2.1 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Színezd ki a világot!

Mostanában a könyvesboltokban, újságárusoknál egyre több felnőtteknek szóló színező könyvvel, füzettel találkozhatunk. Új hóbort, szórakozás, időtöltés, divat vagy valami többről van itt szó?

Közel tíz évvel ezelőtt mentem el egy jobb agyféltekés tanfolyamra, egy közösségi oldalon nyertem ezt a lehetőséget, s ha már nyertem, gondoltam miért ne mennék el. Fantasztikus élmény volt az a négy napos tanfolyam, aminek a végén kicsit úgy éreztem magam, mint aki saját alkotása kapcsán „lehidal” a végeredménytől. Fantasztikus kikapcsolódás volt s nem csupán a végeredményt tekintve, hanem a folyamat, amit rajzolás közben át lehet élni. Múlt évben akadt kezembe egy felnőtt színező, gondoltam jó időtöltés lesz és veszek egyet. Mondhatni ugyanazt éltem át, mint amit a jobb agyféltekés rajzolás alkalmával.  S egy vizsgaidőszak után újra elővettem, kimondhatatlanul felszabadító, nyugtató, lazító érzés volt elmerülni a színekben, az alkotási folyamatban.

A pszichológusok szerint a színező rengeteg dologra használható: jót tesz az agyműködésünknek, kreativitásunknak, segít ellazulni, no meg egy ilyen relaxált állapotban csökken a pulzusunk, a vérnyomásunk, és a stresszhormonok szintje csökkenése sem utolsó szempont, hiszen az alkotás öröme fokozza az önbizalmunkat is.

A színezéssel elérhetjük azt a flow-élményt, melyről először Csíkszentmihályi Mihály pszichológus beszélt, miszerint a flow (azaz áramlat) a boldogság egy lehetséges útja, melyre lépve nekünk kell megtalálnunk azt a tevékenységet, melyben sikeresek lehetünk.  Lehet ez valamilyen művészet, sport, vagy akár a színezés.

Színezés közben kikapcsol az agyunk, s olyan állapotba kerülünk, hogy ki tudjuk zárni a külvilágot, elülnek fejünkben a csapongó gondolathullámok.  A színező – mint az összes kreatív tevékenység – segít abban, amire a legnagyobb szükségünk van: pihenni, kikapcsolódni, megállni, ellazulni, így ösztökélve szervezetünket a regenerálódásra.

Bátran ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki és fogjon bele akár a legbonyolultabbnak tűnő rajz kiszínezésébe is. A lényeg, hogy mindenki találjon magának egy olyan mintát, ami kellőképpen ösztönzi arra, hogy színesben lássa viszont. Az anyagköltség ehhez viszonylag csekély, egy 24 db-os filctoll készlet, színezők különböző árkategóriákban kaphatók vagy akár az internetről is letölthető számtalan csodálatos minta. Bátran vágjanak bele s a kezdeti türelmetlenség vagy „ez nekem nem megy” után jöhet az a flow-élmény, s átélhetjük azt a felszabadító örömet, amiről Csíkszentmihályi Mihály is beszélt.

Böndő – Szegedi Szilvia

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...