3.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Megmártózni

Osztályommal előbb a Velencei-tóban, másnap az agárdi fürdőben múlattuk az időt. Kisimult arcok, laza mozdulatok, gúlaépítés, lovascsata, önfeledt pillanatok.

Nem volt ez másképp a boldog békeidőkben sem. Lehet persze, hogy kevesebb ember élvezhette langyos (idősebbek esetén meleg) víz áldását, de a megsárgult papírlapokon elégedett arcokat szemlélhettünk. A Kossuth Múzeum Dédanyáink gyógy-és fürdőhelyei kiállításán a több száz korabeli képeslapon kívül, a Monarchia üdülőhelyeinek emléktárgyait is megismerheti a látogató, így nosztalgiázva megismerheti a kor öltözködési, hétvégi ház (de inkább villa) építési szokásait, a vendéglátó helyek hangulatát és mindezt hogyan lehetett népszerűsíteni. Gyűjteményéből dr. Farkas Pál válogatott, az egészségügyi vonatkozásokba pedig dr. Nádas Katalin reumatológus vezetett be-megnyitó beszédével.

Szintén dr. Farkas Pál rendezte a Kossuth Gimnázium Nyári örömök című tárlatát, mely Kovács Edit Hedvig ceglédi fürdővel és női szépséggel foglalkozó festményeit gyűjti egybe (képünkön). A kalandos sorsú alkotó munkáit kevésbé ismerik városunkban. Sziporkázóan okos ikertestvére árnyékában hajdan elveszni látszó alkotó egy szó szoros értelmében színes egyéniség általános iskolai rajztanárnő közelében találta meg identitását. Anyja munkahelyének áthelyezése miatt előbb álomszerű, majd cseppet sem ideális helyeken folytatta tanulmányait, a külkereskedelmi főiskola elvégzése után végre a képzőművészeti egyetemre járhatott. A gyermekének megszületése miatt képzőművészeti karrierje keresztbe tört, talán most lesz esélye újra festői énjét kibontakoztatni. Kiállításának megnyitója Június 1-én 17.30-kor.

Számos diáktárlatról számolhatok be: Ádori Orsolya és Tar Szilvia kiállításán a kísérletező, kereső vázlatos munkáktól a kiérlelt stílusú festményekig láthattunk példákat a Gimnázium Klubjában. A jövő héten nyíló kiállítás a Minősített Tehetséggondozó Műhely támogatásával jött létre. A kiállítók Pál Csenge 10-es és Bognár Eliza 7-es tanulók, akik a legígéretesebb talentumok a Gimnázium képzőművészeti életében. Jellemző, hogy mindketten muzsikálnak is. (képünkön Bognár E. vizsgalapja) Az Új Nemzedék Központ által támogatott saját munkámat is lezáró program számot ad a két tanuló szorgalmas otthoni, szakköri, művészeti iskolai és mentori alkalmakon végzett művészi tevékenységéről. Hasonló célja van a Tetz Művészeti Alapiskola a szintén pénteki Kossuth Művelődési Központban rendezett vizsgakiállításának is, melyet Zakar József keramikusművész nyit meg 16.30- kor! 11 iskolai csoport, 9 tanár vezetésével -korosztály szerint óvodástól egyetemistáig- vesz részt. Láthatunk majd grafikákat, festményeket, szobrokat, hand-make társasjátékokat, fotókat!

Tisztelje meg e tárlatokat figyelmével!

Rónai Gábor tanár

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...