17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás?

Egyszerre két helyszínre indultak csütörtökön délben a tűzoltók közutak melletti tüzeket oltani. Miközben tűzgyújtási tilalom van érvényben, csak Abony felé 6 helyen égett különböző helyszíneken és időpontokban a száraz útmenti növényzet az elmúlt időszakban.

A helyszínek elhelyezkedésének hasonlósága felveti a gyanúját akár a szándékosságnak is, de a figyelmetlenség – például autóból kidobott cigarettacsikk – is hatalmas károkat okozhat. A felelőtlenül meggyújtott tűz a nagy szélben könnyen átterjedhet nagyobb területekre, aminek az elmúlt hónapokban kialakult szárazság miatt a különösen megnőtt az esélye és miközben a tűzoltók ezeket a tüzeket próbálják eloltani, más sürgős riasztásoknak nem tudnak eleget tenni.

https://www.facebook.com/CeglediPanorama/videos/390684028394006/

Alig néhány napja Farmos közelében százötven hektáron égett a nádas és az aljnövényzet. A tüzet 80 tűzoltó tudta csak megfékezni és bár senki nem sérült meg, a három tanyát és gazdasági épületeket is veszélyeztettek a lángok.

Különösen veszélyes a tavaszi kerti, gazdasági munkákkal kapcsolatban a növényzet égetése, mert az aszály és az erős szél miatt nagy területekre terjedhet ki a tűz.

Jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben Pest megye mellett Veszprém és Fejér, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében is. A megjelölt megyékben tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő ingatlanokon. Az intézkedésre az elmúlt napok, hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt volt szükség. Februárban több mint 500 erdő- és vegetációtűz volt. A Katasztrófavédelem közleménye szerint a tűzesetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. A szabadban meggyújtott tüzet például tilos felügyelet nélkül hagyni, gondoskodni kell megfelelő mennyiségű oltóanyagról. A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható.

A Pest megyei és ceglédi helyzetről Csámpai Attilát a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivőjét kérdeztük:

– Az elmúlt napok tavaszias időjárása miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Csak ebben az évben közel 400 esetben kellett vonulniuk a tűzoltóknak

Pest megyében az ilyen jellegű káreseményekhez. A veszélyt a száraz aljnövényzet és az avar jelenti, ami csapadékmentes időjárás esetén nagyon

könnyen meggyulladhat. Sok helyen már a tavaszi kerti munkáknak is nekiláttak, elégetik a kerti zöldhulladékot. A négyszáz eseményből a ceglédi hivatásos tűzoltók közel hetven esetben vonultak Cegléd és környékére. – tájékoztatott a szóvivő.

Fotó: Farkas Zsolt

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....