13.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

2019-es tervek a Várvag Kft-nél

Ahhoz, hogy városunk tiszta, rendezett és virágokkal borított legyen, az év egészében rengeteg munkára van szükség. A tavalyi évben már több kérdésben megkerestük a Várvag Kft-t munkájukkal kapcsolatban. Így az év elején a 2019. évi terveikkel kapcsolatban tettük fel kérdéseinket Mótyán Krisztiánnak a városüzemeltetésért felelős cég ügyvezetőjének.

-A tavalyi évben már beszéltünk a város hajléktalan programjáról. Folytatódik az idei évben is a program és milyen feladatok várnak a résztvevőire?

Az országos hajléktalan programot az idei évben is folytatjuk, a programtervezet elvi elfogadása megtörtént, de csak március elején válik véglegessé.

A szóban forgó program keretében, a Füle dűlőben szeretnénk befejezni az erdősítést az önkormányzat tulajdonában álló, jelenleg még parlagon lévő terület hátsó részén 1,8 ha nagyságú földrészen. A területet az Erdészeti Szakhatóság felügyelete mellett telepítik akác csemetével március hónapban. A munkálatokban kb. 8-10 fő vesz részt.

Az előző években telepített erdőrészeket télen egy szálra metszik és feltisztítják, hogy megfelelően fejlődjenek a törzsek. A téli időszakban a közmunkások, egyéb önkormányzati tulajdonban lévő erdőterületek tisztításával foglalkoznak a fürdő környezetében, a nyári hónapokban pedig a friss telepítéseket tartják gyommentesen. A hajléktalan program keretén belül továbbra is feladatunk a hősi halottak és elhunyt ceglédi díszpolgárok sírjainak alkalmankénti gondozása.

A mezőgazdasági program keretében 13 főt alkalmazunk, amely több részből tevődik össze, egyrészről az energianád-ültetvény gondozása, amely mintegy 5 ha területet foglal el. A télen levágott nádból aprítékot készítenek, amely értékesítésre kerül, valamint a fasori munkákból származó gallyhulladékot is aprítékolják.

-A múlt évhez hasonlóan ismét saját nevelésű virágok borítják majd a város utcáit, köztereit. Milyen feladatokat ró ez most a dolgozókra és hány palánta kinevelése a cél?

A hajléktalan- és közmunkaprogram résztvevőinek másik fő feladata a Kőrösi úti telephelyünkön lévő fűthető fóliasátorban történő palántanevelés, melyben február közepén megkezdtük a magvetést (fűtés mellett), ugyanis a kiültetésre kerülő virágok nagy részét teljes egészében mi állítjuk elő, kisebb részét pedig szivarpalántából neveljük, amelyeket poharazunk és tűzdelünk. A palántanevelési idő fajtánként eltérő, kb. 7-11 hét.

A palánták minden esetben a májusi fagyosszentek után kerülnek ki a közterületi virágágyásokba, melynek helyszínei az alábbiak: körforgalom Jászberényi út,,Béke tér és Törteli út sarkán lévő kereszt mellett, Selyem u. – Pesti út sarok, Rendőrkapitányság előtt, Szolnoki út – Puskaporos u. sarok, Széchenyi út – Köztársaság u. sarok (Sportuszoda mellett)

Nagyságrendileg 15. 000 db egynyári virág: paprikavirág, bársonyvirág, kúpvirág, kakastaréj, kokárdavirág, kék bojtocska, hamvaska, petúnia, begónia kerül az ágyásokba.

Ezen kívül augusztus hónapban kezdjük az árvácskanevelést (kétnyári), amelynek kb. október közepére kell készen állnia a közterületi kiültetésre. Nagyságrendileg 10.000 db árvácskát fogunk nevelni, így összességében mintegy 25 000 db virágpalántát állítunk elő és ültetünk ki ebben az évben a közmunkaprogram keretein belül.

Fontos megjegyezni, hogy a közfoglalkoztatottak nem csak az ágyások talajelőkészítését, beültetését végzik, hanem a növények öntözését és gyomlálását is.

-Minden évben komoly visszhangja van a fakivágásoknak és azok pótlásának. A tavalyi évben októberig 190 fa került kiültetésre a város több pontján és további 200 fát ígértek. Az idei évben milyen tervek vannak?

Az Önkormányzat 2019-ben mintegy 150 fát tervez elültetni a város útjai mellett, mely kiegészül még a lakossági pályázat keretein belül elültetendő fákkal.

-Több környező településsel kapcsolatban hallhattuk már, hogy a városok/falvak saját termelésű alapanyagokkal járulnak hozzá a közétkeztetésekhez, ezzel is csökkentve az anyagi terheket. Újszilvás esetén ez 50 %-os természetbeni hozzájárulást jelent. Vajon Cegléden megvalósítható lenne hasonló támogatás, hogy csökkenjenek a családokra nehezedő költségek, illetve változatosabbá tegyük a megszokott ételeket?

A 2016-os évben mi is elgondolkodtunk a közétkeztetésben való alapanyag beszállításban, azonban ez ekkora város esetében nem tud működni. A helyi közétkeztetés önkormányzathoz tartozó része napi szinten mintegy 2500 adagot állít elő, ez azonban olyan mennyiségű, minőségű és időbeni ütemezésű alapanyagot kíván meg, melyet közmunkaprogram keretében nehéz lenne biztonsággal előállítani, és akkora beruházást igényelne, amelyet nem tudnánk finanszírozni. Ez kistelepüléseken tud működni, ahol csak néhány száz fő közétkeztetéséről kell gondoskodni.

László Ágnes
Fotó: cegled.hu, a képek illusztrációk.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....