20.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Nem adtak megbízást az adománygyűjtésre

A Ceglédi Mentőállomás Facebookján ma jelent meg egy felhívás arról, hogy a nevükben adományt gyűjtő Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesület – hiába hivatkozik rájuk – nem kapott tőlük erre megbízást és a felajánlásokat saját szervezetükön, a Ceglédi Mentők Alapítványon keresztül tegyék meg a ceglédi vállalkozók. Az egyesület képviselője azonban lapunknak azt állítja van érvényes megállapodásuk.

Lapunk megkeresésére Lovas Ottó a Ceglédi Mentőállomás vezetője elmondta: több helyi vállalkozás kereste meg azzal, hogy rájuk hivatkozva gyűjtenek életmentő műszerekre úgy, hogy a ceglédi mentőállomást nem keresték meg ezzel a szervezet vezetői és tudomása szerint nincs is együttműködési megállapodás az Országos Mentőszolgálat és a Mosolyért Közhasznú Egyesület között.

– Soha nem hallottam még olyan adománygyűjtési technikáról, hogy telefonos beszélgetés után küldenek egy levelet és azt csak a támogatás kifizetése után lehet átvenni. Azt tanácsolom, hogy ne vegyék át a levelet, mert ellenőrizhetetlen hova fut be a pénz és bár azt mondják a mi kérésünkre gyűjtenek, de mi nem tudunk erről. Arról nem is szólva, hogy mégiscsak egyeztetni kellene a mentőállomásokkal mielőtt gyűjtenek valamire, hogy tudják mire van egyáltalán szükség. – mondta el a Lovas Ottó, aki azt is hozzátette: tudomása szerint minden településen, ahol van mentőállomás, megkeresnek vállalkozásokat adománygyűjtés céljával az egyesülettől.

– Van szerződésünk az Országos Mentőszolgálattal, sőt ők kerestek meg minket a kéréssel, hogy segítsünk nekik az adománygyűjtésben – ezt már Nagy István az egyesület elnöke mondta lapunknak, hozzátéve: nem érti mi történik, mert ez már a harmadik mentőállomás, amely ilyen nyilatkozatot tesz. – A ceglédi kórházat évek óta támogatjuk, most is lesz majd egy átadás hamarosan. – folytatta Nagy és valóban, 2014-ben és 2017-ben is a Ceglédi Panoráma is hírt adott arról, hogy a Toldy kórház Csecsemő és Gyermekosztályát és a Fül-Orr-Gégészetet támogatták orvosi műszerekkel. Az egyesület weblapján egyébként tucatjával adnak hírt átadásokról milliós nagyságrendben, legutóbb a bajai, kiskunfélegyházi és tiszakécskei mentőállomáson adtak át sürgősségi eszközöket, de kórházak is szép számmal szerepelnek a sorban.

https://www.facebook.com/CeglediPanorama/posts/1738131739564743

A szervezet képviselője rendelkezésünkre bocsátotta a 2018. decemberi megállapodást, amelyben az olvasható: „a támogató (egyesület) a támogatott egészségügyi intézménynek az egyesület által kidolgozott stratégia alapján a megyében támogatást gyűjt, melyet minden esetben a támogatott kapcsolattartójával (itt értve, az aláíró Engelbrecht Imre Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezet regionális igazgatójával) előre egyeztetett és meghatározott orvosi segédműszerek és egyéb a beteg gyógyulását, mentődolgozók munkáját elősegítő műszerek vásárlására fordít.”

Nem tudni miért nem történt valóban egyeztetés a támogató és támogatottak között, és miért nem tudnak a helyi mentőállomáson a megállapodásról. Egy biztos az adományozók óvatosak lettek az utóbbi időszakban nyilvánosságot kapott visszaélések miatt, amelyekben egyes alapítványok első emberei külföldi luxusnyaralásokat, vagy magánvagyonuk gyarapítását finanszíroztak a jólelkű emberek felajánlásaiból.

A ceglédi vállalkozások közül az egyik megkeresett fél Füléné dr. Marosi Anna a Szent Anna Gyógyszertár tulajdonosa is szkeptikus, különösen azért, mert nem mondott igazat az őt megkereső hölgy az egyesülettől: – Másfél hete felhívott egy hölgy azzal, hogy a ceglédi mentőállomásnak gyűjtenek olyan műszerre, amit baleseteknél fognak használni és meghívnak majd az átadásra is. Azt a látszatot keltette, úgy beszélt, hogy Ceglédről és a helyiek megbízásából hívnak, így felajánlottam egy összeget. Örült neki a hölgy és kérdezte, hogy mi a címem, hogy küldje a csekket. Meglepődtem és mondtam, hogy itt vagyunk a mentőállomás mellett. Tegnap jött a postás és hozott egy borítékot, amit csak úgy adhatott volna át, ha a támogatás összegét odaadom. A borítékon lévő feladó nevével akkor találkoztam először! Nem vettem át, hanem átmentem megkérdezni a mentősöket, hogy tudnak-e erről. Lovas Ottó a mentőállomás vezetője mondta, hogy nem ők adtak megbízást és már más ceglédi vállalkozók is megkeresték őt ezügyben.

Számos történetet hallunk visszaélésekről az országos médiában különféle alapítványokról, szeretek adni, de nem azért, hogy valaki nyerészkedjen. Én szívesen adományozok, itt a patikában is gyűjtünk a Heim Pál kórháznak, aztán csekken feladjuk időnként, ami összegyűlik. De ez esetben a bizalmam mindenképpen megrendült, mert volt legalább egy hazugság a történetben: Ceglédre hivatkoztak úgy, hogy itt helyben a mentősök nem tudnak róla. Talán csak nem azért hivatkoztak a mentőállomásra, mert tudják, hogy helyi szervezeteknek szívesebben adnak a vállalkozók?!

Ma délután a Ceglédi Mentőszolgálat FB oldalán a felhívás alatt, megjelent komment az egyesület részéről arról, hogy „az OMSz megbízásából történik teljesen hivatalosan a gyűjtés! (…) Nem tudjuk Önöket elérni a visszaigazolás miatt! Kérjük keressenek meg minket, hogy igazolhassuk a gyűjtést!”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....