17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Fórum vadászokkal

Fórumot tartottak az ugyeri iskolában a vadászok és a helyi lakosok konfliktusa ügyében. Még februárban rögzítette video- és képanyagon egy helyi lakos a tanyájáról, hogy egy mozgó gépkocsi hátuljáról céloz a vadász a dűlők felé. Az eset nyilvánosságra kerülése nagy vihart váltott ki, az ugyeriek szerint emberre, háziállatra is életveszélyes, hogy a lakott, tanyák közötti területen vadásznak. Horváth Gábor a terület önkormányzati képviselője feljelentést tett a rendőrségen foglalkozás körében elkövetett gondatlanság miatt ismeretlen tettes ellen. A március 29-én tartott fórumon a lakosság mellett a rendőrség és a területileg illetékes Rákóczi Vadásztársaság képviselői is jelen voltak.

– Sok ellentmondással és feszültséggel teljes fórumot tartottunk, mert nagyon különböző sérelmek és érdekek ütköztek. – számolt be lapunknak a képviselő. – A lakosságból volt, akinek arra volt panasza, hogy kilőtték a vadászok a kutyáját, másnak arra, hogy miért nem lövik ki a kóbor kutyákat, amik a vadat kergetik. Ismét más személy azt panaszolta, hogy a tanyája mellől célzott lövéseket adtak le a vadászok, más személy pedig azért volt felháborodva, hogy nem lőtték ki a rókát, amely a tyúkjait pusztítja. Tehát elég komplex a helyzet és a megoldás nem egyszerű. Azt is tudni kell, hogy a vadásztársaságoknak az illetékességi területükön hasonló jogkörük van, mint a mezőőröknek. A vadgazdálkodás keretében sokféle feladatot ellátnak a hivatásos vadászok, a veszett kutya, beteg disznó kilövése, vagy az állomány ritkítása is a feladatuk. A vadászok másik csoportja a sportvadászok, akiknek nem hivatásuk ez, de lehetőséget kapnak, hogy adott időszakban meghatározott vadat kilőhessenek. Valószínűsíthető, hogy ilyen sportvadász volt az a személy is, aki az autó hátulján állva célzott.

A fórumon a lakosság sérelmeire a vadásztársaság képviselői is reagáltak: mint elmondták, munkájuk során mindenben a hatályos jogszabályok adta keretek között mozognak, törvénysértést nem követtek el, mert a jármű nem mozgott a célzáskor, hanem állt.

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. A pontosság kedvéért!
    Sajnos, és hangsúlyozom, hogy sajnos csak képek készültek, videó nem. Ha az bizonyítás emiatt bukik el, minden dűlőben vadászattal töltött percüket rögzíteni fogom, videó felvétellel, hanganyaggal. De állítom, hogy a szabályosság akkor is kérdéses, mert közúton nem tartozkodhat töltött fegyverrel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....