9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Átadták a piaccsarnokot Nagykőrösön

Március 8-án ünnepélyes keretek közt adták át Nagykőrös legújabb büszkeségét, a fedett piaccsarnokot a Kálvin téren. Köszöntötte a jelenlévőket Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, valamint Dr. Czira Szabolcs Nagykőrös Város polgármestere. Áldást mondott Szabó Gábor református lelkész- elnök, a piaccsarnokot megáldotta Hernádi László katolikus esperes- plébános.

A beruházásra a forrást Nagykőrös Városa egy kormányhatározatban rögzített döntés alapján a Belügyminisztériummal megkötött támogatási okiratnak megfelelően kapta meg, vissza nem térítendő támogatás formájában. A Kálvin téri Piac csarnoképületének és környezetrendezésének kivitelezésére 415 millió forint támogatásban részesült a város. E mellé Nagykőrös Város Önkormányzat önerőként saját költségvetésében jelentős önerőt is biztosított, melyet saját bevételeiből fedezett. Nagykőrös Város Önkormányzat és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara együttműködésének eredményeképpen az egyetem hallgatói több tervet is készítettek korábban az új nagykőrösi piaccsarnokról. A végső változatot széleskörű társadalmi egyeztetés után választották ki. Ennek megfelelően épült meg a mostani létesítmény, melynek tervezője a Kiss Járomi Építészeti és Belsőépítészeti Iroda Kft. és Prof. Dr. Kiss Gyula DLA egyetemi tanár YBL és ICOMOS – díjas építészmérnök, építész szakvezető, dékánhelyettes. Az épület teljesen egyedi arculatú, egyedülálló az országban. A főhomlokzaton a bejárati nyílászárók a nagyméretű PIAC szót formázzák távolabbról szemlélve. A kivitelező egy helyi vállalkozás, az EU-ÉPÍTŐ Kft volt, mely sok nagykőrösi munkavállalónak biztosított munkalehetőséget. Határidőben elkészült és átadásra került a létesítmény. A korábban több ütemben fejlesztett népszerű nagykőrösi piac a kormány döntésével támogatott, mérföldkőnek tekinthető 21. századi megújítása valósulhatott meg.

Az új létesítmény, a nagykőrösi fedett piacsarnok teljesen egyedi kivitelezésű, hasznos alapterülete 963 m2. Összesen 13 pavilon került elhelyezésre a beltérben, melyek mindegyike négy elárusítóhely kialakítására alkalmas. Ezen kívül négy nagyobb pavilon áll a kereskedők és őstermelők rendelkezésére a főhomlokzati részen. Már jóval az átadó időpontja előtt minden elárusítóhely gazdára talált. A belső térben két galéria is helyet kapott. A valós kereskedői és őstermelői, valamint a lakossági igények indukálták a fedett piaccsarnok létesítésének igényét, tekintettel arra, hogy Nagykőrösön igen népszerűek a helyben megtermelt minőségi mezőgazdasági termékek. Az épület teljes alapterületében akadálymentes. Az áruszállítási és mozgatási útvonalak gondtalan biztosítása fő szempont volt a tervezés során. A modern gépészeti megoldásoknak megfelelően fűtést nem tervezett a tervező, a csarnok temperálási lehetőségének igénybevételével minimális energiafelhasználásra kerülhet sor. Napelemes rendszer került kiépítésre, ennek köszönhetően az épület alapvető energiaellátása nem jár kiadással. Megvalósult a piac környezetrendezése is, összesen 785 m2 térburkolat újult meg az épület körül.

Március 8-tól tehát minden vásárlót sok szeretettel várnak a teljesen megújult nagykőrösi piacon a kereskedők, és őstermelők, kibővült, mindig friss, remek áron kínált áruválasztékkal!

Forrás: Önkormányzati Hírek Nagykőrös
Képek: BJ-L

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....