a valódi döntéshozók máshol valósították meg terveiket.
– Mit, miket tart a legégetőbb ügyeknek, problémáknak a körzetben? És ezekre milyen megoldást javasol?
– Három kézzelfogható probléma van a térségben: a rosszirányú népesedési folyamatok, a dolgozói szegénység és a már említett gyenge lobbierő.
Egy térség állapotáról leginkább népesedési folyamatai árulkodnak. A választókerületet évtizedek óta a népességfogyás jellemzi, amit sem megállítani, sem csillapítani nem sikerült. Hiába a kormány népességmegtartó intézkedései, ezek Pest megye 12. választókerületének lakosságát nem érhették el, mivel mindegyik szinte kizárólag a tehetősebb rétegek felé irányult, pl. a CSOK és a gyermekek után járó adókedvezmények. A gyermekvállalási kedv emiatt nem emelkedett nálunk. A természetes fogyást a várható élettartam ismételt csökkenése is elősegíti.  Igaza van azoknak, akik azt gondolják a migráció hatalmas gondot jelent. Valóban magas az elköltözők, főként az elköltöző jól képzett fiatalok aránya.  Ezért helyben olyan cégstruktúra kialakítására van szükség, ami a szellemi foglalkozásúakat is a térségben tartja. Nem csupán az alapanyag gyártásban és összeszerelésben szükséges megoldásokat keresni, hanem a modern, magas hozzáadott értéket előállító cégek megtelepedését kell preferálni.
A dolgozói szegénységgel kapcsolatban a kampányban eddig eltöltött idő igazolta félelmeimet: a négy évvel ezelőtthöz képest a térség szociális állapotán nem sikerült javítani.  Továbbra is számosan vannak, akik amellett, hogy nagyon sokat dolgoznak a szegénységi küszöb alatt élnek.  Ezen csak egy átfogó adórendszer változtatással lehetne segíteni, amelyet az LMP is javasol. Térségünkben így más gazdagabb térségekhez képest magasabb jövedelemhányad maradna meg, mivel a leggazdagabbak nem itt élnek. Az itt maradó többlet elkölthető jövedelemből pedig a helyi vállalkozások, kereskedők profitálhatnának.
A be nem váltott ígéretek bizonyítják, hogy térségünknek a különféle politikai ellenérdekeltségek és a felkészületlenség miatt nincs megfelelő lobbiereje. Többek között elmaradt a 441-es út Nagykőrös-Cegléd szakaszának felújítása, 441-es út melletti Cegléd-Nagykőrös kerékpárút építése, a Cegléd-Csemő kerékpárút helyett pedig egy tanyaromboló 400 kV-os vezetékrendszert kapunk a Fidesz-KDNP szövetségtől. A településeknek komolyabban kell összefogniuk a jövőben. Rendezettebben és konkrétabban kell fellépni a térség imázsának kialakítása kapcsán is. Ennek érdekében szükséges lenne a két járási székhely Cegléd és Nagykőrös közös fejlesztési tervének kidolgozására is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...