12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Nádirtás – fesztivál előtt

A Termálfürdő melletti tónál minden évben a Laskafesztivál előtt irtják a nádat, ez azonban a veszélyezteti a vízi madarak élőhelyét – erről írt olvasónk levelet a Ceglédi Panorámának.

„Tisztelt Panoráma Szerkesztőség! Az a problémám, hogy a Termálfürdő melletti tónál, egyre nagyobb területen irtják a nádat évről-évre – ilyenkor a Laskafesztivál előtt. De az idei irtás mindent visz, ugyanis valamivel lekezelhették a nád jó részét, mert nem is indult növekedésnek az út felőli kétharmados részen.

2017-ben öt pár törpegém fészkelt a tavon, idén ezen okoknál fogva már csak egy párt látok. Mondani sem kell megcsappant jelentősen a nádirigók száma is és ezért nem lehet hallani kakukkszót sem, mert a kakukk költőmadara nagyon sok esetben a nádirigó. Megcsappant a vízityúk és a vadkacsák száma is. Nem a Laskafesztivállal van gondom, csak azt nem értem, miért kell ekkora pusztítást végezni miatta a tavon?! Mondom még egyszer: nem a fesztivállal van gondom. A madarak ezeket a rendezvényeket még elviselnék. Ugyanis ezt tapasztalom, ezek a pár napos rendezvények annyira nem zavarják őket, de a nád irtásával élőhelyüket korlátozzuk. Szladek I.”

Megkeresésünkre a Várvag Nonprofit Kft. az alábbbi választ küldte meg lapunknak: „A Termálfürdő melletti tó nem természetvédelmi terület, továbbá nem tartozik a Natura 2000 besorolású területek közé sem. A mesterségesen épített tó funkciója alapvetően a Termálfürdő melegvizének hűtése és továbbítása egy zsiliprendszeren keresztül a Gerje-főcsatornába. Az Önkormányzat célja a tó környékével hosszú távon az, hogy minél többen kijárjanak oda és hogy egy rekreációs övezet jöjjön létre ott, ezért van a környezete rendszeresen nyírva, és ezért került a gépjárműforgalom is kiszorításra, továbbá ezért lett a tó körüli sétány is felújítva, valamint pihenőpadok, szaletlik és hulladékgyűjtők kihelyezve. A jövőben pedig további fejlesztések várhatóak, mint például futókör kialakítása és egyéb sportolási lehetőségek bővítése.

A tó környéke a már évek óta egyre nagyobb látogatottságú, országos hírű Bor és Laskafesztivál színhelye, valamint több fesztiválnak ad otthont. Köztük olyan országos szintű rendezvénynek is, mint a Ladánybene Reggae Camp – ezeknek a rendezvényeknek biztosítani kell egy kulturált, áttekinthető és esztétikus környezetet. Ide kapcsolódik a részlegesen náddal borított vízfelület karbantartása is, hiszen ha nem lenne kezelve a tópart, akkor az elmocsarasodás és a feliszapolódás bekövetkezne. Mi is tudjuk, hogy a tópart különböző madárfajok számára ad élőhelyet, a madárvilág számára a tó 1/3 részén tudatosan meghagytuk a nádat (és a környező fás területeket), és a továbbiakban is meg fogjuk hagyni. (A nád mechanikai vágása mindig nagy kihívás, hiszen a tó sohasem fagy be teljesen, a meleg termálvíz miatt, ezért nem kis veszélyt jelent a jég vékonysága miatt.) Megjegyezzük, hogy ha nem történne meg a nádfelület karbantartása, akkor a tó rövid idő alatt olyan képet mutatna, mint a 2011-es novemberi állapot.”

Náddal benőtt-, elmocsarasodott tópart 2011-ben

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...