11.3 C
Cegléd
2024. április 16. kedd
spot_img

Újabb életre szóló élmény!

A Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Kara rendszeresen szervez középiskolások számára tudománynépszerűsítő és tehetséggondozó programokat. Népszerű programjuk a Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak. Ez egy mérési szakkört, melyen modern, Nobel-díjakhoz kapcsolódó témákban végezhetnek kísérleteket az érdeklődő tanulók. Vizsgálhatnak atomi méretű szerkezeteket, szupravezető anyagokat, készíthetnek hologramot, tanulmányozhatják a folyadékkristály kijelzők működési elvét, kísérletezhetnek lézerekkel vagy akár egy atomreaktorral! Azok számára, akiknek, akik távolról érkeznek és a fel- ill. hazajutás nehézségeket okoz, idén először szerveztek egy kétnapos, ottalvós alkalmat is az őszi szünet alatt.

Ezen a programon vett részt Király Zoltán, a gimnázium végzős tanulója. Az idő rövidsége miatt sajnos négy kísérletből minden tanulónak csak kettőt volt lehetősége személyesen is elvégezni, de azért belekóstolhattak a többibe is, mivel a labor-, illetve a tanreaktor meglátogatásakor mindenki hallott és látott jócskán részleteket a többi kísérletből is. Itt kiderült, hogy nem is olyan bonyolult minden, mint amilyennek első ránézésre látszik, valamint, hogy nem kell mindenhez a legmagasabb szintű technika, akár egy alagút-mikroszkópot is elő lehet állítani házilag viszonylag egyszerűen. (Az alagút-mikroszkóp olyan műszer, mely alkalmas felületek képalkotására atomi felbontásban.)

Zoli az első nap a szupravezetőket tanulmányozta, egy platina hőmérő, egy mérőkártya,  egy multiméter, és persze folyékony nitrogén segítségével. (A szupravezetés az a fizikai jelenség, melynek során egyes ún. szupravezető anyagok nagyon alacsony hőmérsékleten – általában -200 °C alatt – elvesztik elektromos ellenállásukat, valamint kizárják magukból a mágneses mezőt.) A mérés során azt a kritikus hőmérsékletet vizsgálta, amelynél a szupravezető minta ténylegesen kimutatja szupravezető tulajdonságait. A laborlátogatás során lehetősége volt egy óriási szupravezető mágnest is megnézni.

A második napon egy egyedülálló alkalma nyílt arra, hogy működés közben élőben láthassa a tanreaktor aktív zónáját. Eztán került sor egy holográfiai előadásra, majd természetesen meglátogatták a holográfiai labort is. Itt még saját hologramunkat is készíthettek a résztvevők.

A programon ugyan kevesen vettek részt, azonban számukra valóban életre szóló élmény volt.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...