4.9 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Mesteri Mesterek – Citromfák és vakolókanál

Ma amikor sokan néhány évente váltanak nemcsak munkahelyet, de szakmát is igazi kuriózum Balázs János, aki 50 éve dolgozik az építőiparban, azon belül a kőműves szakmában. A mestert tisztelik és becsülik városszerte, mert pontos, jó munkát végez. Megállapodás szerint időre felvonul a munkára és maga után rendet, tisztaságot hagyva vonul le. A jeles évforduló apropóján kerestem fel és beszélgettünk.

–          Szüleimtől a kétkezi munka becsületét, szeretetét örököltem, így esett választásom a kőműves szakmára. – kezdi Balázs János a beszélgetésünket a pályaválasztással. – 1971-ben lettem segéd az Ép ktsz-nél. Szívesen figyeltem a „nagyok” munkáját, szívtam magamba a tudást. Gyorsan, sok szorgalmas munkával teltek el a tanulóévek. Úgy éreztem, tovább szeretnék lépni, így lettem a magam ura. Kétszemélyes brigádot alapítottunk Petró József (lapunk olvasói Józsi bá-ként ismerik – a szerk.) és én. Közel 40 évig tartottunk össze, jóban-rosszban. A segédmunkások váltották egymást, de mi maradtunk. Építettünk, bontottunk, alakítottunk megrendelés szerint. Nem válogattunk a munkában, mindenfélét elfogadtunk és megcsináltunk. Mai napig folyamatosak a megrendelések, nincs hiány munkában, pedig már nem vagyunk fiatalok. Sajnálom, hogy a szakmai utánpótlás nagyon döcögős, de bízunk abban, hogy a fiatalok a helyünkre lépnek és továbbviszik a zászlót.

–          A munka mellett a civil életben és a magánéletben sem unatkoztál soha…

–          Igen társadalmi munkáktól soha nem zárkóztam el. 20 évig a Ceglédi Iparosok Szervezetében tevékenykedtem, a mai napig tiszteletbeli tag vagyok. Családom mindig mellettem állt. Két lányom született, időközben gyönyörű ifjú hölgyek lettek. Mindketten szorgalmasan és kitartóan tanultak. Diplomások, megállják a helyüket, büszke vagyok rájuk.

–          És a szabadidő?

–          A kert szeretete a véremben van. Szabadidőmben szívesen kertészkedek. Óriási citromfáim és leandereim ápolása örömmel tölt el, boldog vagyok, ha szépségükben gyönyörködhetem. Barátaim, családtagjaim csodájára járnak. Úgy érzem, hogy tartalmasan telt, telik az életem, szeretném még munkával és pihenéssel gazdagítani. Boldog vagyok, mert azt csinálhattam egész életemben, amit szeretek!

Különleges ember Balázs János kőműves mester: a leanderek, citromfák dédelgetése és a kemény fizikai munka összefér az életében, és megmutatja mi van a lelkében. További becsületes, munkás éveket és jó egészséget, örömet kívánok neki!

Farkasné Marika

Hasonló hírek

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...