2.1 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Fejlesztések a fogyasztókért a BÁCSVÍZ-nél

Sajtónyilvános ünnepséget tartott a BÁCSVÍZ Zrt. a Víz Világnapja alkalmából a cég kecskeméti II. számú vízműtelepén. Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy a víziközmű szolgáltatás területén is egyre nagyobb szerepet kap a technológia és a cég fontosnak tartja az üzemeltetés folyamatos fejlesztését, emellett büszkék is az idén 69 éves vállalat hagyományaira és történetére, melynek igyekeztek méltó emléket állítani, amikor a korábbi gépházból kialakították a jelenlegi modern irányítóközpontot. Itt kerül kiállításra a jogelőd kecskeméti vízmű vállalat közelmúltban előkerült, 1908-as keltezésű ”A létesítendő Városi vízmű előmunkálataira vonatkozó lényegesebb ügyiratok” című dokumentuma is, valamint látható a Lechner-Ödön által tervezett víztorony is, amely sajnos végül nem került megépítésre.

A program meghívottjai megtekinthették az újonnan kialakított üzemfelügyeleti központot, és hallhattak azokról a fejlesztésekről is, amelyeket az online ügyintézés egyszerűsítése és az ügyfélkiszolgálás színvonalának további emelése céljából hajtottak végre. Az eseményen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere is ünnepi köszöntőt mondott, majd személyesen jelentette be az „Év Vize a BÁCSVÍZ-nél” elnevezésű, idén első alkalommal meghirdetett házi verseny győztesét, a ceglédberceli telep vizét.

A központi üzemfelügyeleti rendszerről

A BÁCSVÍZ Zrt. a következő évek sikerének egyik zálogaként tekint az élőmunka-hatékonyság növelésére, melyet további automatizálással, szervezetfejlesztéssel kívánnak elérni. E cél érdekében vágott bele a szolgáltató a vízműtelepek üzemirányításának központi felügyelet alá vonását célzó projektbe 2018-ban, mely folyamat eredményeként hat vidéki vízműtelep állandó ügyelete egy helyre integrálódott, mégpedig a kecskeméti II. számú telepre.

Az előkészítő munkák során, 2018 tavaszán a BÁCSVÍZ szakemberei több társvízmű üzemirányító központját meglátogatták tapasztalatszerzés céljából. A kecskeméti projekt tavaly októberben fordult célegyenesébe, ekkora kiválasztásra kerültek az új, komplex feladatkör ellátására alkalmas személyek, valamint az egyes telepi technológiák automatizáltsági fokát is felmérték. Meghatározták, hogy az indulásig milyen fejlesztésekre van szükség, megkezdődött a munkatársak képzése, felkészítése, ezzel párhuzamosan pedig zajlott a II. számú vízműtelep diszpécser- és szociális helységeinek felújítása.

Az üzemirányítási rendszer felépítéséhez beszerzésre került egy redundáns szerverpár, valamint a központi adatbázis tárolóegysége, melyek egy új szerver szekrényben lettek elhelyezve a telepen. Ezen felül önálló, nagy teljesítményű szünetmentes tápellátást biztosító egységek is beszerelésre kerültek, növelve az üzembiztonságot. Az új szervereken a már eddig is használt Vision SCADA szoftver legfejlettebb verziója fut, szintén redundáns üzemmódban. A megjelenítő eszközök tekintetében is a komplexitást tartották szem előtt, így a 12 darab 27”-os nagy felbontású monitor mellett egy fixen beépített projektor, valamint egy hálózatba kapcsolt, smart funkciókkal felruházott multifunkciós megjelenítő eszköz is az üzemfelügyelő munkatársak rendelkezésére áll. Az adatátviteli rendszer szintén duplikált, optikai kábelen és mikrohullámú linken keresztül is áramolhat az információ a telephelyek és a központ között. A telekommunikációs összeköttetést ezen felül IP és mobiltelefonok biztosítják.

A központi üzemfelügyelet 2019. február 1-jétől működik „élesben”, az eddigi tapasztalatok szerint kiválóan. Immár másfél hónapja közös diszpécserszolgálat felügyeli a kecskeméti, a ceglédi, a kiskunfélegyházi, a kunszentmiklósi, a nagykőrösi és a tiszakécskei üzemmérnökségekhez tartozó víztermelő telepek működését, valamint a hibafelvételi tevékenységet is ugyanitt látják el napi 24 órában. A 2019. év fejlesztése lesz, hogy a jelenleg még külön üzemelő kunszentmártoni térség vízműtelepeit is bekapcsolják a rendszerbe, ekkor valósul majd meg a teljes működési terület központosított felügyelete.

Megújul a cég online ügyfélszolgálati felülete és a mobilapplikációs alkalmazás

2018. április 8-tól kezdődően megújításra kerül a BÁCSVÍZ Zrt. online ügyfélszolgálati felülete és a mobilapplikációs alkalmazása is. A www.bacsviz.hu honlapról elérhető elektronikus ügyintézés menüpont alatt az ivóvíz- és csatornaszolgáltatással kapcsolatos ügyeiket intézhetik a felhasználók kényelmesen, várakozási idő nélkül, az általuk tetszőlegesen választott időpontban. A víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos beadványaikat az eredményes ügyintézést segítő elektronikus űrlapokon tudják eljuttatni a céghez. A regisztrált felhasználók továbbra is egyszerűen igényelhetnek e-számlát, ellenőrizhetik vízfogyasztási adataikat,  víz- és csatornadíj számlájukat biztonságosan, bankkártyás fizetéssel rendezhetik. Az ügyfelek a regisztrációt követően a felhasználási hely tulajdonosváltozás miatti átírását, mellékmérő cseréjére vonatkozó megrendelést, számlamásolat igénylését, a részszámlában elszámolt vízmennyiség módosítását vagy a havi mérőállásra történő bejelentési igényüket is jelezhetik az elektronikus felületen. Azokra az esetekre, amikor elengedhetetlen a felhasználó személyes ügyintézése (pl. közmű bekötés megrendelése esetén), ezen a felületen lehetőség van időpontot foglalni, amellyel előre ütemezetten, minimális várakozás idő mellett történhet meg a személyes ügyintézés.

A BÁCSVÍZ rendelkezik iOS és Android típusú mobil eszközökre telepíthető alkalmazással is, melyben a kibocsátott számlák egyszerűen megtekinthetők, és bankkártyás fizetéssel, biztonságosan rendezhetők. Ellenőrizhetők a vízfogyasztási adatok, a részszámlában elszámolt vízmennyiség módosítható, az e-számlára váltás is elindítható és természetesen időpont is foglalható személyes ügyintézéshez.

A megújuló online ügyfélszolgálat és mobilapplikációs alkalmazás széleskörű elterjesztése érdekében az  e-számlára váltás esetén a BÁCSVÍZ Zrt. egyszeri, 1.000 forintos kedvezményt ad felhasználóinknak a lakossági vízdíjukból.

Sajtóanyag alapján – Kecskemét, 2019. március 21.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2421853971192513&type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARB4EHeDir47z3Zs27VW2vdhkLZhJi5Qk2tvsBuOUs9_yXdhey70rZYeS792i3OxSePmkQolDhGEaezF2Aa6lHjZVq0q_yWyOwvxzYF6dtLOHJEiTxFn7_5ChGyv0P_eJAPKmaXwFGTqi3b9Ee1iZPifGhmJyNVWnBq9CkozszvZnrdraU51PHBWw1OXB2p4QuaJ4hhtgF7uk5UEQUWmHLKVUMVK6ZC1VLEyKwTzofFZUwJ6INLUpL_kIddUNRZPSIEVkFWcNrHvJlAo7CFSJfqXzvl-LCxkQsx__9QFD7TE7IFeKKPc3oDLFO39SvoIrT51lMbDRDlxr8KWgqs4FBEu5o7FsJIIqg3F2eLM-VpKzuZ_dq88v4LAUsNjGW2KlizxbAyvfSw4wZUTrbRcJF2sMYW4zgMCBPKMFiNEkHkOEjYMjDpumBfJBDvIIU6wr0KqLlhcaGT7kgOK2T16&__tn__=-UC-R

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...