20.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

10. nyugis találkozó

Ölelő karok, mosoly, derű és jókedv. Így illik ez a nyugdíjasoknál, akik el tudtak menni a 10. „Nyugis Találkozóra” a Déllő u. 2-be, Dr. Farkas Józsefék, azaz Kalocsai Ágnes tanárnő invitálására. A friss nyugdíjasokkal 40 fő a nyilvántartottak száma a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola (és jogelőd intézményei) pedagógusai közül, sajnos, csak 25-en tudtak részt venni a találkozón. Ismét kegyeleti visszaemlékezéssel és egy küldöttség temetői koszorúzásával kezdődött az emlékezés, Forgács Ferencné (sz. Buczkó Ilona) tanárnő április 30-án hunyt el. Október 28-án lett volna 84. éves. Mások kezelések, ápolás, utógondozás miatt nem tudtak eljönni, így csak 25-en meséltek utóbbi egy évük élettörténetéről. Ebben az unokák, az operációk, a kirándulások – a sok-sok fénykép segített feleleveníteni az elmúlt 365 napot.

Fiatal és idősebb nyugdíjasok találkoznak itt minden év májusának végén, immár 2009. óta. Van, akinek 21. éves a legfiatalabb unokája (Vörösvárszky Ottó) és van, akinek másfél hónapos (dr. Erdős Zoltánné). A legidősebb, a „szépkorú” Ócsai Jánosné Magdika, tavaly ősszel, október 20-án töltötte be a 90. életévét.

– Kalocsai Ágiék kertjében szépen zöldell a nyár, a juhar, a fenyő és most is zöld a pázsit. – Együtt éreztem velük, 50. éve itt kezdtem ceglédi pályafutásomat a „korabeli” Hámán iskolában Benke Lajosné igazgatása alatt. Az összevonás, majd újra egyházi iskola megalakulása után Varga Sándor, Petrényi Ferenc, Földi László, Szakál Ferenc voltak az igazgatók, most Rajta László irányítja a „nyugisok” iskoláját.

   Várják az új találkozást bizakodva, reménykedve, ahogy Áprily Lajos írta: „Ámulni még, ameddig lehet, / amíg szíved jó ütemre dobban, / megőrizni a táguló szemet, / mellyel csodálkoztál gyerekkorodban. „ – Egy év múlva, ugyanott!

SzférA
(Csoportkép fotó: Kisfaludi István)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....