20.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Egy új tanév kezdetén…

Ismét véget ért egy nyár. Még tele vagyunk élménnyel, emlékekkel. Még nehezünkre esik a korán kelés, a szigorú időbeosztás. Érinti ez a szülőket, gyerekeket és a pedagógusokat egyaránt. Nehéz visszazökkenni a tanulásba, külön órákba, edzésekbe. Ismét meg kell szervezni a családoknak, hogy melyik nap ki viszi a gyereket, ki megy érte, ki segít a tanulásban, a felkészülésben.

Sok családban első osztályt kezd a kisgyerek, náluk teljesen „új időszámítás” kezdődik.

A szülők minden tanév kezdetén nagy elvárásokkal indítják iskolába csemetéjüket, a gyerekek ígéretet tesznek, hogy majd most jobban megy a tanulás, javítanak ebből vagy abból a tantárgyból.

Mindez természetes, érthető. Hogy hogyan sikerül megvalósítani a nagy ígéreteket, arról kevesebb szó esik. Észre sem vesszük és már egy hónap el is telik, közben túl vagyunk az első felméréseken, feleleteken.

Kedves Szülők! Hogy ne legyen kudarcokkal tarkított, csalódásokat hozó ez a tanév, a gyerekeknek nagy szükségük van az Önök segítségére! Fontos, hogy tájékozódjanak gyermekük napi feladatairól, tanulmányairól. Ne felejtsék megkérdezni MINDEN NAP, hogy sikerült a felelet, dolgozat? Mi volt jó a napban, mi okozott szomorúságot, csalódást vagy éppen örömet. Mi újat jegyzett meg az aznapi órán, mi érdekelte legjobban? Lett-e új barátja, segített-e valakinek, esetleg neki segített valaki? A kérdések végtelenek. Egy azonban nagyon fontos: legyenek! Egyetlen kérdés van, amit nem szabad, nem érdemes feltenni: mi volt ma az iskolában/ óvodában? Erre egyetlen válasz van csupán: semmi. A gyerek részéről itt le is zárul a kérdés-felelet. Ha azonban a szülő képben van az iskolai munkáról, tud feltenni úgy kérdést, hogy arra érdemes legyen válaszolni, hiszen anyát, apát érdekli, ami vele történt. Ettől pedig kialakul az igény a beszélgetésre, a napi beszámolóra.

A szülőnek észre kell venni, ha gyermekének nehézségei adódnak, segítségre szorul akár a tanulásban, akár a társas kapcsolataiban. Egy megbántott, csúfolódások kereszttüzébe került gyerek nem tud a feladatára koncentrálni, segítség nélkül lemarad a tanulásban. A teljesítmény csökkenésnek sok oka lehet. De ez a felnőttek feladata, csakúgy mint a további segítségnyújtás.

Az otthoni tanulásban nagy segítséget nyújthat a szülő, ha ismeri a különböző tanulást segítő módszereket, ötleteket, technikákat.

Dr. Oroszlány Péter összegyűjtötte Tanulásmódszertan címmel a legfontosabb tudnivalókat pedagógusoknak. Miután több, mint 10 évvel ezelőtt elvégeztem továbbképzését, úgy gondoltam, hogy ezen keresztül én a szülőknek is szeretnék segíteni. A nekik meghirdetett Szülők iskoláját az évek során már sokan elvégezték. Segítettem ezen keresztül leendő elsős gyerekek és már iskolás gyerekek szüleinek. Néhány éve új kezdeményezésem, hogy a szülő gyermekével együtt vesz részt a foglalkozásokon és együtt próbálnak ki módszereket, technikákat, feladatokat. Idén is szeretnék segíteni az azt igénylő szülőknek, gyerekeknek.

Igénybe vehetik még óvodás gyerekek szülei, arra vonatkozóan, hogy hogyan készüljenek fel a lehető legeredményesebb iskolakezdésre, már iskolás, elsősorban alsó tagozatos gyerekek szülei és együttes foglalkozáson is részt vehetnek gyerek és szülő. Ez utóbbi csak iskolás gyerekekre vonatkozik. Ezen kívül szívesen nyújtok egyéni segítséget is gyerekeknek.

Akit érdekelnek a részletek, kérem írjon a következő e-mail címre: szivarvanyhzsuzsa@gmail.com

Minden kedves iskolakezdő gyermeknek, szüleiknek kitartást, türelmet, szorgalmat, jó tanulást, kellemes tanévet kívánok !

Hortiné Márkus Zsuzsanna
tanítónő
(A kép illusztráció.)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....