4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

ELTE Origó partnerintézmény lett a gimnázium

A Ceglédi Kossuth Gimnázium az ELTE Origó Nyelvi Centrum első referenciaiskolája lett! – a jó hírt november 13-án az intézmény dísztermében nyelvi szakmai napon ismertették Antoni Györgyi a nyelvvizsga központ igazgatója, Gulyás Zoltán a gimnázium igazgatója és Fodor Gábor tankerületi igazgató. Az ünnepélyes szerződéskötésen Gulyás Zoltán elmondta: – A mai nap az ünnepi, a 120. tanév kiemelkedő rendezvénye. Óriási szakmai siker, mert van egy olyan pedagógiai innováció, amelyben a Kossuth gimi az első az országban, s ezt nagyon jó kimondani. A nyelvi képzésünk eddig is erős volt, azonban ezután – az Origóval együttműködve – még hatékonyabban készíthetjük fel diákjainkat a továbbtanuláshoz elengedhetetlen nyelvvizsgák megszerzésére.
_________________________

Lapunk a részletekről Antoni Györgyit az ELTE Origó Nyelvi Centrum igazgatóját kérdezte:
– Az országban első középiskolaként lett az ELTE Origó Nyelvi Centrum referenciaintézménye a Kossuth Gimnázium. Miért éppen erre az intézményre esett a választásuk?
– Az ELTE Origó Nyelvi Centrum első vizsgahelyeit egyetemi intézmény lévén az egyetemeken, főiskolákon, vagyis Pécsett, Miskolcon, Debrecenben, Győrött, Szegeden, Nyíregyházán, Szombathelyen, Sopronban és Egerben létesítette. Az utóbbi öt évben a vizsgázói összetétel megváltozott, vizsgázóink jelentős része a középiskolákból kerül ki. Szeretnénk a most induló a referenciaintézmény hálózaton keresztül hozzájuk közelebb vinni az Origó nyelvvizsgát. Mindez természetesen még nem indokolja, hogy elsőként miért éppen Ceglédre, a Kossuth Gimnáziumra esett a választásunk. Ehhez szükség volt a városban működő vizsgahelyünk, az Idea Oktatási Központ aktív közreműködésére is, akik a jövőben multiplikátorként vesznek részt a régió középiskolái számára szervezendő továbbképzésekben.
– Ismert, hogy a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezéshez az emelt szintű érettségi mellett egy középfokú nyelvvizsga is kötelező lesz 2020-tól. Miközben tudjuk, hogy évek óta probléma, hogy a diplomák tekintélyes része is „bentragad” a nyelvvizsga hiánya miatt. Ön szerint mi lenne a megoldás a nyelvoktatás hatékonyságának növelésére?
– Az Origó nyelvvizsgaközpont, s a vizsgáztatás mellett csak a felsőoktatásban rendelkezik sok évtizedes tapasztalattal, így nem igazán szeretnék olyan színben feltűnni, hogy tudom a választ arra a kérdésre, hogy miért nem hatékony a magyar idegennyelvi képzés a közoktatásban. A most induló referencia intézményi hálózattal azonban úgy érezzük egy jelentős lépést tettünk a jövőbeli vizsgázók sikeres vizsgafelkészítése érdekében. Az idén megjelent egy hiánypótló kutatási jelentés a köznevelésben folyó idegennyelv-oktatás kereteiről és hatékonyságáról, amelyben a szakértők rámutattak arra, hogy a középiskolai nyelvtanárok jelentős része a nyelvvizsga szinteket nem ismeri. Szeretnénk a hálózaton belül a Közös Európai Referencia Keret (KER) szintekkel kapcsolatos ismereteket átadni, a nyelvtanárokat a vizsgánk követelményrendszerével workshopok keretén belül megismertetni.
– Az Idea Oktatási Központban eddig is volt lehetőség Cegléden Origó-nyelvvizsgát tenni. Mi az, amit a gimnázium nyújt majd a diákoknak, mint referenciaintézmény? 
– Az Idea Oktatási Központ továbbra is vizsgahelyünkként működik majd. A nagyobb vizsgalétszámú hónapokban eddig is a gimnáziumban bonyolították a vizsgákat, így nem ezen a téren várható a változás. A továbbiakban az általunk kidolgozott, engedélyezett képzéseket az Idea nyelvtanárai tartják majd a régióban működő partnerintézmények nyelvtanárai számára. A vizsgázók számára rendszeresen indul majd vizsgarutinképzés, annak érdekében, hogy a felkészült vizsgázók még néhány hasznos tippet kapjanak a vizsga előtt. Rendszeresen szervezünk a gimnázium tanulói számára próbavizsgákat is.
– A szerződéskötéssel egyidőben – úgy tudom – a partneriskola tábla mellett egy ajándékot is átadtak a gimnáziumnak…
– A referencia iskola 30 ezer forint értékű ajándékkupont is kap a szerződés aláírásakor, amely tanfolyamainkon, vagy vizsgáinkon beváltható. Tudom, egy nagy iskolában ez nem sok, de ezzel is szeretnénk segíteni a nehéz anyagi helyzetben lévő családok gyermekeinek. Ne a hiányzó nyelvvizsgán múljon a továbbtanulás. Kicsit abban is bízunk, hogy példánkat más nyelvvizsgaközpontok is követik majd.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....