5.6 C
Cegléd
2024. április 16. kedd
spot_img

Mondj nemet a drogoknak!

A Cegléd Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei június 12-én drogprevenciós nyílt napot tartottak a Szabadság téren. A prevenció célja az volt, hogy a közelgő nyári szünidő veszélyeire hívják fel a diákok és szülők figyelmét. A felállított sátorban szórólapok várták az oda látogatókat, ami a különböző legális és illegális drogokra és tudatmódosító szerek káros hatására hívták fel a figyelmet.

Becslések szerint mintegy 208 millió ember fogyaszt drogokat a világon, közölük 26 millió súlyos függők. Európában 71 millióra tehető a már cannabist fogyasztók száma és 12 milliónál többen nyúltak már kokainhoz.

Néha hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a mi gyerekünkkel nem történhet meg, hogy mi mindent jól csináltunk és nem fog semmi butaságot csinálni, de sajnos nem így van.  Sem a te, se az én gyerekem nincs biztonságban.

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne csak az oktatásra, a civilszervezetekre vagy a rendőrségre bízzuk gyermekeink életét. Fontos, hogy mi magunk is minél hamarabb kezdjük el tanítani gyermekeinket, ne várjunk, hogy valaki ezt megteszi helyettünk. Mindenki ismeri a saját gyermekét és tudja, hogy mivel lehet rá hatni. Magyarázhatunk vagy képekkel sokkolhatjuk őket, számos választási lehetőség van.

A drogfogyasztás manapság sajnos már trendi a fiatalok körében.  Tudatlanul sokat várnak a szer használattól legyen az drog, alkohol. Vannak, akik be akarnak ezzel illeszkedni egy társaságba, baráti körbe, vagy menekülnek és lazítani akarnak. Mások unatkoznak és felnőtté akarnak válni a szerhasználattal, vagy lázadnak, esetleg kísérleteznek. Értessük meg velük, hogy ezekre a dolgokra a drog nem megoldás!

Fontos, hogy tudatosítsuk velük már fiatal korban, hogy ők egyediek és a barátaik nem attól lesznek, hogy menők, hanem aki szereti majd őket, az szeresse őket önmagukért.

A mellékelt statisztikák is elkeserítők. A tavalyi évben Magyarországon 29 ember halálát okozta közvetlenül a drogfogyasztás és megszámlálhatatlan életet tett tönkre.

Akit részletesen érdekel vagy érint, a drogprobléma látogasson el a www.mondjnemetadrogokra.hu weboldalra. Tanároknak is érdemes, hiszen komplett prevenciós tananyagot találhatnak az oldalon és számos segítség igényelhető a probléma interaktív felvázolásához és a megelőzéshez.

Köszönjük a Ceglédi Rendőrkapitányság munkáját és a hasznos bemutatót.

Mondjunk nemet a drogoknak!

László Ágnes

Képek forrása:
http://www.mondjnemetadrogokra.hu
http://drogfokuszpont.hu/
www.police.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...