9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

A Demokratikus Koalíció egészségügyi programja

A választók tájékoztatására a Demokratikus Koalíció programjának egészségügyet érintő legfontosabb elképzeléseit dr. Szüdi János a DK Pest megyei 12. választókerületének jelöltje foglalja össze.
_______________________________
A foglalkoztatás kérdései
Az egészségügy legkritikusabb kérdése a humánerőforrás helyzete. Ezért fokozatosan be kell vezetni az egészségügy különböző szintjein dolgozók életpályamodelljeit. A helyzeten azonnali forrásbevonással, az egészségügyi dolgozók bérének érdemi emelésével kell javítani. A nagyvállalatok által befizetett többletadóból és a helyreállított társadalombiztosítási járulékokból minden egészségügyi dolgozó bérét másfélszeresére emeljük, majd fokozatosan európai szintre zárkóztatjuk fel, évi 15%-os emelést biztosítva öt éven keresztül. Hasonlóan növeljük a háziorvosok juttatásait is. Programot indítunk annak érdekében, hogy a külföldre költözött orvosok és ápolók újra Magyarországon dolgozzanak.
Emelni kell a szakdolgozói és kisegítő személyzet létszámát, ösztönözni a szakdolgozói és a diplomásnővér-képzést. Az orvosokat tehermentesíteni kell a felesleges adminisztrációtól.
_______________________________
 A társadalombiztosítás kérdései
Vissza kell állítani a szolidaritás elvén működő társadalombiztosítási rendszert, és azt ismét az Alkotmány részévé tenni. A társadalombiztosítás alkotmányban rögzített elve alapján a szociális hozzájárulás megszüntetésével helyre kell állítani a csak egészségügyi és nyugdíj célokat szolgáló munkáltatói társadalombiztosítási járulék rendszerét.
A társadalombiztosítási járulékból az egészségügy a kiadások alapján arányosan részesül majd. A gyógyítás valós költségeit fedező finanszírozási rendszert vezetünk be.
A megelőzés feladatai
A betegségek leghatékonyabb gyógyítása azok megelőzése. Habár az emberek hite tovább él az egyetemes egészségügyi ellátásban, egyre többen értik meg, hogy nagyobb felelősséget kell vállalniuk a saját egészségük védelmében. A megelőzés előtérbe helyezésével olyan ösztönző rendszert kell bevezetni, amely elősegíti az egészséges életmód elterjedését.  A legfontosabb betegségek szűrésén résztvevők kapjanak ellátási kedvezményt, útiköltség-térítést és más az egészség megőrzéséhez nyújtott juttatásokat. A kiemelten kedvezőtlen egészségi állapotú csoportok számára speciális támogató programok bevezetése szükséges.
_______________________________
Az ellátási csomagok
Meg kell határozni az egyes ellátási csomagok tartalmi elemeit és ezek finanszírozási körülményeit. Alanyi jogon járó csomag: sürgősségi ellátások (beleértve a mentést), járványügyi teendők, a gondozás egyes területei (család- és nővédelem, az ifjúságegészségügyi és sportegészségügyi), csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátás, vérellátás.
A biztosítottaknak járó csomag (ideértve azokat is, akik után a központi költségvetés fizeti a járulékot): mindenki számára egységes ellátási csomag, az egészségügy mindenkori átlagos színvonalának megfelelő orvosi eljárásokkal.
 Az egészségbiztosítás által kötelezően finanszírozott alapcsomagon túli ellátáshoz való hozzájárulást biztosító önkéntes csomag (tb-extra). Ennek egy része az adókból leírható lenne.
_______________________________
 A finanszírozás rendezése
A progresszív betegellátás eltérő szintjein eltérő mértékű finanszírozás bevezetése indokolt. Ennek a tényleges bekerülési költségekhez kell igazodnia. Az ellátások árváltozásait folyamatosan figyelemmel kell kísérni és évente indokolt a változás mértékével történő korrekció. A Homogén Betegségcsoportok rendszerének újradefiniálása és folyamatos karbantartása lehetővé teszi, hogy a tényleges bekerülést finanszírozzuk. A járó- és fekvőbeteg szakellátás finanszírozását úgy kell harmonizálni, hogy növekedjen a járóbeteg-ellátásban részesülők aránya. Fontos feladat az amortizáció fokozatos beépítése a finanszírozásba.
_______________________________
 Az irányítás rendszere
Olyan piaci környezetbe ágyazott, önálló szakminisztérium által irányított demokratikus intézményi struktúrát akarunk kialakítani, amelyben a kormány, az egészségbiztosító, az önkormányzatok, a szolgáltatók, a szolgáltatók tulajdonosai és a különféle egyéb szervezetek feladatai, hatás-, jog- illetve felelősségi körei jól körülírtak és elhatároltak.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerepét és feladatait helyre kell állítani. Szolgáltatásvásárló és minőségellenőrző szerepét úgy kell rendezni, hogy az valódi biztosító intézetként is tudjon működni. Meg kell teremteni a kiegészítő biztosítások rendszerének átlátható működtetését. Az Egészségbiztosítási Felügyeletet vissza kell állítani úgy, hogy az képes legyen az OEP felügyeletére is. A széles ellenőrzési és szankcionálási jogkörrel ellátott felügyelet segíti az egészségbiztosítás törvényes, zavartalan és magas színvonalú működését, a biztosítottak érdekvédelmét, valamint az egészségbiztosítási befizetések jogszerű, gondos és hatékony felhasználását.

_______________________________

A feladatellátás

Az egészségügyi alap- és az alapszintű járóbeteg-szakellátás területén erősíteni kell a települési önkormányzatok ellátási kötelezettségét. Részt kell vállalniuk a kiszélesített, kötelező szűrőprogramok szervezésében és ellenőrzésében is.
A kórházak fenntartói vegyes rendszerben az állam, valamint a fővárosi és a regionális önkormányzatok is lehetnek. A jelenlegi központosított rendszer helyett vissza kell adni a szolgáltatók autonómiáját, és úgy kell helyreállítani a betegjogi képviselet működését, hogy a munkában meghatározó részt kaphassanak a civil betegszervezetek demokratikus úton választott képviselői.
A betegellátás első szintjén, a háziorvosi praxisoknál a definitív ellátásban részesülők arányának növelése az elsődleges cél. A betegirányítást a megerősített háziorvosi rendszer koordinálja. A járóbeteg-szakellátást biztosító szakrendelők fejlesztésével és integrációjával kell tehermentesíteni a fekvőbeteg ellátást.
Az Országos Mentőszolgálat technikai és személyi feltételeinek javításával, illetve a mentőállomások és az adott terület alapellátási ügyeletének egységes rendszerbe kapcsolásával elő kell segíteni az egyenlő hozzáférési esélyt az egészségügyi szolgáltatásokhoz. El kell érni, hogy a mentő sürgős esetben a hívás beérkezésétől számított 15 percen belül kiérkezzen a helyszínre.
Fel kell készíteni az ellátórendszert a krónikus betegségek számának növekedése mellett az öregkori betegséghalmozódás egyre gyakoribb előfordulására, a kezelések időtartamának folyamatos növekedésére. E célból szükséges krónikus ellátó kórházak, betegotthonok létrehozása és fejlesztése, elsősorban az aktív fekvőbeteg ellátásból kivont gyógyintézetek (kórházak) bázisán. Az elöregedő lakosság fokozódó ápolási igényeinek kielégítését az ápolási otthonok, a krónikus és rehabilitációs ellátás szintereinek és az otthonápolás feltételeinek mennyiségi és minőségi fejlesztésével kell megoldani.
A sport szerepe
 A sportra, mint az egészség megőrzésének, az életminőség javításának és a közösség építésének eszközének tekinti a Demokratikus Koalíció. Az állam elsődleges feladata a szabadidős, közösségi és iskolai testmozgás lehetőségeinek bővítése, az sporthoz való hozzáférés biztosítása minden polgár számára. Legyen a sport az esélyegyenlőség eszköze. Kiemelten támogassa az állam az alacsonyabb jövedelműek, a fogyatékkal élők, a kisebbségi közösségekhez tartozók, a seniorok sportolását. Ösztöndíj-rendszerrel és a sportolás költségeinek biztosításával támogassa az állam a hátrányos helyzetű és roma gyermekek, illetve fiatalok kiemelkedését a sport területén. Az állami források döntő részét a diák- és a tömegsportra kell fordítani. Biztosítani kell, hogy valamennyi iskola rendelkezzen tornateremmel. Fontos cél a közösségi sport infrastruktúrájának fejlesztése, futó-, kerékpáros és túraútvonalak, kültéri fitnesz parkok, sportpályák, vízisport lehetőségek kialakítása.
A mechanikusan értelmezett mindennapos testnevelés helyett a mindennapos örömszerző mozgás iskolai feltételeinek megteremését tartjuk kiemelten fontosnak. Szükséges az iskolai, főiskolai és egyetemi sportcsapatok, sportkörök és egyesületek, továbbá a versenyrendszer fejlesztése, a sportolási lehetőségek bővítése. A sport közösségépítő erő lehet a települések mindennapi életében. A versenysport területén a stadionépítések és pazarló hivatali szervezetek helyett a szakemberek képzésére, az iskolai és egyesületi utánpótlás nevelésre kell fordítani a közpénzeket.
Szüdi János
Pest megye 12. vk. képviselőjelöltje
_______________________________
Ajánlások:

Tudás, tapasztalat, tisztesség. E három szóval jellemezhetem dr. Szüdi János eddigi életútját. Nem csak a választókerületnek, hanem a Parlamentnek is szüksége van azokra az értékekre, amit ő képvisel. Kérem Önöket, hogy a 2018. évi országgyűlési választásokon tiszteljék meg bizalmukkal és válasszák képviselőnek dr. Szüdi Jánost a Demokraták jelöltjét. Azt is kérem, hogy szavazzanak a Demokratikus Koalíció listájára.
Dr. Czinege Imre
nyugdíjas osztályvezető főorvos
_______________________________
Ha a magyar választók szeretnék, hogy legalább egy olyan szakember legyen a Parlamentben, aki ért az oktatáshoz, oktatáspolitikához, akkor nincs más lehetőség, mint hogy Dr. Szüdi Jánost megválasszák képviselőnek. 
Magyar Bálint
szociológus, volt oktatási miniszter
_______________________________
Több évtizedes barátság fűz Dr. Szüdi János Úrhoz. János egy szerény, nagyszerű ember és kiváló oktatási szakember. Örültem a jelölésének és azt kívánom, hogy 2018. április 8-a után egy új és sikeres 4 év vegye kezdetét nála. Pest megye 12. választókerületében Dr. Szüdi Jánost szívemből ajánlom országgyűlési képviselőnek.
Jankovics István
nyugalmazott iskola igazgató

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...