14.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Vadászidény

Néhány hete tett közzé egy a Cegléd Ugyeri 19. dűlőben készült fotót Utasi Beatrix a legnagyobb közösségi oldalon, amelyen az úton egy vadász egy autó hátulján állva célozza a vadat. A felháborodott hölgy a tanyájukról készítette a felvételt és elsősorban a gyermekei és az itt élők testi épségéért aggódik.

„Ezt meddig lehet? Amíg valakit le nem lőnek?! Majd beugrik az autóba és elhajt? Azt sem látja, hogy a másik dűlőben ki sétál vagy megy biciklivel!! Vagy az udvaron játszó gyereket, dolgozó embert a másik dűlőben. Ennek tragédia lesz a vége… Nem hinném, hogy ez szabályos. Nincs általánosítás az ország vadászaira benne, aki mégis azt látja, üzenem: akinek nem inge ne is vegye magára!” – írta az ugyeri lakos.

https://www.facebook.com/utasi780524/posts/2292299030800456

A poszt több mint 200 hozzászólást generált. A helyi lakosok közül sokan hasonló tapasztalatokról számoltak be, az egyiknek a kertjén keresztül lőtték a nyulat, miközben kint dolgozott, de a 20. dűlőiek is panaszkodtak a vadászokkal történt incidensekre.

Természetesen azok is hozzászóltak, akik szerint a túl van reagálva ez az eset, az egyik hozzászóló szerint: „ez a hiszti teljesen alaptalan! Ostoba előítéletek és a poszt hisztériakeltő szándéka (mely tudatos) az, ami miatt a vita kialakult! A kép elég gyenge ahhoz, hogy lehessen látni milyen fegyver van a vadásznál. De ez teljességgel irreleváns is! Neked gondolom nem sok közöd van a vadászathoz, ezirányú ismereteid is igen hiányosak. Ezt a laikus kérdésfeltevés alá is támasztja. Azért, hogy az adott vadászterületen legális vadászat történjen, nem fogja senki a posztoló véleményét kikérni! Igen, én akár hány éves gyerekkel nyugodtan mernék ott közlekedni. Nincs mitől tartanod!”
Egyesek szerint az egyetlen megoldás, ha körbekerítik a gazdálkodók a tanyájukat, más szerint feljelentést kell tenni a rendőrséget és a vadászati hatóságnál:

„Az, hogy mi minősül vadászterületnek és mi nem, azt a vadászatról és a vadgazdálkodásról szóló törvény határozza meg. Ezen belül az egyes vadásztársaságok üzemi vadászterületének határát a megyei kormányhivatalok állapítják meg határozatban. Persze az illetékes vadásztársaság megteheti, hogy ott nálatok (sűrű tanyás övezet) nem élnek a vadászati jogukkal. A képen látott vadászati mód egyébként nem felel meg a hatályos jogszabályoknak. Tehetsz rendőrségi feljelentést, illetve bejelentést tehetsz a vadászati hatóság felé.” – írta egy kommentelő jótanácsként.

– Sajnos el van bagatellizálva ez az ügy! – számol be lapunknak tapasztalatairól egy ottani lakos. – Az Ugyerben 200 méterenként vannak a dűlők, ha a vadász az egyik dűlőben, pláne autó hátuljáról célba vesz egy vadat és lő, a fáktól nem lehet átlátni a másik dűlőbe, hogy van-e ott gyerek, gazda, kiránduló vagy háziállat. A fotón látható „autóról vadászás” nem néha-néha, hanem rendszeresen előforduló eset. Nem ok nélkül háborodunk fel, hanem mert sok rossz tapasztalatunk van. Amikor szóvá tesszük, hogy ehhez nincs joguk, rendőrt hívunk a vadászokra, az a válaszuk, hogy saját vadászterületen azt csinálnak, amit akarnak és tudnak ők vigyázni!

Nos, számos eset bizonyítja, amiről a médiában hírt hallunk, hogy sokszor még a vadásztársat is meglövik, mert fegyverrel a kézben nem lehet elég óvatosnak lenni! Ők azt mondják ez vadgazdálkodás, én meg azt, hogy inkább garázdálkodás, szándékos veszélyeztetés. Nem egy olyan eset volt, amikor én is életveszélybe kerültem, vagy a gyerekem majdnem meglőtték – és az isteni gondviselésnek köszönhető és nem a vadászok szakértelmének, hogy nem lett sérülés – , mert a birtokunk végéhez járnak az állatok és a vadászokat nem érdekli, hogy mi ott életvitelszerűen élünk, gazdálkodunk, kaszálunk, a gyerekek játszanak a réten, vagy az állataink legelnek. Felháborító, hogy nekünk kell félnünk a saját lakóhelyünkön!

A régi vadászati törvény szerint 300 méterre a tanyáktól nem lehetett vadászni, most az új szabályozás szerint a vadász megítélésére és felelősségére van bízva! Akkor legyen is bennük felelősség és körültekintés, de a vadászbalesetek megszaporodása országszerte és az arrogáns válaszaik az aggodalmunkra nem ezt bizonyítják.

Én megértem, hogy nagyon elszaporodott a vad és szükséges a gyérítés, rengeteg a vaddisznó, a dámvadak is nagyon lehúzódtak most a lakott helyhez közel. De mi gazdák is elvárjuk a tiszteletet a vadászoktól, mert mégiscsak ők jönnek be a mi birtokunkra, legalább kommunikáljanak velünk!

A megoldás az lenne a békés egymás melletti életre, hogy kihirdetik pontosan a vadászatok időpontját és helyszínét, tudatják a lakossággal, hogy ekkor, itt és itt ne menjenek a dűlőkbe, zárják be az állataikat, mert vadászat lesz. Az is megoldás lenne, ha a vadat olyan területre hajtják az erdőben, ami nem sűrűn lakott… Én azt is értem, ha azt mondják minden jogszerű és megfelel a szabályoknak, de ez nem minden: mert vajon etikus-e, korrekt-e, felelősségteljes módon járnak el?! Az igazi vadász tízparancsolata 7. pontja szerint: „A biztonság mindennél előbbre való! Az önfegyelemnek korlátoznia kell a szenvedélyt. Nincs jogod másokat veszélyeztetni!”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...