12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Nagykőrösi Arany-Napok

Nagykőrös, Arany János városa idén 650 éves. A szeptemberi hónap említése sokakban sokféle érzelmet vált ki, a diákoknak azonnal az iskolakezdési rémálmok jönnek elő, a szülők vállait az iskolakezdéssel járó anyagi gondok nyomják, a borászokat a szüret körüli munkák kötik le, a nagykőrösi lakosság pedig izgatottan készül a város legrégebbi és legnagyobb ünnepére a Nagykőrösi Arany-Napokra 2018. szeptember 7-8-9-én. Ezt az Arany Jánosról, a magyarság koszorús költőjéről elnevezett ünnepet kisebb-nagyobb megszakításokkal 1935 óta szervezik a városban, annak emléket állítva, hogy 1851-től 1860-ig Nagykőrösön élt és alkotott Arany János.
Az idén október 2-án ünnepli Nagykőrös és Kecskemét közössége várossá válásuknak 650. évfordulóját, ezért Nagykőrös Város Önkormányzata a tavalyi évben úgy döntött, hogy egész évben megemlékezik majd az évfordulóról. Így mi szervezők az idei Arany-Napokat Nagykőrös város ékköveinek számító oktatási, sport és kulturális intézmények bemutatójának szenteljük. A helyi általános iskolák mesejátékokkal készülnek, a sportegyesületek bemutatkoznak, a tánciskolák bemutatót tartanak, a nagykőrösi motorosok felvonulnak és hagyományéltető csoportjaink foglalkozásokat tartanak. A helyi civilek szervezésében élőképekbe varázsolva válik valósággá az a 650 évvel ezelőtti pillanat, amikor Nagykőrös lakosai már városi polgárnak mondatták magukat. De természetesen nem feledkezünk el névadónkról, Arany Jánosról sem. Ezért a rendezvény helyszínéül szolgáló Cifrakert közepén álló egykori gondoki lak a „Svájci ház”, amelyet a helyiek az épületen lévő alpesi díszítésekről neveztek el, ismét helyet ad egy mini Arany kiállításnak. De itt lesz látható a Magyar Postamúzeum ruha- és bélyegkiállítása és kapható lesz a tavaly kibocsájtott Arany-emlékév bélyeg és az idén útjára indított Nagykőrös 650 bélyegsorozat.
Az összes programpontot nem sorolom fel a kedves olvasónak a gazdag rendezvénykínálatból, de annyit leszögezhetek, hogy az évek alatt bevált elemeket idén is változtatás nélkül megszervezzük: lesz Arany városnéző kisvonat az Arany-út vonalán és sütünk Marcza-fánkot, Arany kedvenc ételét valamint lovas fogattal bebarangoljuk a kőrösi pusztai tölgyeseket is.
És ha ennyi Arany nem elég, akkor a kedves nagyérdemű már most vésse be a naptárjába 2018. október 2-át, ugyanis akkor nyílik meg a teljesen újjávarázsolt Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, anyagában az egyedülálló Arany relikviákkal. További információkért kérem, keressék fel a www.korosikultura.hu honlapot vagy az kövessék a facebook-on az Arany János Kulturális Központ oldalát.
Nagy tisztelettel várok minden kedves régi és leendő látogatóinkat, Nagykőrösre, Arany János városába.

László Ditta, igazgató, Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ

___________________

XIX. Nagykőrösi Arany-Napok

  1. szeptember 7-8-9. péntek – szombat – vasárnap

„A hagyományok újjáélednek Arany városában”

Helyszín: Cifrakert (Nagykőrös, Ceglédi út 21.)

Ingyenes rendezvény!

A rendezvény fővédnöke: Dr. Czira Szabolcs Nagykőrös város polgármestere

Arany és Nagykőrös

Arany János 1851. őszén költözött Nagykőrösre a református gimnázium irodalomtanári székének elfogadására. Költői fénye bearanyozta a tudós tanári karral működő gimnáziumot és Nagykőrös városát egyaránt. A református egyházi iskola, illetve tanárainak működése hírnevet adott Nagykőrösnek, 9 éven keresztül lelkiismeretes, pontos tanár volt. 1856-tól fogva újra dolgozgatott, folyóiratokban és albumokban, leginkább lírai költeményeket publikált. Ebből az időszakból származnak nagyobb művei is. Nagykőrösi tanárként rendszeresen tanulmányozta a magyar nyelvet és irodalmat, illetve a világirodalom nagyobb eposzait is újraolvasta. A Magyar Tudományos Akadémia tíz évi szünet után megtartott nagygyűlésén, 1858. december 15-én előbb levelező, majd még aznap rendes tagjává választotta. Székét 1859. október 31-én Zrínyi és Tasso című értekezésével foglalta el. Ekkoriban betegeskedni kezdett és gyomorbántalmak kínozták, ezért jobb orvosi ellátás reményében Budapestre költözött, ahol 1860. július 15-én a Kisfaludy Társaság igazgatójává választotta.

A rendezvény programja

Szeptember 7., péntek

09.00 óra

Himnusz – Horváthné Szabó Anett népdalénekes közreműködésével

A rendezvény megnyitja Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere   

Arany János és családja szoborkompozíció koszorúzása a költő nevét viselő intézmények és egyesületek közreműködésével. (Helyszín: Nagykőrös, Hősök tere)

09.30 óra 650 nagykőrösi diák Arany Jánost szaval a 650 éves városban – Magyar Rekordok kísérlet beállítás. (Helyszín: Nagykőrös, Hősök tere)

10.00 óra  A Sorsfordítás. A paraszti társadalom felszámolása, 1945–1962 című szabadtéri tablókiállítás megnyitója.

A vendégeket köszönti Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere.

A kiállítást megnyitja: Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke és Földi László országgyűlési képviselő.

A kiállítás rendezője a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, közreműködő partner az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága. A kiállítás megtekinthető 2018. október 8-ig. (Helyszín: Nagykőrös, Szabadság tér)

A megnyitó után filmvetítéssel egybekötött kerekasztal beszélgetésre várunk minden érdeklődőt a kulturális központ emeleti dísztermébe. (Helyszín: Nagykőrös, szabadság tér 7.)

  1. szeptember 8., szombat

10.00- kb. 11.30 óra

Hagyományőrző felvonulás Arany János tiszteletére a XIX. századi hagyományok jegyében az Arany-út vonalán, „Arany” városnéző kisvonat kíséretével. Felvonul: Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium; Arany János Református Általános Iskola és Óvoda; Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete; Vadhajtás Kamaracsoport tagjai; Inoka Győző és barátai; Reformkori Hagyományőrzők Társasága, Ceglédi Fúvószenekar, Nagykőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola Majorett Csoport, Maglódi Majorett Csoport.

A felvonulást az Arany-városnéző kisvonat zárja, amelyre bárki felszállhat. A felvonulók útközben többször megállnak és fúvószenekari, illetve néptáncbemutatót tartanak a lakosságnak, illetve tájékoztatókat hallhatunk a nagykőrösi Arany-emlékekről Rácz Péter, gyűjtő tolmácsolásában.

A Hősök tere megállónál a Nagykőrösi Lovas Sportegyesület bemutatja: I. Nagy Lajos Király Kőrös-t Mezővárossá nyilvánító levelének átadása című produkciót.

14.00 óra A Nagykőrösi Kossuth Lajos Általános Iskola irodalmi színpada bemutatja:

A kiskakas gyémánt félkrajcárja mesés zenejáték, rendezte: Barabás Erika pedagógus.

14.30 óra Ferenc, cilinderben – Kőhalmi Ferenc bűvészműsora.

15.00 óra Cozombolis együttes fellépése

15.40 óra Vendégeink a Nagykőrösi Motorosok és Veteránosok. „Motorsimogatás” és fényképezkedés.

16.00 óra Servet zenekar műsora. (Zenepavilon)

A Servet zenekar moldvai autentikus csángó népzenét játszik. A Servet szó jelentése ünnepi szőttes, melyet templomban, jeles napokon, esküvőkön és ünnepekkor hordtak a moldvai magyarok. A zenekar tagjai a Kárpát-medence különböző településeiről érkeztek Budapestre és mindannyian kicsi koruk óta foglalkoznak népzenével.

18.00 óra Tabáni István, Fonogram díjas énekes, dalszerző fellépése.

20.00 óra  Caramel, Fonogram és Máté Péter díjas énekes élő koncertje.  

22.00 Csendes, ülős est a Sound of Harmony közreműködésével. Vendég: Tom White. (Zenepavilon)

Kísérő programok 10.00 és 19.00 óra között: 

  • Arany-városnéző kisvonat az Arany-út vonalán.
  • Magyar Posta kitelepülése: kiállítás, emlékbélyegzés. A nap folyamán képeslapokat és borítékokat lehet vásárolni.
  • Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda kitelepülése. Toborzás, egyenruha és fegyver bemutató.
  • Arany irodalmi kalandozás, amely a Toldi történetét eleveníti meg, ahol az egész család próbára teheti tudását.
  • Hagyományőrzők utcája: ólomöntés, látványkovácsolás.
  • Népművészek utcája. Vendégünk: Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület.
  • 00 – 18.00 óra Nagykőrös, a 650 éves város tiszteletére Középkori királyi udvar élőképes bemutatója korhű díszletekkel, a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium közreműködésével.
  1. szeptember 9., vasárnap

9.00 óra Polgárrá fogadási ünnepség.

Himnusz – Horváthné Szabó Anett népdalénekes közreműködésével.

Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármesterének köszöntője.

Fogadalomtétel.

Ünnepi műsor.

Ajándékok átadása.

Sorsolás.

10.30 -14.00 óra A Kőrösi Nagy Sportágválasztó.

Az érdeklődők találkozhatnak többek között: labdarúgás, rögbi, röplabda, kosárlabda, asztalitenisz, tollaslabda, MediBall, boksz, cselgáncs, harcművészeti bemutatók (Bujutsu – Kai Kenshin Ryu), valamint különböző birkózó és akrobatikus torna csoportok, fitnesz és testépítő csapatok tagjaival, képviselőivel. A Sportágválasztó célja az, hogy felhívjuk a figyelmet a rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges életmód fontosságára. A rendezvény a gyakorlatban tud segítséget nyújtani ahhoz, hogy minél többen egyesületi kereteken belül sportoljanak a városban.

Egy–egy helyszínen a mozgásos, sportos feladat teljesítését követően pecsétet adunk, amelyet egy kártyán kell gyűjteni a rendezvény ideje alatt. Aki az összes helyszínről összegyűjti a pecséteket és a betelt kártyát leadja a Rendezői sátorban, az Isostar ajándékcsomagot kap a készlet erejéig.

13.00 óra W.E.S. GOTTI fellépése és küzdősport bemutatók.

14.00 óra Grapevine Tánciskola bemutatója.

14.25 óra Mazsolatánc – a Nagykőrösi Városi Óvoda Kárász úti tagintézmény Mazsola csoportjának fellépése

14.30 óra Relevé Táncművészeti Egyesület bemutatója. Koreográfus: Horváth Melinda táncpedagógus.

15.00 óra Bartha Lilla és Keresztes László táncbemutatója.

15.20 óra A Nagykőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola népijáték bemutatója.

15.25 óra A Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ tánccsoportjának fellépése. Koreográfus: Nagy Éva tánctanár.

15.40 óra Paprika Jancsi Bábszínháza. Közreműködik: Bartha Antal.

16.20 óra Ecsedi Péter és partnere fellépése.

17.00 óra Nagykőrösiek Nagykőrösért-díj átadása.

17.30 óra Szulák Andrea, EMeRTon díjas előadóművész fellépése.

18.15 óra Misztrál zenekar műsora.

A Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Versválasztásaikban fontos szerepet játszik az európai és a magyar történelem iránti érdeklődés. Országjáró koncertjeik sokasága mellett számos alkalommal jártak külföldön is – Erdélytől az Egyesült Államokig.

20.30 óra Demjén Ferenc EMeRTon és Kossuth díjas énekes és dalszövegíró élő koncertje.

Kísérő programok 10.00 -18.00 óra között:

  • Magyar Posta kitelepülése: kiállítás, emlékbélyegzés. A nap folyamán képeslapokat és borítékokat lehet vásárolni.
  • Arany irodalmi kalandozás, amely a Toldi történetét eleveníti meg, ahol az egész család próbára teheti tudását.
  • Kádár Ferkó Fotószínháza.
  • Paprika Jancsi Csúzlizdája.
  • Molyolda, a régmúlt (XIX. század) játékaival.
  • Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör: íjásztatás, karikás ostor bemutató, hagyományőrző konyhabemutató, állatsimogató.
  • UTAZÁS A MÚLTBA – lovas fogatos barangolás Nagykőrös szívében, Bezzegh István közreműködésével. Minden órában lovas fogat indul a Cifra Csárda elől. A fogat az Arany-út vonalán közlekedik.
  • 00 – 18.00 óra Nagykőrös, a 650 éves város tiszteletére Középkori királyi udvar élőképes bemutatója korhű díszletekkel, a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium közreműködésével.

INGYENES RENDEZVÉNY!

A rendezvény szervezője: Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ

2750 Nagykőrös, Szabadság tér 7.; Tel.: 06-53-550-040; 06-20-433-8745

Web: www.korosikultura.hu, www.aranynapok.hu

Főtámogatók: Nagykőrös Város Önkormányzata, NKA,

Egyéb logók: 650 éves város, Családok éve, Fesztivál szövetség logója,

A látogató a rendezvényen való részvétellel elfogadja a rendezvény házirendjét, amelyről a helyszínen és a rendezvény honlapján tájékozódhat.

NKA logo, Fesztivál szövetség logo,

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....