20.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Háromnapnyi reformkor Kossuth városában

Idén ünnepeltük Kossuth Lajos híres ceglédi toborzó beszédének a 170. évfordulóját.
Kossuth Lajos emlékezete a mai napig érezhető a városunkon, hisz közterek, intézmények viselik a híres politikus nevét. A nagyszerű államférfi tiszteletére hívták életre 23 évvel ezelőtt a Kossuth Toborzó Ünnepélyt, amely Cegléd egyik legmeghatározóbb rendezvényévé nőtte ki magát az évek során. A hagyományokhoz híven ebben az évben is Kossuth toborzó beszédének megelevenítésével vette kezdetét a programok sora.


Fontos célja a rendezvénynek a történelmi vonatkozások hiteles bemutatása. Ezt szolgálta többek között a Kossuth Múzeum kitelepülése a térre, ahol játékos formában ismerkedhettek meg az érdeklődők a ceglédi Kossuth-kultusszal. Ebben a három napban rengeteg program várta az érdeklődőket a Kossuth Múzeum épületében is. Többek között kerekasztal beszélgetés, ahol a jelenlévők megismerkedhettek a ’48-as családok életével vagy akár „Kossuth Lajossal” is találkozhattak, hiszen a Kossuthot megszemélyesítő imitátor a beszéde után autentikus környezetben találkozott a családokkal. A szombati nap leglátványosabb eleme a hagyományőrző felvonulás volt, amely ebben az évben minden eddiginél nagyobb méretű volt. A szabadtéri rendezvények egyik legnagyobb ellensége a rossz időjárás, de a hirtelen jött hideg ellenére is több százan nézték meg és kísérték végig a menetet és látogattak ki a többi eseményre is.

A rendezvény egyedi hangulatát és légkörét olyan elismert zenekarok határozták meg, mint a Ghymes , a Kerekes Band, Bagossy Brothers Company, és még sokan mások. Természetesen a családok sem maradtak élmények nélkül, hisz ebben az évben is megnyitotta kapuit a Gyermektoborzó, ahol a legkisebbek is elsajátíthatták a katonai élet csínját-bínját. A kicsik nagy örömmel vetették bele magukat a „kiképzésbe”. Megtanultak többek között célba lőni és menetelni is. A katonai táborban találkozhattak hagyományőrző katonákkal, és a 19. századi huszárok életét is megismerhették. A toborzó mellett népi játékok, családi programok és kirakodók sokasága színesítette a rendezvényt. Az ünnepen városunk intézményei, civil szervezetei is képviseltették magukat. A Civil Szigeten többek között foglalkozásokon, bemutatkozó anyagokon keresztül ismertették meg a kilátogatókkal munkájukat. A hangulatos, fiatalokat és idősebbeket egyaránt megszólító rendezvény nagyszerű találkozási alkalom is a Cegléden és a térségben élő emberek számára. Esténként sokan jöttek ki a térre, ültek le egy-egy finom étel vagy ital mellé beszélgetni is.

A reformkor újító szellemiségéből inspirálódva idén újdonságokkal is bővült a hagyományőrző fesztivál. Ezek közül az egyik legsikeresebb a Kossuth Trafik volt. A kis „pop up” (ideiglenes) boltban is minden Kossuthról szólt. A termékek megtervezésekor fontos szempont volt a szervezők részéről, hogy minden korosztály számára legyen valami egyedi. Így készült többek között a gyermekek számára toborzós fakard, csákó és párta. A fesztiválozó felnőttek kedvenc itala általában a sör, többek között ezért is született meg Kossuth APÁnk söre. A világos kézműves sör nagy sikert aratott a kilátogatók között. Minden egyes portéka kézműves technikával készült, nem tömegcikknek szánt termék, így valóban egyedi és minőségi termékekkel gazdagodtak azok, akik vásároltak ebben a különleges trafikban.


A termékek továbbra is kaphatók lesznek a Tourinform irodában, így az itt lakók, vagy a városba látogatók az év mindennapján magukkal vihetnek valami igazán „Kossuthosat” egyenesen Kossuth városából.

FOTÓK az eseményről itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....