5.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

EGYVÉR

A címszó ezt is jelenti: felebarát, embertárs. A közmondás szerint: Minden ember testvér. Vörösmarty Mihály szerint: „Testvérim vannak, számos milliók”. Különfélék. Igaz ez a reggeli vérvételen, a rendelőintézetben is.

VÉRLÁZÍTÓ. Elektromos kerekesszékben ül a férfi a két padsor között. Nadrágszára mindkét térde alatt behajtva. Egy testes alak döccen le a lépcsőn, erre irányozza magát. Megáll, majd furakodik, felcsattan: „Nem tud máshova állni?!” Az úr a kerekesszékben összerezzen, sápadt hangon fordul a feleségéhez: „Ugye mondtam…?”

VÉRTELEN. Olyan riadtan lesi a pirosan felvillanó számokat, mintha azok vérpadra szólítanák majd. Feláll, toporog. Mi kavaroghat a képzeletében? Vérontás, vérfürdő, vérözön a benti vérmezőn?

VÉRFORRALÓ. Összehajol a két asszonyság, köztük egy üres szék. Nem látnak ki a sűrű szófelhőből. Egy hajlott testű és korú férfi botorkál erre, helyet keres. Rájuk néz, mozdulnak az ajkai. Inkább a szeme, s nem a hangja kérdez. Áll, álldogál, majd tovább botladozik. A székfoglaló nyelvek meg pörögnek.

VÉRPEZSDÍTŐ. A kerek pocakja előbb jelenik meg az ajtóban, mint a teljes alakja. Mosolyog a kismama: „Megmoccant közben” – szórja szét az örömét.

VÉRBŐ. A férfi tekintetével végigtapogatja a hölgy feszülő vonalait. Ő mintha megérezné, oldalra néz. Az úr vérszemet kap, hajtja a vére. Szinte érintésig nyomul. A nő felkapja a fejét, lebben a hosszú haja, s elviharzik a folyosó túlsó végébe.

VÉRGŐZÖS. „Adj egy ezrest!” – cibálja az asszony táskáját, nyilván az ura. „Tegnap adtam, nincs több!” „Ne hazudj!” Vérben forog a véresszájú szeme. (Milyen igaza van Adynak: „Galád, rossz isten: Pénz, Pénz”).

CSIGAVÉR. Bent „vérszomjra gyűl” a nép. A fiatalember következne, de udvariasan (?…) előreengedi a következőt. Egy nő oldalaz, táskájával takarja a kis edénykét. (Ciki a pisi? S tényleg: mennyi az annyi?)

NŐVÉR. Koccannak a fiolák, itt vér fog folyni. Tű, tyű! Kedves mosolyú, ügyes a nővér. Vérprofi.  Miközben a vérem veszi – mert vért kíván az orvosi   beutaló – , eszembe jut gyermekkorom. A kertünk alján, a Gerjében fürödtem (ittam is foci után az akkor még tiszta vízből). Lábszáraimra piócák tapadtak vérszomjasan, de laborleletet soha nem adtak. Most itt vörösödnek az ampullák, bennük a múltam: szüleim; a jelenem: gyermekeim; a jövőm: unokáim és a majdaniak. Ez jó vér-kép.

BIKAVÉR. „Vérátömlesztés” otthon, egy pohárral.

Koltói Ádám
Fotó: huffingtonpost.com, a kép illusztráció.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...