13.8 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Újabb tápiószőlősi siker a civil életben

Tápiószőlős civil élete nagyon mozgalmas, a lakosok között sok a tehetséges, aktív falubeli. Méltán büszke tehát a falu azokra a szőlősiekre, akik öregbítik 70 éves településük jó hírét.  Egy fiatal hölgynek köszönhetően már Békésben is ismerik Tápiószőlős nevét.

A Hagyományok Házában 2017-ben először indult viseletkészítő képzés. A tápiószőlősi Csizmadiáné Juhász Zsuzsanna, aki már két népviselet elkészítésén is túl van -hiszen a HALESZ Tánc Egyesület Magyarbődi és Bökönyi táncához is ő készítette a táncos ruhákat-, lelkesen vágott neki az új kihívásnak, hogy papírt és kétséget kizáró jogot szerezzen a magyar népviseletek készítéséhez.

A tanfolyamon oktatója, Tajti Erzsébet kérte fel csatlakozzon csapatához a Jászapáti alkotócsoporthoz, mely már két éve kutatja a Györgyfalvi viseletet. Györgyfalva Erdélyben Kolozsvártól délkeletre található, a Kalotaszegi tájegységhez tartozik. Ennyi információt bárki könnyen megszerezhet az internet segítségével. A viseletek tanulmányozása és elkészítése azonban komoly és alapos utánajárást igényel. A hosszú kutató munka apropója pedig a kétévente megrendezésre kerülő Országos Textiles Konferencia Békéscsabán.

 A pályázatot a határon túli régiók népi textíliái kategóriáiban hirdették meg. Lehetett csipkével, szőtt, nemezelt, hímzett munkákkal és viselettel jelentkezni.

A konferenciára a kis csapat 10 ruhadarabbal nevezett, ebből 2 Györgyfalvi blúzt Csizmadiáné Juhász Zsuzsanna készített.

A beérkező 1200 pályamunkából, 800 darabot zsűriztek és ebből ért el egyénileg 2. helyezést a tápiószőlősi „viseletkészítő”. A díjat és az elismerést a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett XVI. Országos Textiles Konferencián vehette át március 9-én. A tápiószőlősi alkotó munkáját mestermunkaként értékelték. Külön kiemelve, hogy látszik a precíz varrás és a harmónia a blúzon.

Ebből is jól látszik, hogy egy fiatal településen is lehet akár fiatal emberek által is a hagyományaink és kultúránk ápolni és méltóképpen továbbadni a fiatalabb generációknak, jó példát mutatva. Akár néptáncról, népviseletről, vagy varrásról, hímzésről legyen is szó.

Némedi Judit

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Szívből gratulálok! Annyit azért hozzátennék, hogy Békésben, Békésen nemcsak ezért ismerik Tápiószőlőst… A Roma Nemzetiségi Önkormányzat Elnök Asszonya, Farkas Sándorné több, mint egy éve együttműködik a Békésen lévő White Pres Studioval, akik rendszeresen közösségi , hagyományápoló programokat szerveznek a településen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....