13.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Gyermeki lelkülettel, önfeledten játszani!

Mindenki szeret játszani, legalábbis kisgyermek korunkban biztosan voltak olyan játékok, amelyekkel szívesen játszottunk s ezekre a mai napig emlékszünk. Miért lehet ez így? Azért mert akkor igazán ott, abban a felfedező, jelen lévő pillanatban éltünk. Abban a „jelenben”, ahol volt a játék, az élmény és mi, a mindennapi problémák nem voltak, semmi más, csak az önfeledt aktuális játékban való lét.
Az ember játékos lény – homo ludens. A játék igazán sokoldalúan képes utánozni az életet, és ezáltal lehetővé teszi, hogy minden kockázat nélkül kipróbáljunk különféle helyzeteket. S mivel az emberek szeretnek játszani, ha ez hiányzik valahogyan pótolni kívánják azt az élményt, amit a játék nyújt. A családi életben is érdemes lehetőséget találni a családi közös játékra, pl: megtaníthatjuk a gyerekünket a magyar kártyával játszani, de megosztok most más családi játékötleteket is az olvasókkal:

– Közeledik a jó idő, menjünk ki az udvarra vagy a játszótérre egy családi „rókavadászatra”. Ennek a játéknak a lényege, hogy bizonyos számú édességet, vagy papírcetlit rejtettünk el egy adott területen. (Jó ha megjegyezzük mennyit rejtettünk el, hogy tudjuk, mikor találtuk meg valamennyit.) Határozott idő letelte után, az nyer, aki a legtöbbet gyűjtötte.

– Kint és bent is egyaránt használható, figyelmet és koncentrációt fejlesztő játék a „Mi változott”? Megkérjük a családtagunkat, hogy menjen ki a szobából, de mielőtt kimenne jól nézzen meg mindent a helyiségben. Majd ezt követően kiküldjük, megváltoztatunk 5 dolgot. Amikor visszajön, fel kell fedeznie, hogy miket változtattunk meg. Pl.: levehetjük a karóránkat, átrakhatunk valamit máshová, helyet változtathatunk, átrakhatunk tárgyakat máshová.

– Olyat is kitalálhatunk azonban – ha kell egy kis szabadidő, sütés-főzésre, házimunkára, vagy csak lazítani – hogy elküldjük a családot apával egy városi kincskereső túrára. Ehhez előkészület szükségeltetik, hogy nyitott szemmel járunk a városban s összeállítsunk előkészített feladatlapokat könnyű és nehezebb kérdésekkel. A mi feladatlapunkon ilyen és ehhez hasonló kérdések voltak A,B,C válasz lehetőségekkel: Milyen felirat olvasható az evangélikus templom bejárata felett? A főposta épületének oldalán milyen járművet találsz? Milyen évszám/évszámok szerepelnek ugyanitt? Hány alakot ábrázol a városalapítók szobra? Kinek az emléktábláját találhatjuk a vasútállomáson?

Fontos, hogy legyünk nyitottak a sok-sok játékra az életben, mert ezek az élmények nem csak számunkra jelentenek nagy élményt, hanem a gyermekeink számára is. Ezekre a közös játék alkalmakra fognak visszaemlékezni akkor, amikor már ők is szülők, nagyszülők lesznek.

Böndő-Szegedi Szilvia

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...