6.1 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Régi kincsek Cegléden

Vannak tárgyak, amelyek értékesebbek, mint bármely drágakő, amiknek az értéke felbecsülhetetlen, mert szép emlékek fűződnek hozzájuk. A mai gyerekek többségének nem jelent semmit a pedálos kisautó, a nyelvét nyújtogató persely vagy egy mozgatható katona, pedig néhány évtizede sok gyereknek okoztak csodás pillanatokat. Él Cegléden egy fiatalember, akinek ezek a régi játékok nem csak nosztalgiát jelentenek, hanem szenvedélyesen gyűjti is őket, hogy megőrizze az utókor számára. Régi osztálytársammal, Józsa Attilával beszélgettem a gyűjteményéről és a jövőbeni terveiről.

-Már nagyon rég tudom, hogy gyűjtöd a régi korok játékait, autóit, de mikor is kezdődött ez a szenvedélyed?

-18 éve vettem az első Bogár Cabrio-mat, amit bő fél év alatt felújítottunk szakemberek segítségével. Komolyabban 10 éve gyűjtök mindent, ami a régi idők emlékeit hordozza.

Jelenleg van 30 nagy autóm, 100 pedálos autó és 4000 db régi játékom. Van néhány vasút, amelyek a magyar és az orosz ipar remekei és pár 80-as évekbeli terepasztal. A darabok piacokról, vásárokról, veterán börzékről és a netről származnak.

-Mikor készültek gyűjteményed darabjai?

-Az 50-es évek közepéről származnak a nagy autók. A pedálos autók Olaszországból valók a 20-as évektől. Az orosz modellek a 60-as évekből számaznak, ott ebben az időben kezdték meg a gyártást és a modellautók gyártási évei is a 60-as évekre tehetők. A vonatok legrégebbi darabjai az 1950-es években kerültek gyártásra. Számos játék megtalálható a Magyar Lemezárugyár és a magyar fröccsöntött ipar remekei közül.

-Mi a terved ezzel a hatalmas gyűjteménnyel?

-A párommal és a szüleimmel közösen fogalmazódott meg a gondolat pár éve, hogy keresünk egy olyan helyet, ahol más is láthatja a gyűjteményt. Úgy vélem, hogy ez a kiállítás nagyszabású látványossága lehetne Ceglédnek vagy bármely városnak, ahol helyet találunk neki. Azért így fogalmazok, mert a játékok és autók mennyisége több ezer négyzetméter területet foglal, ezért nehéz megfelelő helyet találni. A kiállítás mellett fontos lenne, hogy helyet kapjon egy restaurátor műhely, valamit legyen megfelelő szabad tér, ahol kialakítható lenne KRESZ pálya, amin a pedálos autókkal szabadon mehetnének a gyerekek. Lehetőség lenne egy kis időutazásra, amely kicsit kibillentheti a régi és a mai gyerekeket az interaktív világból. Az elsődleges szempont, hogy ez a hatalmas gyűjtemény egy helyen, bárki számára megtekinthető legyen. Cegléd szempontjából munkahelyteremtő és leginkább turisztikai szempontból kiváló lehetőség lenne, mert ilyen gyűjtemény nincs az országban.

-Addig is míg nem találtok megfelelő helyet a kiállításnak, hol láthatják az érdeklődők a gyűjteményed darabjait?

-Július 12-én a XII. Bud Spener és Terence Hill Rajongói Fesztiválon a ceglédi Termálfürdő és Szabadidőközpont kempingjében 3 kis buggy autóval leszünk jelen.

Köszönöm Attila a beszélgetést. Remélem, hogy nem más város, hanem éppen szülővárosunk Cegléd fog helyet adni ennek a káprázatos gyűjteménynek.

László Ágnes

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Magyar autód van???? Például Alba regia,Balaton ezeket keresem.Mert szeretném megépiteni .A segitséget előre is köszönőm.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...