12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Pályaorientációs nap a Ceglédberceli Iskolában

A Ceglédberceli Eötvös József Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában 2018. október 13-án pályaorientációs napot tartottak. A nap folyamán a tanulók sok érdekes előadáson vettek részt és betekintést nyerhettek sok szakma rejtelmeibe. Horváth Beatrixot  a Pest Megyei Iparkamara pályaorientációs referensét kérdeztük, aki programsorozatuk keretében vett részt ezen a rendezvényen.

Hogyan tud segíteni a diákoknak?

Horváth Beatrix: A kamaránál ketten vagyunk ezen a területen, Both Katalin kolléga nőmmel. Pest megye iskoláit járjuk, pályaorientációs foglalkozásokat tartunk, pályaismeretet bővítő előadásokat szervezünk, általában a hiányszakmákból szervezzük meg, mint például a mentő ápoló, illetve a különböző műszaki irányú szakmák. Ezeket a pályaismereteket bővítő foglalkozásokat szakembereink tartják, egy mentőszakápoló és egy iskolának a műszaki igazgató-helyettese. Nagyon szokták a gyerekek élvezni. Ezek a foglalkozások interaktív előadások formájában zajlanak. Üzemlátogatásokat, illetve nyomdaipari látogatásokat is szervezünk a diákok részére. Szintén nagy élmény szokott lenni egy-egy ilyen üzemlátogatásnak a vége. Lehetőség van még rendkívüli technika órákon részt venni, általában budapesti szakgimnáziumokban, illetve szakközépiskolákban. Ez úgy zajlik, hogy eljövünk a diákokért, elvisszük őket azokra a helyekre, amit ők előzetesen kiválasztottak és egy három órás foglalkozás keretében elkészítenek valamit. Ilyenkor találkozhatnak az adott szakterület anyagaival, illetve betekintést nyerhetnek a tanműhelyben folyó munkálatokba is.

Hova mehet tovább egy nyolcadikos tanuló?

Horváth Beatrix: Három fő lehetősége van jelenleg. Továbbtanulhat gimnáziumba, ezen belül is választhatja a kéttannyelvű gimnáziumot vagy a simát. Tanulmányait folytathatja szakgimnáziumban, ott már szakmai elméleti és gyakorlati órái is lesznek, de ugyanúgy mint a gimnázium ez is érettségivel fog zárulni. Annyit hozzá kell tennem, hogy szakgimnázium esetében egy OKJ bizonyítványt is fog szerezni. Végül, ha nem olyan jó tanuló és szakmában gondolkodik, akkor szakközépiskolába tud jelentkezni.

(Készítette: A Ceglédberceli Eötvös József Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola és AMI média csoportja)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...